Πυρετός κατα το καλοκαίρι

images_aapiretokalo.jpg

Η διαδικασία διατήρησης της θερμοκρασίας του σώματος, ανεξάρτητα από τις συνθήκες της θερμοκρασίας, που επικρατούν στο περιβάλλον, είναι σημαντική στο ανθρώπινο σώμα και υπάρχουν πολυάριθμοι ομοιοστατικοί μηχανισμοί, που περιλαμβάνουν το ρίγος κατά την έκθεση στο κρύο και την εφίδρωση σε συνθήκες καύσωνα.


Έτσι σε υγιή άτομα ηλικίας 18 έως 40 ετών, η μέση θερμοκρασία του στόματος είναι 36,8 +_ 0,4 βαθμοί Κελσίου ενώ η φυσιολογική ημερήσια διακύμανση είναι 0.5-1 βαθμός Κελσίου. Οι θερμοκρασίες στη μασχάλη είναι κατά μισό βαθμό χαμηλότερες από τις προαναφερόμενες, στο στόμα. Η θερμοκρασία του σώματος είναι χαμηλότερη το πρωί συγκριτικά με το απόγευμα. Σε γυναίκες με εμμηνορρυσία, η πρωινή θερμοκρασία είναι γενικά χαμηλότερη επί δύο εβδομάδες προ της ωορρηξίας. Στη συνέχεια αυξάνεται κατά 0.6 βαθμούς Κελσίου περίπου με την ωορρηξία και παραμένει σε αυτό το επίπεδο, έως ότου αρχίσει η εμμηνορρυσία.
Η εμφάνιση θερμοκρασίας που υπερβαίνει  τα προαναφερόμενα επίπεδα είναι πάντα παθολογικό φαινόμενο και οφείλεται είτε σε αδυναμία του σώματος να αποβάλλει την πλεονάζουσα θερμότητα λόγω ανεπάρκειας των ομοιοστατικών του μηχανισμών, είτε σε άνοδο του υποθαλαμικού σημείου ρύθμισης βάσει του οποίου κινητοποιούνται οι ομοιοστατικοί μηχανισμοί λόγω ιατρικού νοσήματος.

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΠΥΡΕΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
 Κατά το καλοκαίρι ο πυρετός συνήθως οφείλεται σε παθολογική αδυναμία του σώματος να αποβάλλει την πλεονάζουσα θερμότητα λόγω υψηλών περιβαλλοντικών θερμοκρασιών. Το φαινόμενο αποκαλείται θερμοπληξία και είναι κατάσταση που χρήζει άμεσης ιατρικής παρέμβασης.
Τα λοιμώδη νοσήματα ευθύνονται για ευρεία γκάμα πυρετικών συνδρόμων κατά το καλοκαίρι. Οι ιώσεις, οι γαστρεντερίτιδες, η διάρροια των ταξιδιωτών, τα λοιμώδη νοσήματα από κουνούπια, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και οι ουρολοιμώξεις είναι τα πιο κοινά από τα λοιμώδη νοσήματα. Σημαντικό ρόλο έχουν οι ταξιδιωτικοί προορισμοί και οι διατροφικές συνήθειες. Mπορείτε κάθε χρόνο να ενημερώνεστε για τα λοιμώδη νοσήματα που επικρατούν στον ταξιδιωτικό προορισμό σας από το Κέντρο Ειδικών Λοιμώξεων των Η.Π.Α.


Σπανιότερα αίτια πυρετού κατά το καλοκαίρι είναι  ορισμένα φάρμακα και ουσίες (π.χ. αμφεταμίνες, κοκαΐνη λίθιο), οι διαταραχές ορμονών, εγκεφαλικά νοσήματα, καρκινώματα,  πνευμονική εμβολή, καρδιαγγειακά νοσήματα,  μεσογειακός πυρετός,  σαρκοείδωση, αυτοάνοσα νοσήματα.

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΠΥΡΕΤΙΚΩΝ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Tί πρέπει να γνωρίζετε για την πρόληψη του πυρετού κατά το καλοκαίρι:
·        Το καλό πλύσιμο χεριών και τροφίμων, το καλό μαγείρευμα των τροφών και η χρήση εμφιαλωμένου νερού κατά τα ταξίδια προστατεύει από τις συνήθεις γαστρεντερίτιδες που ενδημούν το καλοκαίρι.
·        Ανάλογα με τα λοιμώδη νοσήματα που ενδημούν στον τόπο προορισμού σας κατά τα ταξίδια μπορεί να χρειαστεί να κάνετε ειδικά εμβόλια.
·        Η χρήση αντικουνουπικών σκευασμάτων είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις με αυξημένη δραστηριότητα κουνουπιών κατά το σούρουπο.
·        Η χρήση προφυλακτικού είναι απαραίτητη για την προστασία από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
·        Η μέριμνα για επαρκή ενυδάτωση, αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους κατά τις ώρες 1100-1700, η χρήση καπέλου προστατεύει από τα συνήθη σύνδρομα θερμοπληξίας.
·        Να μεριμνάτε για την ποιότητα των υδάτων στα οποία κολυμπάτε (καθαρές πισίνες, θάλασσα) για να αποφύγετε ορισμένες μολύνσεις και λοιμώξεις που μεταδίδονται λόγω κολύμβησης σε ύποπτα ύδατα (π.χ. νόσος λεγεωναρίων από ακάθαρτες πισίνες).  
Η ιατρική εξέταση είναι απαραίτητη, εάν εμφανίσετε υψηλό πυρετό ή δέκατα ή πυρετό που επιμένουν ή εάν ο πυρετός συνοδεύεται από συστηματικά συμπτώματα.  Κατά την ιατρική εξέταση, πρέπει να αναφέρετε εάν κάνατε ηλιοθεραπεία και πόσο, τυχόν φάρμακα που λαμβάνετε, τις σεξουαλικές σας συνήθειες, τις εμφυτευμένες συσκευές ή επιθέματα που τυχόν υπάρχουν στο σώμα σας, άλλα άτομα με πυρετό που ευρίσκονται στο στενό σας περιβάλλον, έκθεση σε τοξικές ουσίες, έκθεση σε ζώα, τις ταξιδιωτικές σας συνήθειες, την χρήση απαγορευμένων ουσιών ή αλκοόλ, προηγηθείσες μεταγγίσεις ή αλλεργίες, δήγματα ζώων ή εντόμων, ασυνήθιστες απασχολήσεις ή διατροφικές συνήθειες όπως για παράδειγμα κατανάλωση άπλυτων τροφίμων, χρήση βοτάνων. Τα στοιχεία αυτά μπορεί να σας φαίνονται άσχετα με τον πυρετό σας, είναι όμως στοιχεία που ο μαχόμενος ιατρός θα συνυπολογίσει κατά την διερεύνηση και θεραπεία σας.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr