Λιγότερα τροφοχιλιόμετρα

images_atrfohillio.jpg

Η αποστολή αυτής της εβδομάδας είναι… χιλιομετρική! Σε προσκαλούμε να μειώσεις τα τροφοχιλιόμετρα κι έτσι να πετύχουμε πολλαπλά οφέλη.

Τι είναι τροφοχιλιόμετρα; Σε απλά ελληνικά είναι η απόσταση την οποία διανύουν τα τρόφιμα από τον τόπο παραγωγής τους μέχρι το σημείο της τελικής κατανάλωσης τους. Συμπεριλαμβάνονται οι μεταφορές των τροφίμων ανάμεσα στα διάφορα στάδια του κύκλου ζωής τους, δηλαδή από το σημείο παραγωγής, στην επεξεργασία και στο τελικό σημείο λιανικής πώλησης. Δες στο πρώτο infographic τα τροφοχιλιόμετρα των προϊόντων που φτάνουν συχνά στη χώρα μας.

Εδώ και αρκετό καιρό έχει ξεκινήσει μια παγκόσμια άτυπη προσπάθεια για περιορισμό των τροφοχιλιομέτρων, καθώς φαίνεται πως σε αρκετές περιπτώσεις όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση τόσο μεγαλύτερη είναι η περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Πιο ξακουστή πρωτοβουλία είναι η «δίαιτα των 100 μιλίων», όπου εστιατόρια, ξενοδοχεία αλλά και μεμονωμένα νοικοκυριά προσπαθούν και καταφέρνουν να χρησιμοποιούν προϊόντα που παράγονται σε ακτίνα 100 μιλίων. Αυτό δεν είναι καλό μόνο για τη μείωση των τροφοχιλιόμετρων. Είναι καλό και για την τοπική οικονομία, καθώς έτσι υποστηρίζονται οι τοπικοί παραγωγοί, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό και για την Ελλάδα της κρίσης.

Βέβαιfood-distance-infographic-02.jpgα, όπως θα δεις στο δεύτερο infographic, δεν είναι όλα τα μεταφορικά μέσα το ίδιο. Σαφώς καλύτερη είναι η μεταφορά με πλοίο, σαφώς χειρότερη η μεταφορά τροφίμων με αεροπλάνο!

Για εμάς που ζούμε στην Ελλάδα, εάν θέλουμε να μειώσουμε τα σχετιζόμενα με τη διατροφή μας τροφοχιλιόμετρα, οι βασικές συμβουλές είναι δυο.

    Προτιμάμε λαχανικά και φρούτα εποχής.
    Προτιμάμε τα τοπικά προϊόντα.

Προσοχή: Αναφερόμαστε σε λαχανικά και φρούτα εποχής, όχι σε προϊόντα θερμοκηπίου. Κι αυτό γιατί η απάντηση στην ερώτηση «Τι είναι καλύτερο; Να μεταφέρονται τα τρόφιμα από την Αφρική ή να παράγονται στη χώρα μου σε θερμαινόμενα θερμοκήπια;» δεν είναι εύκολο να δοθεί, αν δεν προηγηθεί μια αναλυτική εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων.

Η αποστολή δεν είναι δύσκολη! Τρόφιμα εποχής από τον τόπο σου: μία καλή επιλογή για εσένα, την τοπική οικονομία και το περιβάλλον!

Πηγή : http://www.nutrinews.gr/