Ατονία – αδυναμία : δύο συχνά συμπτώματα

images_aaatonia.jpg

Tα συμπτώματα της ατονίας και της αδυναμίας είναι ιδιαίτερα συχνά στον γενικό πληθυσμό. Η κατάσταση της ατονίας και της αδυναμίας, χαρακτηρίζεται από έλλειψη ενέργειας, που εκδηλώνεται είτε ως μείωση της ικανότητας εκτέλεσης απλών κινήσεων λόγω μυϊκής αδυναμίας, είτε ως εύκολη εξάντληση μετά ή κατά την διάρκεια μυϊκής προσπάθειας, είτε ως αίσθημα ψυχογενούς κόπωσης που εμποδίζει την εκτέλεση πνευματικών δραστηριοτήτων ή καθημερινών δραστηριοτήτων που προϋποθέτουν ψυχική συγκέντρωση. Kατά την ιατρική εξέταση, αξιολογείται  εάν η αδυναμία είναι εστιακή ή γενικευμένη, εάν υπάρχει διαταραχή αντανακλαστικών ή όχι, εάν υπάρχουν διαταραχές νεύρων ή μυών, εάν υπάρχει διαταραχή αισθητικότητας ή όχι.

Αντικειμενικά παθολογικά ευρήματα σωματικής αδυναμίας στην περιοχή των μυών σε τοπικό ή γενικευμένο επίπεδο κατά την εξέταση στο ιατρείο ή κατά την εκτέλεση ειδικών εξετάσεων αξιολόγησης, βρίσκονται σε πολλά νοσήματα κατά τα οποία διαταράσσεται είτε η φυσιολογική λειτουργία του μυός είτε η φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και του νεύρου που δίνει εντολή στο μυ να κινηθεί.

 Αυτά τα νοσήματα περιλαμβάνουν ανατομικές ή λειτουργικές εστιακές βλάβες, όπως εγκεφαλικά επεισόδια, μυοπάθειες, κήλη δίσκου με πίεση ριζών νεύρων, αλλά περιλαμβάνουν και συστηματικά νοσήματα που προκαλούν αντιδραστική δυσλειτουργία του μυϊκού συστήματος, όπως συμβαίνει στο διαβήτη, σε καρκίνους, σε χρόνιες λοιμώξεις, στον αλκοολισμό, σε σύνδρομα χρόνιας έκθεσης σε τοξικές ουσίες, σε στερητικά νοσήματα, σε μεταβολικά νοσήματα, σε παθήσεις ηλεκτρολυτών, σε παθήσεις ενδοκρινών, σε χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα.
Παροδική αδυναμία ή κόπωση χωρίς αντικειμενικά ευρήματα μείωσης μυϊκής ισχύος ή παρά

λυσης κατά την ιατρική εξέταση, συνοδεύει αρκετές φορές , τις απλές ιογενείς λοιμώξεις που ενδημούν τον χειμώνα αλλά και κάθε λοίμωξη, που διαταράσσει την ισορροπία του σώματος.

Αίσθημα κόπωσης που παρατείνεται χωρίς αντικειμενικά ευρήματα μυϊκής δυσλειτουργίας ή ψυχογενή κόπωση μπορεί να προκαλέσουν όλα τα συστηματικά νοσήματα που προαναφέρθηκαν, αλλά και πολλά χρόνια νοσήματα και παθολογικές καταστάσεις που κουράζουν απλώς τον οργανισμό, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, η αποφρακτική πνευμονοπάθεια, το σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο, η αναιμία, τα νευροψυχιατρικά σύνδρομα, η χρόνια χρήση ορισμένων φαρμάκων. Η κατάχρηση αλκοόλ, ο ανεπαρκής ύπνος, η υπερκόπωση, οι διαταραχές ορμονών, η κακή διατροφή είναι συχνοί παράγοντες που προκαλούν ατονία ή αδυναμία.

Το ιδιοπαθές σύνδρομο χρόνιας κόπωσης χαρακτηρίζεται από γενικευμένη κόπωση, η οποία δεν οφείλεται σε συγκεκριμένο υποκείμενο παράγοντα ή νόσο και χαρακτηρίζεται από ταυτόχρονη παρουσία τεσσάρων ή περισσότερων από τα παρακάτω σημεία που εκτίθενται παρακάτω. Στο σύνδρομο αυτό μπορεί να εμφανιστούν:

•         Μυϊκοί πόνοι
•         Πόνοι στις αρθρώσεις
•         Ευαίσθητοι τραχηλικοί ή μασχαλιαίοι λεμφαδένες
•         Πονόλαιμος
•         Διαταραχές της μνήμης και της συγκέντρωσης που δεν προκαλούνται από φάρμακα, αλκοόλ ή ουσίες
•         Ύπνος που δεν ξεκουράζει
•         Κακουχία μετά από άσκηση
•         Εμφάνιση πονοκεφάλου που δεν προϋπήρχε
Η σωστή ιατρική παθολογική εξέταση είναι επιβεβλημένη στην περίπτωση της χρόνιας κόπωσης. Η σωστή διαφορική διάγνωση κατευθύνει την ορθή θεραπεία.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/