Ή διαφορετικά, πόσο επίσημα καρκινογόνες είναι οι τηγανητές πατάτες!
Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ένωση η οποία σχηματίζεται από τα φυσικά σάκχαρα και ενός αμινοξέως, της ασπαραγίνης, έπειτα από εφαρμογή πολύ υψηλής θερμοκρασίας, όπως το μαγείρμεα αλλά κυρίως τηγάνισμα (αντίδραση Maillard). Έχει ανιχνευτεί σε διάφορα προϊόντα όπως τσιπς πατάτας, τηγανητές πατάτες, ψωμί, μπισκότα και καφέ.
Το ακρυλαμίδιο άρχισε να απασχολεί από το 2002 την επιστημονική κοινότητα και την κοινή γνώμη, όταν Σουηδοί επιστήμονες διαπίστωσαν την παρουσία ιχνοποσοτήτων του σε τροφές ευρείας και συχνής κατανάλωσης, όπως π.χ. οι τηγανιτές πατάτες και διάφορα αρτοσκευάσματα. Η παρουσία του στις τροφές δεν είναι αποτέλεσμα ηθελημένης προσθήκης, ρύπανσης ή κάποιας νόθευσης, αλλά σχηματίζεται κατά φυσικό τρόπο κατά τη θερμική επεξεργασία τους (τηγάνισμα, ψήσιμο).
Πηγή : http://www.nutrinews.gr/