Νηστεύουν οι αθλητές;

images_anhsteia_1.jpg

Έχουμε μπει στην περίοδο της Σαρακοστής και κάποιοι βρίσκουν αφορμή να ανανεώσουν τις σχέσεις τους με την παράδοση. ”Χωρίς πλάκα”, για όποιον σκοπεύει να νηστέψει αυτές τις ημέρες ή γενικότερα ενδιαφέρεται για λιγότερο κρεατοφαγικές επιλογές, θα σας φανούν χρήσιμα τα εξής:

    Μειώνοντας το τρόφιμα ζωικής προέλευσης, ελαχιστοποιούνται τα κορεσμένα λιπαρά, η διαιτητική χοληστερόλη αλλά και άλλοι επιβαρρυντικοί παράγοντες (όπως ορμόνες στρες λόγω θανάτωσης του ζώου).
    Από την άλλη μειώνονται οι κύριες πηγές πρωτεϊνης, σιδήρου (κυρίως από κρέας), ασβεστίου (κυρίως από γάλα), βιταμίνης Β12 και Β2 (κρέας και γάλα αντίστοιχα), λιποδιαλυτών βιταμινών Α και D (κυρίως από βούτυρο) αλλά και του πολύ ισχυρού αντιοξειδωτικού CLA, συζευγμένο λινελαϊκο οξύ, (από κρέας και αυγό).
    Δώστε βάση στο φυσικό μίγμα πρωτεϊνης-αμύλου που λέγεται ”οσπρια”, δηλαδή φακές, ρεβύθια, φασόλια, μαυρομάτικα, φάβα. Προτιμήστε να τα συνδυάσετε με δημητριακά όπως ρύζι,πλιγούρι δηλαδή φακόριζο, ρεβυθόριζο κοκ. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η βιοδιαθεσιμότητα των αμινοξέων και έτσι το γεύμα αποτελεί πολύ καλή επιλογή μεταπροπονητικά.
    Τα θαλασσινά καθώς είναι ”άπαχο” κρέας, πλούσια σε φώσφορο, ιώδιο, µαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό, ω-3 λιπαρά οξέα. Επίσης, αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταµινών συμπλέγματος Β ενώ όσα τρώγονται με το κέλυφος παρέχουν αρκετό ασβέστιο
    Δοκιμάστε γάλα αμυγδάλου, το μόνο μειονέκτημα είναι η τιμή του. Γενικότερα, υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν πως η κατανάλωση αμυγδάλων πριν την προπόνηση ποδηλασίας φαίνεται πως οφελεί την μετέπειτα αποκατάσταση (περιεκτηκότητα σε εξαιρετικά έλαια)
    Αποφύγετε τα φυτικά γαλακτοκομικά όπως το φυτικό τυρι καθώς περιέχουν λιπαρές ύλες εξαιρετικά κακής ποιότητας
    Τα προϊόντα σόγιας δεν είναι για όλους και σίγουρα καλό θα ήταν να αποφεύγονται από τις γυναίκες (η υψηλή συγκέντρωση φυτο-οιστρογόνων σόγιας έχει συνδεθεί με νεοπλασίες μαστού και στα δύο φύλα)
    Προσοχή στην υπερκατανάλωση: Άλλος ένας ”κίνδυνος” που κρύβει η νηστεία είναι και η αύξηση του ψωμιού και των παραδοσιακών νηστίσιμων γλυκισμάτων! Θρεπτικός και υπέροχος ο χαλβάς όμως θέλει προσοχή. Μην ξεχνάτε πως η νηστεία είναι περίοδος εγκράτειας και πνευματικής άσκησης.

Πηγή : http://www.nutrinews.gr/