Η βιταμίνη C είναι μια βιταμίνη που συμμετέχει σε μια σειρά διεργασίες οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Το 1970, ο Αμερικανός χημικός και βραβευμένος με βραβείο Νόμπελ Linus Pauling ισχυρίστηκε ότι η λήψη 1.000mg βιταμίνης C ημερησίως θα τόνωνε αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Έκτοτε και παρά το γεγονός ότι οι σύγχρονες έρευνες δεν επιβεβαίωσαν τον ισχυρισμό, η χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης c έχει αυξηθεί δραματικά.
Η ανεξέλεγκτη χρήση συμπληρωμάτων μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετούς, καούρα, στομαχικές κράμπες, πονοκέφαλο πέτρες στα νεφρά σοβαρή διάρροια προβλήματα στο έμβρυο επί κυήσεως, αύξηση σακχάρου και άλλες παρενέργειες. Οι παρενέργειες αυτές και η χρήση ιατρικών υπηρεσιών που σχετίζονται με αυτές τις παρενέργειες έχουν αυξηθεί σημαντικά παράλληλα με την ανεξέλεγκτη χρήση συμπληρωμάτων σε πολλές χώρες.
Η φαρμακευτική λήψη βιταμίνης C για να είναι ασφαλής, πρέπει να γίνεται μόνο υπό ιατρική παρακολούθηση. Έχει ένδειξη σήμερα κυρίως επί ανεπάρκειας βιταμίνης, σε ορισμένους ασθενείς κατά την διάρκεια λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, επί τυροσιναιμίας, σε ορισμένες καταστάσεις σιδηροπενίας σε ορισμένες δερματοπάθειες, σε οφθαλμικές νόσους. Ιστορικά, η φαρμακευτική βιταμίνη C χρησιμοποιήθηκε σε υψηλές δόσεις για την πρόληψη και τη θεραπεία του σκορβούτου. Το σκορβούτο είναι πλέον σχετικά σπάνιο, αλλά κάποτε ήταν κοινό μεταξύ των ναυτικών λόγω της αδυναμίας εφοδιασμού των πλοίων με φρέσκα ή φρεσκοκατεψυγμένα λαχανικά. Πρόκειται για μια κατάσταση σοβαρής ανεπάρκειας βιταμίνης C στην οποία οι μύες αδυνατίζουν, τα ούλα πρήζονται και ματώνουν, τα τραύματα δεν επουλώνονται εύκολα και γενικότερα υφίσταται σημαντική εξασθένηση του οργανισμού.
Είναι προτιμότερο εάν είμαστε υγιείς να λαμβάνουμε την βιταμίνη C με φυσικό τρόπο κάνοντας διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και να μην χρησιμοποιούμε χάπια.
Φυσικές πηγές βιταμίνης C
Καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα φρέσκα φρούτα κυρίως εσπεριδοειδή (π.χ. πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ) και τα πράσινα λαχανικά.
Τα δέκα πιο πλούσια σε βιταμίνη C ευρέως διαθέσιμα φρούτα στην Ελλάδα είναι:
1. Ακτινίδιο
2. Πορτοκάλι
3. Φράουλες
4. Ανανάς
5. Γκρέιπφρουτ
6. Μανταρίνι
7. Πεπόνι
8. Αβοκάντο
9. Μούρα
10. Αχλάδι
Τα δέκα πιο πλούσια σε βιταμίνη C ευρέως διαθέσιμα λαχανικά στην Ελλάδα είναι:
1. Πιπεριές
2. Μπρόκολο
3. Λάχανο
4. Γογγύλια
5. Μπρόκολο
6. Κουνουπίδι
7. Πατάτες, με το δέρμα
8. Γλυκοπατάτα, με το δέρμα
9. Μαϊντανός
10. Ντομάτα
Διατροφικές επισημάνσεις
Ο φρέσκος χυμός πορτοκαλιού περιέχει περισσότερη ενεργή βιταμίνη C από τον τυποποιημένο βιομηχανοποιημένο χυμό. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η βιταμίνη C είναι υδροδιαλυτή και ευαίσθητη στη θερμοκρασία, γεγονός το οποίο θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την παρασκευή των τροφών. Έτσι τα ωμά λαχανικά είναι προτιμότερα από τα βρασμένα. Επίσης τα βρασμένα λαχανικά δεν πρέπει να βράζονται παρατεταμένα γιατί η βιταμίνη C (ως υδατοδιαλυτή) θα περάσει στο νερό.