Τα σχολεία έχουν ήδη ξεκινήσει, οι απαιτήσεις είναι πλέον αυξημένες και εσείς θέλετε να εξασφαλίσετε στους μικρούς μας φίλους ότι καλύτερο για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στους υψηλούς στόχους και προσδοκίες της νέας σχολικής χρονιάς. Θα μπορούσε το πρωινό να γίνει το πρώτο λιθαράκι που θα σας «λύσει τα χέρια»;
Τέρμα το χουζούρι! Θυμάστε ποια ήταν η πιο συνηθισμένη αντίδραση των περισσότερων συμμαθητών σας, τις πρώτες πρωινές ώρες στην τάξη; Χουζούρι και ξάπλες πάνω στο θρανίο ή η μέθοδος με παίρνει ο ύπνος με τα μάτια ανοιχτά! Τώρα θυμηθείτε πόσοι από εσάς κατανάλωναν καθόλου ή ένα ποτήρι γάλα για πρωινό. Ναι, η απουσία του πρωινού συνδέεται με μειωμένες πνευματικές αποδόσεις. Κι αυτό γιατί, μετά από 8 ώρες απόλυτης νηστείας κατά τη διάρκεια του ύπνου, το νευρικό μας σύστημα δεν έχει πλέον επαρκή καύσιμα για να αποδώσει.
Τι σχέση έχουν τα μαθηματικά, η γλώσσα και το πρωινό; Κάθε σχολική ημέρα ξεκινά με μαθήματα που απαιτούν συγκέντρωση και καλή μνήμη. Πώς όμως μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα όταν δεν έχει τα απαραίτητα εφόδια; Πράγματι, όλο και περισσότερα ερευνητικά δεδομένα πλέον επιβεβαιώνουν ότι τα παιδιά που καταναλώνουν πρωινό εμφανίζουν καλύτερη συγκέντρωση, μπορούν να επιλύουν προβλήματα αποτελεσματικότερα, έχουν μεγαλύτερη ακουστική προσήλωση και αυξημένη αντίληψη, ενώ η διάρκεια και η ποιότητα της βραχυχρόνιας μνήμης φαίνεται να είναι βελτιωμένη σχετικά με τα παιδιά που δεν καταναλώνουν πρωινό!
Ελέγχοντας το βάρος του! Τα Ελληνόπουλα κατέχουν μια από τις υψηλότερες θέσεις στα επίπεδα υπέρβαρου και παχυσαρκίας στην Ευρώπη, γεγονός που ανησυχεί όλο και περισσότερο τόσο τους επιστήμονες υγείας όσο και τους γονείς. Κι όμως το πρωινό αποτελεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο και στη διαχείριση του βάρους καθώς όπως φαίνεται από μελέτες η κατανάλωση πρωινού σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης υπέρβαρου ή παχυσαρκίας μεταξύ των παιδιών και των εφήβων στην Ευρώπη.
Δώστε έμφαση στην ποιότητα του πρωινού τους! Το τι θα περιλαμβάνει το πρωινό ενός παιδιού παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στο εάν θεωρείται κανονικό γεύμα ή όχι, όσο και στον έλεγχο της όρεξης αλλά και του βάρους του παιδιού. Ένα πλήρες πρωινό περιλαμβάνει τρόφιμα από 2-3 ομάδες τροφίμων (αμυλούχα- δημητριακά, γαλακτοκομικά και φρούτα). Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς πως ένα ποτήρι γάλα δεν μπορεί να θεωρηθεί πρωινό από μόνο του, ενώ αντίθετα εάν σε αυτό προστεθεί ένα φλιτζάνι παιδικά δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης και ένα φρούτο, τότε έχουμε ένα γεύμα που τροφοδοτεί το σώμα με όλα εκείνα τα συστατικά που θα δώσουν ενέργεια αλλά και απαραίτητα εργαλεία για την πνευματική απόδοση (υδατάνθρακες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο) και τη γενικότερη ανάπτυξη του παιδιού (π.χ. ασβέστιο και βιταμίνη D, στην περίπτωση που είναι εμπλουτισμένα τα δημητριακά, φυτικές ίνες).
Προσοχή στις λεπτομέρειες! Ενώ είναι πολύ σημαντικό το πρωινό να εξασφαλίζει πολύ σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία του νευρικού συστήματος (όπως φαίνεται και παραπάνω), εξίσου σημαντικό είναι να δίνεται έμφαση και στην ποσότητα άλλων συστατικών που πρέπει να έχουμε υπό έλεγχο στην διατροφή ενός παιδιού όπως το αλάτι. Νέα δεδομένα της μελέτης GRECO που πραγματοποιήθηκε σε 4580 παιδιών ηλικίας 10-12 ετών, έδειξαν ότι σχεδόν το ¼ των παιδιών στην Ελλάδα καταναλώνει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες νατρίου – του βασικού συστατικού του αλατιού που σχετίζεται με υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης- συγκριτικά με τις συστάσεις. Μάλιστα, το 34% του νατρίου όπως δείχνει η εν λόγω έρευνα προέρχεται από κρυφές πηγές νατρίου όπως το ψωμί. Ελέγχοντας, λοιπόν, τις ετικέτες των τροφίμων που καταναλώνουν τα παιδιά μπορείτε να ελέγξετε και την ποσότητα του νατρίου που προσλαμβάνουν καθώς πλέον πολλά τρόφιμα για παιδιά όπως π.χ. δημητριακά ολικής άλεσης, περιλαμβάνουν μικρότερες ποσότητες νατρίου.
Πηγή : http://www.nutrimed.gr