Πυρετός μετά απ’την επιστροφή απ’τη θάλασσα

images_aapiretos-600.jpg

Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, ιατρικά προβλήματα που εκδηλώνονται έως και έξι μήνες από την επάνοδο ενδέχεται να έχουν σχέση με το ταξίδι.


Οι παράγοντες αυτοί σχετίζονται κυρίως με κακές συνθήκες υγιεινής ή διατροφής κατά τις διακοπές, άστατη σεξουαλική δραστηριότητα, επαφή με ζώα ή έντομα, ανεπαρκές ιστορικό εμβολιασμών και σχετική έκθεση. Ιδιαίτερη σημασία έχει ο τόπος του ταξιδιού, το είδος του ταξιδιού (οργανωμένο, camping κλπ.) και η διάρκειά του.

Ο πυρετός μετά την επάνοδο από τις διακοπές απασχολεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Η θερμοκρασία στο στόμα συνήθως υπερβαίνει το 37,2 κατά τις πρωινές ώρες και το 37,7 κατά τις απογευματινές ώρες, όπως μετράται με ειδικά θερμόμετρα στόματος. Οι θερμοκρασίες στη μασχάλη μετρούνται κατά μισό βαθμό χαμηλότερες από τις προαναφερόμενες, στο στόμα. Συχνά ο πυρετός της επιστροφής είναι δεκατικός πυρετός.  

Το παθολογικό πρόβλημα του πυρετού «της επιστροφής» συνηθέστερα οφείλεται σε ιώσεις και σε πτώση της δύναμης του ανοσοποιητικού συστήματος από stress ή παράγοντες που σχετίζονται με την επάνοδο στις πιέσεις της καθημερινότητας. Ωστόσο σε ένα μικρό ποσοστό μπορεί να οφείλεται σε ειδικούς σοβαρούς παράγοντες που έδρασαν κατά το ταξίδι. Έτσι ο πυρετός μετά από τα ταξίδια, πρέπει πάντα να εκτιμάται ιατρικώς μέσα από τη σωστή παθολογική εξέταση. Κατά την ιατρική εξέταση, πρέπει να αναφέρετε εκτός από τον τόπο προορισμού σας,  εάν κάνατε ηλιοθεραπεία και πόσο, τυχόν φάρμακα που λαμβάνετε, τις σεξουαλικές σας συνήθειες, τις εμφυτευμένες συσκευές ή επιθέματα που τυχόν υπάρχουν στο σώμα σας, άλλα άτομα με πυρετό που ευρίσκονται στο στενό σας περιβάλλον, έκθεση σε τοξικές ουσίες, έκθεση σε ζώα, τις ταξιδιωτικές σας συνήθειες (π.χ. Camping ή οργανωμένο ταξίδι), την χρήση απαγορευμένων ουσιών ή αλκοόλ, προηγηθείσες μεταγγίσεις εμβόλια ή αλλεργίες, δήγματα ζώων ή εντόμων, ασυνήθιστες απασχολήσεις ή διατροφικές συνήθειες όπως για παράδειγμα κατανάλωση άπλυτων τροφίμων, χρήση βοτάνων, την προηγηθείσα εμφάνιση εξανθημάτων. Επίσης δεν πρέπει να λησμονήσετε να αναφέρετε λεπτομερώς τα χρόνια νοσήματα από τα οποία πάσχετε, νοσήματα που σας έχουν προσβάλλει κατά το παρελθόν και τα συμπτώματα που συνοδεύουν τον πυρετό σας όπως κεφαλαλγία, αρθραλγία, διάρροια, έμετο.

Ειδικά λοιμώδη σύνδρομα που συνδέονται με τα ταξίδια είναι η νόσος MERS, η ηπατίτιδα, η βακτηριδιακή εντερίτιδα, οι ρικετσιώσεις, οι λοιμώξεις από αρβοιούς, το aids, η ελονοσία, το καλα αζάρ, ο πυρετός του Νείλου. O κατάλογος είναι μακρύς και έχει απόλυτη σχέση με τον τόπο του ταξιδιού και το ιστορικό των εμβολιασμών. Το κοινό πρέπει να γνωρίζει ότι κανένα σύγχρονο ανθελονοσιακό φάρμακο δεν προσφέρει απόλυτη προστασία από την ελονοσία κατά τα ταξίδια σε ενδημικές περιοχές, μερικοί εμβολιασμοί (π.χ. χολέρα, τυφοειδής) προστατεύουν ατελώς, ενώ ορισμένα λοιμώδη νοσήματα μπορεί να εκδηλώσουν πυρετό εβδομάδες μετά την αρχική μολυσματική επαφή και την επάνοδο στην πατρίδα (π.χ. ελονοσία, δάγκειος, φυματίωση).

Γενικά μέτρα ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος μετά την επάνοδο από τις διακοπές:
·        Να απέχετε από το κάπνισμα.
·        Να περπατάτε συστηματικά επί τρίωρο την εβδομάδα
·        Να καταναλώνετε καθημερινά φρούτα και λαχανικά
·        Να ακολουθείτε μεσογειακά διατροφικά πρότυπα διατροφής.
·        Να τρώτε καθημερινά πρωινό και να μην παραλείπετε γεύματα.
·        Να αποφεύγετε τα ζωικά λίπη, την υπερκατανάλωση αλκοόλ και τα τυποποιημένα προϊόντα.
·        Να αποφεύγετε το stress.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr