Υγειινό κολατσιό για μικρά και… μεγάλα παιδιά!

images_Kolatsio_paidi.jpg

Τι προσφέρει το κολατσιό στα παιδιά και γιατί δεν πρέπει να το παραλείπουμε;

Αρχικά, το κολατσιό δίνει ενέργεια στο παιδί. Επίσης, θα πρέπει να είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχει στο παιδί θρεπτικά συστατικά από τις κύριες ομάδες τροφίμων, να είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες, ασβέστιο και σίδηρο. Ο σωστός συνδυασμός τροφίμων στο ενδιάμεσο γεύμα του έχει μεγάλη σημασία καθώς μέσω αυτού το παιδί έχει καλύτερη συγκέντρωση, καλύτερη διάθεση και μεγαλύτερη απόδοση σε όλες τις δραστηριότητες που έχει να φέρει εις πέρας.

Παρακάτω σας προτείνουμε μερικές γευστικές και θρεπτικές επιλογές που κάθε παιδί σίγουρα θα λατρέψει!

Αλμυρές:

1.Κλασσικό τοστάκι με τυρί, γαλοπούλα, ντομάτα και μαρούλι!

Υλικά για μια μερίδα:

• 2 φέτες ψωμάκι του τοστ του εμπορίου ή από το φούρνο, πολύσπορο ή σίκαλης

• 1 φέτα γαλοπούλα

• 1 φέτα κίτρινο τυρί

• 1 φέτα ντομάτα

• ½ φύλλο μαρούλι

• 3-4 ροδέλες αγγούρι

• 1 κ.γ. μαγιονέζα light

• Λίγο βούτυρο για το ψήσιμο του ψωμιού

Εκτέλεση

Ψήνετε τις φετούλες του τοστ με λίγο βούτυρο στην τοστιέρα ή στο φούρνο. Στη συνέχεια βάζετε τα παραπάνω υλικά μέσα στο τοστ σας και έτοιμο! Μπορείτε αν θέλετε να ψήσετε μαζί με τις φέτες το τυρί και την γαλοπούλα, προσθέστε όμως τα λαχανικά μετά το ψήσιμο για αν διατηρήσουν την φρεσκάδα, τη γεύση και τις βιταμίνες τους!

2.Μίνι αραβικές πίτες με τυρί και λαχανικά

Υλικά για 2 μερίδες:

• 1 μίνι αραβική πίτα

• 2 φέτες κίτρινο τυρί

• 1 κ.γ. μαγιονέζα light

• ½ k.g. μουστάρδα dizon

• 1 κ.γ. καλαμπόκι

• Κομμένα λαχανικά της αρεσκείας σας (μωβ λάχανο, καρότο, πράσινο λάχανο, μαρούλι)

Εκτέλεση

Ψήνετε την πίτα ανοιχτή μαζί με το τυράκι, στο φούρνο για 2 με 3 λεπτά (προσοχή μην την αφήσετε παραπάνω διότι θα σκληρύνει και δεν θα είναι εύκολη στο τύλιγμα). Την βγάζετε από το φούρνο και προσθέτετε τα λαχανικά σας και τέλος την μαγιονέζα μαζί με τη μουστάρδα. Τυλίγετε και στην συνέχεια την κόβετε στη μέση για να δημιουργήσετε δυο μικρές παιδικές μερίδες.

3.Ατομικά πιτσάκια

Υλικά για 6-8 πιτσάκια

για τη ζύμη

• 350 gr. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις και ολικής άλεσης)

• 15 gr. μαγιά νωπή

• 180 ml νερό (χλιαρό)

• 1/2 κουταλάκι ζάχαρη

• 1 κουταλάκι αλάτι

• 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο

για τη γέμιση

• 3-4 κουταλιές σπιτική σάλτσα ντομάτας με ρίγανη

• 1/2 φλιτζάνι τσαγιού μοτσαρέλα (τριμμένη)

• 1 κόκκινη πιπεριά και 1 πράσινη πιπεριά

• 1/2 κρεμμύδι

• 12-15 μανιτάρια

• Ρίγανη

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε πρώτα τη ζύμη: κοσκινίζετε το αλεύρι σε λεκανίτσα. Διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό νερό μαζί με τη ζάχαρη και ρίχνετε το μείγμα στο αλεύρι. Αρχίζετε να ζυμώνετε το μείγμα στο μίξερ ή με τα χέρια και προσθέτετε το αλάτι και το ελαιόλαδο, μέχρι να πετύχετε μια ζύμη ομοιογενή. Σταματάτε το ζύμωμα και αφήνετε τη ζύμη σκεπασμένη με πετσέτα, σε ζεστό σημείο να φουσκώσει (να διπλασιαστεί σε όγκο) για 1 ώρα περίπου. Ξαναζυμώνετε τη ζύμη και την πλάθετε σε μπάλα. Την ανοίγετε σε φύλλο πάχους περίπου 1/2 – 1 εκ. Την απλώνετε στο ταψί και την αφήνετε να “ξεκουραστεί” για μισή ώρα, πριν τη γαρνίρετε με τα υλικά της συνταγής σας. Στο μεταξύ, πλένετε και καθαρίζετε όλα τα λαχανικά και τα κόβετε σε λεπτές ροδέλες. Κόβετε τη ζύμη σε κομμάτια με στρογγυλά κουπάτ. Απλώνετε πάνω τους λίγη σάλτσα ντομάτας. Από πάνω τοποθετείτε τα λαχανικά και τα πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί και τη ρίγανη. Ψήνετε τα πιτσάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθούν η ζύμη, τα λαχανικά και να λιώσει το τυρί.

Tip:

Για μεγαλύτερη ευκολία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμη ζύμη πίτσας.

 
4.Τυροπιτάκια με γιαούρτι

Υλικά για 20 μεγάλα τυροπιτάκια

Για τη ζύμη

500 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ή/και ολικής άλεσης

400 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά

250 γραμμ. βιτάμ

Για τη γέμιση

300 γραμμ. φέτα λιωμένη με το πιρούνι

150 γραμμ. ανθότυρο λιωμένο με το πιρούνι

150 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη

2 μεγάλα αυγά

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

λίγο πιπέρι

1 κρόκο αυγού

Εκτέλεση

Για τη ζύμη. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και τα χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη μαλακή και ελαστική. Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με μια διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε να ”ξεκουραστεί” για 1 ώρα. Για τη γέμιση. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο μίγμα. Αν θέλουμε αφήνουμε μερικά κομματάκια τυριού να ξεχωρίζουν σε πιο μεγάλα κομμάτια. Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας μας και με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο. Με ένα στρογγυλό κουπ πατ κόβουμε στρογγυλά δισκάκια ζύμης. Βάζουμε από 1 κουταλάκι του γλυκού γέμιση στο κέντρο κάθε δίσκου και κλείνουμε τους δίσκους σε μισοφέγγαρα, πιέζοντας τις άκρες τους με ένα πιρούνι για να ενωθούν. Στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα και τοποθετούμε τα τυροπιτάκια, το ένα δίπλα στο άλλο. Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε με ένα πιρούνι τον κρόκο με τις 2 κουταλιές γάλα και με το μίγμα αυτό αλείφουμε τα τυροπιτάκια. Πασπαλίζουμε την επιφάνειά τους με τον παπαρουνόσπορο (προαιρετικά) και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο, για 30 περίπου λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.

5.Τοστάκια ολικής με αγγούρι, αυγό και τυρί κρέμα

Υλικά για 4 τοστάκια

• 8 φέτες πολύσπορο ψωμί του τοστ

• 80γρ τυρί κρέμα

• Λίγο άνηθο

• 1 μεγάλο αγγούρι

• 2 αυγά βρασμένα

Εκτέλεση

Παίρνετε φέτες του τοστ από πολύσπορο ψωμί χωρίς κόρα και απλώνετε το τυρί κρέμα σε κάθε φετούλα. Στη συνέχεια πασπαλίζετε το τυράκι με λίγο ψιλοκομμένο άνηθο. Κόbβετε τα αυγά σε λεπτές φετούλες και μοιράζετε σε όλα τα ψωμάκια Τέλος, πλένετε καλά το αγγούρι και το κόβετε σε λεπτές ροδέλες. Σκεπάζετε τα τοστάκια, κόβετε διαγώνια και σερβίρετε.

Γλυκιές:
1.Ρολλάκια με ψωμί ολικής άλεσης, μπανάνα και βούτυρο αμυγδάλου!

Υλικά για 2 μερίδες

• 2 φέτες του τοστ ψωμί ολικής άλεσης

• βούτυρο αμυγδάλου (2-3 κουταλάκια)

• 1 μπανάνα

• ξηροί καρποί(προαιρετικά)

Εκτέλεση

Παίρνετε δυο φέτες ψωμί του τοστ ολικής άλεσης χωρίς την κόρα και τα «πατάτε» λίγο με έναν πλάστη χωρίς να χάσουν τελείως το φούσκωμά τους (αλλά μέχρι να γίνουν επίπεδες και να ενωθούν οι φέτες μεταξύ τους). Αλείφετε με το βούτυρο αμυγδάλου, τοποθετείτε την μπανάνα και τυλίγετε σφιχτά με τις φέτες (αν θέλετε βάζετε και ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας π.χ. περίπου 7-8 αμύγδαλα και για τις δυο μερίδες). Αν θέλετε το τυλίγετε και με μια μεμβράνη για λίγο μέχρι να πάρει καλύτερο σχήμα. Κόβετε σε ρολλάκια και σερβίρετε. Συνοδεύετε τέλεια με 1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου.

 
2.Μπάρες δημητριακών με βρώμη, καρύδια, δαμάσκηνα και σοκολάτα υγείας

Υλικά για 12 μερίδες

mpares dhmhtraikwn me sokolata kai apoksiramena

• 4 ασπράδια αυγών

• 200 γραμμ. βρώμη

• 1κ.γλ. baking powder

• 1/4 κ.γλ. μαστίχα σε σκόνη

• 50 γραμμ. μελάσα

• 2 σειρές σοκολάτας sweet & balance σε κομματάκια

Για την πραλίνα καρυδιού:

• 100 γραμμ. καρύδια

• 5 σταγόνες ελαιόλαδο

• 1 κ.σ. σκόνη κακάο

• 1 κ.σ. μέλι

Για τον πολτό δαμάσκηνου:

• 100 γραμμ. ξερά δαμάσκηνα,

• 100-150 γραμμ. νερό ή τσάι

• 5 σταγόνες χυμό λεμονιού

• ξύσμα λεμονιού.

Εκτέλεση

Για την πραλίνα καρυδιού : χτυπάτε στο μπλέντερ τα καρύδια για αρκετά λεπτά να γίνουν σαν βούτυρο. ρίχνετε ελάχιστο ελαιόλαδο και τη σκόνη κακάο και συνεχίζετε το χτύπημα. Μεταφέρετε την πραλίνα σε ένα μπολ και ανακατέψτε την με το μέλι.Για τον πολτό δαμάσκηνου : Σε ένα μπρίκι ρίχνετε τα δαμάσκηνα και το νερό ή το τσάι και περιμένετε να πάρουν μια βράση. χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε για 3 λεπτά. τα μεταφέρετε σε ένα μπλέντερ και τα πολτοποιείτε προσθέτωντας σταδιακά και το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν. Προσθέτετε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και συνεχίζετε να χτυπάτε, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Χτυπάτε στο μίξερ τα ασπράδια, την πραλίνα καρυδιού και τη μελάσα. Στη συνέχεια προσθέτετε τη βρώμη, το baking powder και τη μαστίχα και συνεχίζετε να χτυπάτε μέχρι να γίνει μια ζύμη. Τυλίγετε τη ζύμη σε μια μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για μισή ώρα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς κελσίου. Σε ένα ταψάκι 23×23 στρώνετε λαδόχαρτο, αφήνοντας τις άκρες να περισσεύουν από τα τοιχώματα. Παίρνετε τη ζύμη ακι την απλώνετε προσεκτικά, έτσι ώστε να καλύψετε όλο το ταψάκι. Προσθέτετε από πάνω τον πολτό δαμάσκηνου και τα κομματάκια σοκολάτας, πιέζοντας ελαφρά. Το βάζετε στο φούρνο και το ψήνετε σε μεσαία σχάρα σκεπασμένο για 25-30 λεπτά. Αφού ψηθεί το αφήνετε να κρυώσει και έπειτα το κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια.

3.Σταφιδόψωμο με νιφάδες βρώμης

Υλικά 6 μερίδες

• 3 1/2 κούπες αλεύρι ολικής αλέσεως

• 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

• 1 κουταλιά της σούπας ξηρή μαγιά

• 1-1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

• 1-1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό

• 3/4 φλιτζάνι γάλα

• 1/3 φλιτζανιού μελάσα

• 1/3 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο

• 1 φλιτζάνι σταφίδες

• 1/4 φλιτζανιού νιφάδες βρώμης

• Αλεύρι ολικής η λευκό για το ζύμωμα

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι ολικής, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το αλάτι. Προσθέστε το νερό , το γάλα , μελάσα , το βούτυρο, τις σταφίδες και τη βρώμη και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε στο υγρό μείγμα το άλλο μείγμα αλευριού και ανακατέψτε πάλι μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή ζύμη. Γυρίστε τη ζύμη επάνω αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε για περίπου 8 λεπτά προσθέτοντας περισσότερο αλεύρι στη ζύμη αν χρειάζεται. Βάλτε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ . Γυρίστε τη ζύμη πάνω σε ένα μπολ, έτσι ώστε η κορυφή της ζύμης είναι λαδωμένη . Καλύψτε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1 ώρα. Στη συνέχεια αφού φουσκώσει πιέζετε τη ζύμη στο κέντρο με γροθιά για να ξεφουσκώσει. Γυρίστε τη ζύμη επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για άλλα 5 λεπτά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη. Πλάθουμε τη ζύμη σε 2 φραντζόλες. Βάλτε τις δύο φραντζόλες σε λαδωμένες φόρμες μακρόστενες για ψωμί ή κέικ. Σκεπάστε με μια πετσέτα και αφήστε να φουσκώσουν για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί το μέγεθος τους. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι το ψωμί να πάρει χρώμα.

4.Κέικ καρότου

Υλικά για 1 φόρμα

• 2 φλιτζάνια αλεύρι ολικής

• 2 κουταλάκια bakin powder

• 2ουταλάκια κανέλα

• 1 κουταλάκι σόδα

• 3/4 κουταλάκι αλάτι

• 1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο

• 3/4 φλιτζ. μαύρη ζάχαρη

• 3/4 φλιτζ. ελαιόλαδο

• 3 αυγά

• 1 κουταλάκι άρωμα βανίλιας

• 2 φλιτζ. ξυσμένο καρότο

• 1 κούπα ανανά κονσέρβα τεμαχισμένο και στραγγισμένο

• 1/2 φλυτ. καρύδια ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μεταλλική φόρμα 20 εκ. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα στεγνά υλικά.Σε άλλο μπολ χτυπάμε με ηλεκτρικό μίξερ τις ζάχαρες, τα αυγά ., το λάδι και την βανίλια. Προσθέτουμε το μείγμα των στεγνών υλικών, ανακατεύουμε καλά, και τέλος προσθέτουμε το καρότο, τον ανανά και τα καρύδια. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά (τεστ οδοντογλυφίδας), και το αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.

5.Σπιτικά μηλοπιτάκια

Υλικά για 22-25 μηλοπιτάκια

• 1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

• 1/4 κ.γ. αλάτι

• 2/3 κούπας χυμό πορτοκαλιού

• ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

για τη γέμιση

• 2 μεγάλα μήλα στον τρίφτη

• 1 κ.σ.χυμό λεμονιού

• 1/4 κούπας καστανή ζάχαρη

• 1/2 κουταλάκι κανέλα

• 1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο

• 1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο

• 2/3 κούπας καρύδια

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τα 3 πρώτα υλικά, χωρίς να προσθέσουμε το χυμό από το πορτοκάλι, για να γίνει η ζύμη μας τριφτή. Στη συνέχεια προσθέτουμε και το χυμό. Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα που να μην κολλάει. Αφήνουμε στην άκρη και ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας όλα μαζί τα υλικά σε ένα μπολ. Στη συνέχεια παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη μας και τα ανοίγουμε σε στρόγγυλα φυλλαράκια.Βάζουμε σε κάθε φυλλαράκι γέμιση και κλείνουμε σχηματίζοντας μισοφέγγαρα. Με ένα πιρουνάκι πατάμε πιέζουμε λίγο στο πλάι για να κλείσουμε καλά τα πιτάκια και να τους δώσουμε σχήμα. Τα απλώνουμε σε ένα ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.

Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Χρονόπουλος Α.Απόστολος,Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος