Διατροφή κατα των ιώσεων

images_aaiosi1.jpg

Διανύουμε ένα πολύ δύσκολο χρονικό διάστημα όπου η νέα γρίπη μαζί με τις γνωστές ιώσεις του φθινοπώρου απειλούν την υγεία μας. Ένα υγιές και δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα είναι αυτό που προστατεύει και θωρακίζει τον ανθρώπινο οργανισμό από τις ιικές απειλές. Ο σημαντικότερος παράγοντας που διαμορφώνει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα είναι η υγιεινή διατροφή, όπως έχει καταδείξει πληθώρα επιστημονικών μελετών.

 


Πώς επηρεάζεται όμως και αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα από τη διατροφή και τον τρόπο ζωής μας;

    Η έλλειψη ικανοποιητικής ποσότητας και ποιότητας φαγητού, νερού και αέρα είναι οι 3 βασικοί παράγοντες που προκαλούν μείωση των αντιστάσεων του ανθρώπινου οργανισμού σε ιώσεις. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα κατά τη βιομηχανική παραγωγή τους, χάνουν πολύ μεγάλο ποσοστό των θρεπτικών συστατικών τους. Συντηρητικά, χημικά πρόσθετα και φυτοφάρμακα μειώνουν σημαντικά τη θρεπτική αξία των τροφίμων, ενώ επιπρόσθετα η μόλυνση του αέρα και του νερού καταστρέφουν τις βιταμίνες και τα μέταλλα που προσλαμβάνονται από τον οργανισμό.
    Η συχνή άσκοπη χρήση φαρμάκων και αντιβιωτικών μειώνουν σημαντικά την άμυνα του οργανισμού και εξαντλούν τα αποθέματα κάποιων θρεπτικών συστατικών στο σώμα με αποτέλεσμα την περαιτέρω εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος.
    Το πνευματικό και σωματικό στρες εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως επίσης και η καταπόνηση από τις καθημερινές δραστηριότητες.
    Πολλές από τις συνήθειες μας όπως η υπερφαγία, το κάπνισμα, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ μειώνουν τις μεταβολικές λειτουργίες και αναστέλλουν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το κλειδί στην πρόληψη των ιώσεων είναι η υιοθέτηση μακροπρόθεσμων καλών διατροφικών συνηθειών. Δεν πρέπει να περιμένουμε να ασθενήσουμε για να εφαρμόσουμε υγιεινή διατροφή και τρόπο ζωής, αλλά θα πρέπει σε καθημερινή βάση να μεριμνούμε για την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού μας μέσω της φυσικής διατροφής.

 
Τα φυσικά τρόφιμα είναι οι καλύτερες πηγές θρεπτικών συστατικών καθώς τα παρέχουν σε μοναδικούς συνδυασμούς.

Για παράδειγμα ένα πορτοκάλι πλεονεκτεί σε σχέση με ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C, αφού είναι καλή πηγή μαγνησίου, καλίου, φυλικού οξέος, βιταμίνης B6 και αντιοξειδωτικών φλαβονοειδών. Ενώ, γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη C είναι σημαντική για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι πολύ μεγάλες ποσότητες πρόσληψης της δεν επιφέρουν επιπλέον προστασία κατά των ιώσεων. Συνολικά γνωρίζουμε ότι για την προστασία από ιώσεις πρέπει να καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες από φρούτα και λαχανικά, ώστε να προσλαμβάνονται οι ποσότητες βιταμινών C, A και Ε που απαιτούνται.

Από καθαρά διατροφικής απόψεως λοιπόν, θα πρέπει στην δύσκολη αυτή χρονική περίοδο να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών. Δυστυχώς, οι περισσότεροι τείνουν να τρώνε λιγότερα φρούτα και λαχανικά κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο. Πρέπει σε καθημερινή βάση να καταναλώνονται τουλάχιστον 3 μερίδες λαχανικών (3 κούπες) και 3 μερίδες φρούτων (3 φρούτα) για να παρέχονται στον οργανισμό οι απαραίτητες βιταμίνες, αντιοξειδωτικά συστατικά και μέταλλα.
Ένας τρόπος να αυξηθεί η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι οι φυσικοί χυμοί.

Παρασκευάστε 2 φυσικούς χυμούς την ημέρα, ιδανικά σε αποχυμωτή ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Πορτοκάλι, γκρέιπ φρουτ, μήλο, ακτινίδιο, μπανάνα, καρότο, τομάτα είναι όλα φρούτα και λαχανικά εποχής που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στους φυσικούς χυμούς σας, προσδίδοντας ποικιλία στη διατροφή σας που θα σας καλύψει τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και θα αναζωογονήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Επιπλέον, εφαρμόστε τακτικές εμπλουτισμού όλων των γευμάτων σας με φρούτα και λαχανικά. Για παράδειγμα προσθέστε φρούτο στο πρωινό γάλα με δημητριακά, στο βραδινό γιαούρτι, στη μεσημεριανή σαλάτα και πιείτε φυσικούς χυμούς με τα κυρίως γεύματα σας. Προσθέστε επίσης λαχανικά σε όλα τα φαγητά που μαγειρεύετε, στο τοστ ή το σάντουιτς, ενώ ποτέ μην τρώτε κυρίως γεύμα χωρίς σαλάτα.

Φυσικά τα φρούτα και τα λαχανικά δεν είναι οι μόνες ομάδες τροφίμων που είναι σημαντικές για την αποφυγή των ιώσεων.
Μια ισορροπημένη διατροφή πρέπει να περιέχει άπαχα κρεατικά, πουλερικά, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, όσπρια, προϊόντα ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς. Οι πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και οι ξηροί καρποί παρέχουν στον οργανισμό τα αμινοξέα, απαραίτητα δομικά συστατικά για τις μονάδες του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επιπρόσθετα, οι παραπάνω ομάδες τροφίμων είναι πλούσιες σε σίδηρο και ψευδάργυρο, θρεπτικά συστατικά των οποίων έλλειψη συσχετίζεται με αδύναμο και αναποτελεσματικό σε αντιμετώπιση λοιμώξεων ανοσοποιητικό σύστημα. Τα ω-3 λιπαρά οξέα (πέστροφα, σουσάμι, σαρδέλα, ξηροί καρποί, κολιός) έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος όπως και το β-καροτένιο (καρότα).

 
H αποφυγή χαμηλών σε θρεπτική αξία τροφίμων είναι σημαντική.

Υπερβολική πρόσληψη τροφίμων με πολύ ζάχαρη, κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα, παρέχουν πολλές θερμίδες, ενώ είναι φτωχά σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι αυστηρές δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων, λόγω της έλλειψης ενέργειας και ζωτικών θρεπτικών συστατικών που παρουσιάζεται καταπονούν το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνουν το ρίσκο προσβολής από κάποια ίωση.

Παρότι όπως προαναφέρθηκε η πρόληψη είναι σημαντική, η σωστή διατροφή είναι αποτελεσματική και για την καταπολέμηση της γρίπης μετά την προσβολή. Συνεπώς, χρειάζεται να γίνονται όσο το δυνατόν περισσότερα ποιοτικά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης και ανάρρωσης από μια ίωση οι θερμιδικές ανάγκες του οργανισμού είναι αυξημένες και άρα πρέπει να προσλαμβάνεται περισσότερη ενέργεια από την τροφή, γι αυτό το λόγο ακόμα και όταν δεν υπάρχει ιδιαίτερη όρεξη, δεν πρέπει να χάνονται γεύματα. Τέλος, η πρόσληψη υγρών (τουλάχιστον 2 lt) ημερησίως είναι απαραίτητη για την αποφυγή αφυδάτωσης.

Πηγή : http://dietstories.gr/