Τροφική δυσανεξία

images_trofiki.jpg

Τα τελευταία χρόνια έχουμε ακούσει πολλά για τα διάφορα τεστ δυσανεξίας σε τρόφιμα, τα οποία υποτίθεται ότι μπορούν να αναγνωρίσουν ποιες τροφές ‘παχαίνουν’ και πρέπει να αποφεύγονται, προκειμένου κάποιος να χάσει βάρος. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη σε αυτήν τη θεωρία, της οποίας τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για την υγεία.

Η τροφική δυσανεξία είναι μια περίπλοκη βιολογική διαδικασία με διάφορα συμπτώματα στον οργανισμό όπως είναι ο τυμπανισμός, οι διάρροιες, η ναυτία και η τάση για εμετό, ο στομαχόπονος, οι έντονοι πονοκέφαλοι, οι μυϊκοί πόνοι, η σπαστική κολίτιδα, οι πόνοι στις αρθρώσεις, η αδικαιολόγητη κούραση, η κατάθλιψη, και η καταβολή σωματικών δυνάμεων ακόμα και με κατανάλωση μικρής ποσότητας φαγητού. Τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν μεμονωμένα ή πολλά μαζί και είναι διαφορετικά στον κάθε άνθρωπο. Δηλαδή είναι μια εξατομικευμένη βιοχημική ευαισθησία σε συγκεκριμένα συστατικά κάποιων τροφίμων, τα οποία είναι κατά τα άλλα υγιεινά και αβλαβή. Τα αίτια είναι διαφορετικά για την κάθε τροφή. Για παράδειγμα, η δυσανεξία στο ψωμί μπορεί να οφείλεται στη γλουτένη, ενώ η δυσανεξία στο γάλα στην έλλειψη του ενζύμου λακτάση στον οργανισμό.

Ωστόσο, η τροφική δυσανεξία διαφέρει από την τροφική αλλεργία. Στην τροφική αλλεργία υπάρχει συμμετοχή του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ στην τροφική δυσανεξία όχι.

Επομένως, διάγνωση της τροφικής δυσανεξίας με τον προσδιορισμό αντισωμάτων στον ορό του αίματος είναι αβάσιμη και αντιεπιστημονική. Η διάγνωση δυσανεξιών γίνεται με εξετάσεις αίματος τις οποίες μόνο ο γιατρός που σας παρακολουθεί θα αποφασίσει ποιες θα είναι και αν πρέπει να γίνουν,  ενώ η διάγνωση τροφικών αλλεργιών γίνεται κυρίως από αλλεργιολόγους και βασίζεται κατά κύριο λόγο στο ακριβές ιστορικό και κατά δεύτερο λόγο στις εξετάσεις.

Σχετικά με την παχυσαρκία θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι μία πολυπαραγοντική νόσος με βασικά αίτια την κακή διατροφή και την έλλειψη σωματικής άσκησης. Εάν έχουμε τροφική δυσανεξία σε κάποιο τρόφιμο (ή ουσία) και το καταναλώσουμε σίγουρα αυτό δε θα μας κάνει παχύσαρκους, αν συνολικά εφαρμόζουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Πηγή : http://stavroulacooking.com/

Κρίκη Σταυρούλα,Διαιτολόγος-Διατροφολόγος