Η κρεατοφαγία υπήρξε καίριος παράγοντας στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των ανθρωποειδών, στην κοινωνική οργάνωση και την γεωγραφική μετακίνηση. Λίθινα εργαλεία για την επεξεργασία κρέατος έχουν βρεθεί σε διάφορες αφρικανικές αρχαιολογικές ανασκαφές από χορτοφαγικές φυλές ανθοποειδών. Όμως, στο φαράγγι Olduvai ανακαλύφθηκαν θραύσματα παιδικού κρανίου που υποψιάζουν την δοκιμή κρέατος από κάποια ανθροποιεδή πολύ νωρίτερα απο οτι είχε χρονολογηθεί μέχρι τώρα.
Η ανακάλυψη, που πραγματώθηκε από μια διεθνή ομάδα ερευνητών με επικεφαλή τον Manuel Domínguez-Rodrigo από το Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης, υποδεικνύει ότι οι πρόγονοι του ανθρώπου άρχισαν να τρώνε κρέας πολύ νωρίτερα στην ιστορία απ ‘ότι πιστευόταν. Το κρανιακό θραύσμα πιστεύεται ότι ανήκει σε ένα παιδί ηλικίας κάτι λιγότερο από δύο έτη και δείχνει βλάβες οστών που συνήθως προκύπτουν από την έλλειψη των βιταμινών Β στην δίαιτα.
Διατροφικές ανεπάρκειες, όπως η αναιμία, είναι πιο εμφανείς σε μια ”αγέλη” όταν η διατροφή των παιδιών αλλάξει δραστικά. Οι συγγραφείς προτείνουν ότι το παιδί μπορεί να πέθανε σε μια περίοδο κατά την οποία είχε αρχίσει να τρώει στερεές τροφές αλλά να διακόπηκε η κατανάλωση κρέατος. Εναλλακτικά, αν το παιδί εξακολουθούσε να τρεφόταν αποκλειστικά από το γάλα της μητέρας του, η μητέρα μπορεί να ήταν σε υποθρεψία από πλευράς έλλειψης κρέατος.
Και στις δύο περιπτώσεις, σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας, συνεπάγεται ότι οι πρώτοι άνθρωποι ήταν κυνηγοί, και είχανμια προσαρμοσμένη φυσιολογία στην τακτική κατανάλωση κρέατος τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια χρόνια πριν.
Πηγή : http://www.nutrinews.gr/