“Semen crisis”: Κρίση και στο σπέρμα;

images_pills.jpg

Σε έναν πλανήτη που ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα είναι αυτό του υπερπληθυσμού ίσως είναι λίγο περίεργο να μιλάμε για ανδρική υπογονιμότητα.

Μοιάζουν δύο γεγονότα μη συμβατά μεταξύ τους!

Δύο διαφορετικοί κόσμοι , με διαφορετικές κουλτούρες , τρόπο σκέψης και κυρίως διαφορετική προσέγγιση στην απόκτηση ενός παιδιού. Και ίσως είναι και εκεί  -στις κοινωνικές συνθήκες , τον τρόπο ζωής και τις επιλογές -, κάποιες από τις αιτίες του προβλήματος της ανδρικής υπογονιμότητας που παρατηρείται στο δυτικό κόσμο τα τελευταία 40 τουλάχιστον χρόνιΚάποιοι αναφέρουν ότι οι άντρες στο δυτικό κόσμο – Ηνωμένες Πολιτείες- έχουν ήδη χάσει το 50% των σπερματοζωαρίων τους, ενώ η μεγαλύτερη μελέτη του είδους , που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία , αναφέρει ότι από το 1965 έως το 2013 οι άντρες στην Γαλλία έχουν χάσει περίπου το 30% της αναπαραγωγικής τους ικανότητας.

«Μεταφράζεται» αυτό όμως σε λιγότερες γεννήσεις; Είναι ο μικρότερος αριθμός σπερματοζωαρίων – στο σπερμοδιάγραμμα- η αίτια του μικρότερου αριθμού γεννήσεων στο δυτικό κόσμο, της χώρας μας συμπεριλαμβάνομενης; Μάλλον όχι. Μάλλον όχι, γιατί στην πραγματικότητα  τα 15.000.000 σπερματοζωάρια που αναφέρονται σαν τιμή αναφοράς στην εξέταση ελέγχου της ανδρικής υπογονιμότητας – το σπερμοδιάγραμμα- , είναι μάλλον πολλά για να επιτευχθεί μια φυσιολογική σύλληψη.

Μοιάζει η ποιότητα των σπερματοζωαρίων αυτών να είναι πολύ πιο σημαντικός παράγοντας για μια φυσιολογική σύλληψη.  Ποιότητα η οποία επηρεάζεται από καθημερινές συνήθειες που ισχύουν σχεδόν για όλους- η καθιστική εργασία, η υπερκατανάλωση λίπους , τα σαμπουάν-, αλλά και από ιατρικές αιτίες που αφορούν μεγάλα τμήματα του ανδρικού πληθυσμού, π.χ. η παχυσαρκία, η κιρσοκήλη, τα χαλασμένα δόντια και ο όψιμος υπογοναδισμός – η πρώιμη ελάττωση των επιπέδων τεστοστερόνης – που με τη σειρά της αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο ενός συνδρόμου- του μεταβολικού – που πλήττει σχεδόν ένα στους δύο άντρες πάνω από τα 45.

Πολύ περισσότερο που και στην χώρα μας η απόφαση για απόκτηση ενός παιδιού παίρνεται όλο και πιο συχνά στην τρίτη, τέταρτη και πέμπτη δεκαετία της ζωής ενός άνδρα.

Και επειδή είναι εξαιρετικά δύσκολο ή και αδύνατον κάποιες φορές να γίνουν  τόσο δραστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και τις συνήθειες ενός άνδρα, ένας προληπτικός έλεγχος θα μπορούσε να μας γλιτώσει από λύσεις της τελευταίας στιγμής, αποφάσεις που λαμβάνονται συχνά κάτω από πολύ στενά χρονικά περιθώρια.

Και ο χρόνος έχει μεγάλη σημασία στην ανδρική υπογονιμότητα καθώς τα σπερματοζωάρια χρειάζονται 3 περίπου μήνες για να «γεννηθούν».

Λύσεις υπάρχουν για το μεγαλύτερο ποσοστό των ανδρών με υπογόνιμο σπέρμα. Από καινούργιες χειρουργικές εξελίξεις – μικροσκοπική κιρσοκηλεκτομή, αναστομώσεις με χρήση μικροσκοπίου, έως φαρμακευτικά πρωτόκολλα των τελευταίων ετών με χρήση ορμονικών σκευασμάτων.

Η σωστή, χρονικά και ποιοτικά χρήση των καινούργιων ή και των παλαιότερων δυνατοτήτων που παρέχει η ιατρική για την βοήθεια στον υπογόνιμο άνδρα μαζί με κάποιο προληπτικό έλεγχο, μπορούν πραγματικά να δώσουν λύσεις σε προβλήματα που στο παρελθόν έμοιαζαν αδύνατα.

Τελειώνοντας να αναφέρουμε ότι τα κύτταρα Sertoli, τα κύτταρα δηλαδή που στηρίζουν και συμβάλλουν στην δημιουργία των σπερματοζωαρίων δημιουργούνται τους τελευταίους 6 μήνες της κύησης και τους πρώτους 6 μήνες της ζωής ενός αγοριού. Οπότε μάλλον και η ικανότητα μας να αποκτήσουμε ένα παιδί έχει σχέση με τη μαμά μας!

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/