Είναι το ερμαφρόδιτο φυτό(Dioica) που ευδοκιμεί στους ελληνικούς αγρούς και την γνωρίζουμε γιατί σίγουρα κάποτε τσιμπηθήκαμε! Δίπλα της φυτρώνει πάντα μολόχα που τα φύλλα της καταπραΰνουν το τσούξιμο.
Πάραυτα, η τσουκνίδα είναι πολύ ευεργετική για τον οργανισμό μας.
Ο Ιπποκράτης τη θεωρούσε ”πανάκεια” και τη χρησιμοποίησε κυρίως για την αντιμετώπιση γυναικολογικών προβλημάτων. Ο Διοσκουρίδης συνιστούσε τσουκνίδα για τα δαγκώματα των σκύλων, τις γάγγραινες, ρινική αιμορραγία και ως αποχρεμπτικό. Πίστευε, ακόμη, ότι η τσουκνίδα έχει διεργετικές ιδιότητες.Στα χρονια της κατοχη απο τους Γερμανους η τσουνιδα επαιξε πρωτεύοντα ρολο στην διατροφη του λαου .Και οχι μονο εξαιτίας της πείνας αλλά και γιατι εχει πολλες φαρμακευτικες ιδιοτητες .
Έχει ποικίλες ευεγερτικές ιδιότητες σε παθήσεις του δέρματος όπως κατά των κοινών εξανθημάτων και των κοψιμάτων. Με το αφέψημα των ριζών και τον φύλλων της γίνεται μασάζ στο κεφάλι, όταν το δέρμα του είναι ξηρό, ενώ δρα και στην αντιμετώπιση της πιτυρίδας. Σαν πολτός και σαν έμπλαστρο κάνει καλό στους ρευματισμούς. Τα φύλλα κοπανισμένα επιβραδύνουν αιμορραγίες και σταματούν τη ρινορραγία.
Η πόση αφεψήματος εντείνει την κυκλοφορία του αίματος. Αναφέρεται ευεγερτική δράση κατά της αναιμίας καθώς αυξάνει την αιμοσφαιρίνη, κατά της αρθρίτιδας και των ρευματισμών. Επίσης θεωρείται οτι δρα ενάντια του έλκους αλλά και κατά της πέτρας στα νεφρά. Είναι διουρητική, δρα κατά της υπέρτασης, θεωρείται ”αιμακαθαρτική” ενώ αναφέρεται η ευγερτική δράση της στη ρυθμιση του σακχάρου αίματος. Είναι ιδανική για αντιμετώπιση του πονοκεφάλου. Θεωρείται επίσης και ισχυρό αφροδισιακό!
Τα φύλλα περιέχουν βιταμίνες Β, βιταμίνη Κ, βιταμίνη C σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από το φραγκοστάφυλλο, προβιταμίνη Α σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από το καρότο. Επίσης περίεχει φλαβονοειδή, αμίνες-ασετιλκολίνη,ισταμίνη,σεροτονίνη,χολίνη, γλυκοκινόνη, ανόργανα συστατικά, σίδηρο,ασβέστιο,κάλιο,μαγνήσιο, χλωροφύλλη, πυριτικό οξύ,αμωνία, φορμικό οξύ, μαγγάνιο, φυτοστερόλες, φαινόλες, αντιβιοτικές ουσίες, σίδηρο και κάλιο. Δεν περιέχει οξαλικό οξύ όπως το σπανάκι και έτσι συνιστάται για τους ρευματισμούς και τα αρθριτικά.
Χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, ενώ εκχύλισμα από τσουκνίδα διεγείρει το αμυντικό σύστημα των φυτών στις ασθένειες.
Η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα έχει διάφορες συνταγές τσουκνιδόπιτας! Τολμήστε τό!
Πηγή : http://www.nutrinews.gr/