Η υπέρταση είναι μία χρόνια κατάσταση αρτηριακής πίεσης ανώτερης από τη φυσιολογική. Οι φυσιολογικές πιέσεις περιλαμβάνουν συστολικές/διαστολικές μετρήσεις 120/80 mmHg ή λιγότερο. Οι πιέσεις με μετρήσεις 140/90 mmHg έως 160/95 mmHg θεωρούνται ότι βρίσκονται στο όριο ενώ οι μετρήσεις πάνω από 160/95 mmHg θεωρούνται καθαρά υπερτασικές.
ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ:
Νάτριο
Χλώριο
Οινόπνευμα
Θερμίδες (παχυσαρκία)
Πρωτεΐνη
Ζαχαρόζη
Καφεΐνη
ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ:
Κάλιο
Ασβέστιο
Μαγνήσιο
Λινολεϊκό οξύ
Φυτική ίνα
Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία
Άσκηση
(Σημείωση: επειδή η αιτιολογία της υπέρτασης είναι αβέβαιη, ο ρόλος των παραπάνω συστατικών πρέπει να θεωρείται υποθετικός)
ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
1. βασικές διαιτητικές αρχές υγιεινής διατροφής
2. τρόφιμα πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτική ίνα
3. ήπια κατανάλωση αλκοολούχων ποτών
4. διατήρηση επιθυμητού σωματικού βάρους
5. επαρκής σωματική δραστηριότητα
6. μέτριος περιορισμός αλατιού – μαγείρεμα και επιπλέον προσθήκη αλατιού στη μερίδα
7. αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων που περιέχουν χλωριούχο νάτριο ή άλλα νατριούχα άλατα
8. ανάγνωση διαιτητικής ετικέτας των τροφίμων
9. κατανάλωση συνιστώμενης ποσότητας ασβεστίου
Πηγή : http://www.dietima.eu/