Δυσανεξία στο γάλα

images_aamilk34.jpg

Η τροφική δυσανεξία στο γάλα χαρακτηρίζεται από κακή πέψη ή διαταραχή της απορρόφησης ή αντίδραση υπερευαισθησίας στο γάλα και στα προϊόντα του. Οι ασθενείς μετά από κατανάλωση γάλακτος μπορεί να εμφανίσουν:


•             Φούσκωμα
•             Κοιλιακό πόνο
•             Διάρροια
•             Δυσκοιλιότητα
•             Εξάνθημα
•             Δύσπνοια
•             Κνησμό
•             Ζάλη
•             Πονοκέφαλο
•             Εφίδρωση
•             Λιποθυμία

Διακρίνουμε:

1. Αλλεργικού τύπου αντίδραση στο γάλα.

Το ανοσοποιητικό σύστημα εκλαμβάνει το προσλαμβανόμενο γάλα ως αλλεργιογόνο. Στις τυπικές μορφές τα παραγόμενα αντισώματα IgE οδηγούν στην απελευθέρωση χημικών ουσιών, όπως η ισταμίνη που είναι υπεύθυνες για τα συμπτώματα της αλλεργικής αντίδρασης. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια και τοπικά έως συστηματικά και σοβαρά. Η αλλεργική αντίδραση όταν είναι γενικευμένη μπορεί να αρχίσει με φαγούρα στο στόμα, ναυτία, διάρροια και κοιλιακό άλγος και να οδηγήσει σε πτώση της πίεσης του αίματος, αλλεργικό shock άσθμα και δερματικές αντιδράσεις όπως κνίδωση ή έκζεμα. Συνηθέστερα οι ασθενείς ή οι οικογένειές τους  έχουν ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων. Πολλά από τα αλλεργικά στο σιτάρι άτομα έχουν αλλεργίες και σε άλλα συνήθη τροφικά αλλεργιογόνα όπως είναι τα αυγά, το σιτάρι, η σόγια, η σοκολάτα, τα φιστίκια , τα καρύδια , τα ψάρια και οστρακοειδή.

2. Τροφική δυσανεξία λόγω δυσανεξίας στην λακτόζη.

Η λακτόζη είναι ένα σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα και τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα. Για να απορροφηθεί σωστά η λακτόζη πρέπει να λειτουργεί σωστά η λακτάση ένα ένζυμο που ευρίσκεται στα τοιχώματα του εντέρου και διασπά την λακτόζη. Δυσανεξία λακτόζης παρουσιάζεται όταν τα επίπεδα λακτάσης είναι ανεπαρκή. Σε αρκετές περιπτώσεις η ανεπάρκεια δεν είναι πλήρης με αποτέλεσμα η δυσανεξία να μην αφορά όλα τα προϊόντα γάλακτος.
Υπάρχουν δύο είδη ανεπάρκειας λακτάσης, η πρωτοπαθής μορφή που είναι κληρονομούμενη και η δευτεροπαθής μορφή που οφείλεται σε υποκείμενο παθολογικό παράγοντα. Η κοιλιοκάκη, η γαστρεντερίτιδα , η ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και οι παρενέργειες φαρμάκων είναι οι πιο κοινές παθολογικές καταστάσεις που προκαλούν δυσανεξία στην λακτόζη.

 Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι συχνή σε βρέφη και μικρά παιδιά κάτω από την ηλικία των 5 ετών. Επειδή τα επίπεδα λακτάσης μειώνονται καθώς οι άνθρωποι γερνούν, η δυσανεξία στη λακτόζη γίνεται πιο συχνή με την πάροδο της ηλικίας. Αυτό το φαινόμενο είναι συνηθέστερο στους κατοίκους της νότιας Ευρώπης και λιγότερο σύνηθες σε κατοίκους της βόρειας Ευρώπης.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/