Η Μεσογειακή διατροφή, με το αυξημένο ελαιόλαδο και τους διάφορους καρπούς που την χαρακτηρίζουν, φαίνεται πως βοηθά στην βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας στους ηλικιωμένους, αναφέρει μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Neurology Neurosurgery and Psychiatry.
Οι συγγραφείς από το University of Navarra στην Ισπανία στηρίζουν τα ευρήματά τους από εθελοντές της PREMED μελέτης. 522 άντρες και γυναίκες ηλικίας 55-80 ετών χωρίς καρδιαγγειακή νόσο με άλλες νόσους όπως σακχαρώδη διαβήτη, υψηλή πίεση, δυσλιπιδαιμία, υπέρβαρο αλλά και κάπνισμα, τυχαιοποιήθηκαν σε μια διατροφική παρέμβαση Μεσογειακής δίαιτας ή απλές οδηγίες και μετά από 6,5 έτη παρακολούθησης πραγματοποιήσαν ένα Mini Mental State Exam που ελέγχει την διάφορες εγκεφαλικές δεξιότητες όπως ο προσανατολισμός, η μνήμη, οπτικοακουστικές δεξιότητες, η συγκέντρωση και ησυνάφεια της σκέψης. Οι μέσοι όροι των αποτελεσμάτων του τεστ από εκείνους που ακολουθούσαν την παρέμβαση με Μεσογειακή διατροφή σε σύγκριση με εκείνους που ακολούθησαν την παρέμβαση με χαμηλή λίπους δίαιτα ήταν πολύ υψηλότεροι.
Η Μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από υψηλή καθημερινή κατανάλωση ελαιόλαδου, φρούτων, καρπών, λαχανικών, μέτρια κατανάλωση ψαριών και χαμηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών και κόκκινου κρέατος καθώς και κόκκινου κρασιού..
Πηγή : http://www.nutrinews.gr/