Τι να αγοράζετε και τι να φτιάχνετε

images_orange.jpg

Εάν προσπαθήστε να τα κάνετε όλα μόνοι σας, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα καταφέρετε να πάθετε υπερκόπωση.

Και αυτό συνήθως παθαίνω και εγώ τέτοια εποχή του χρόνου, όπου η δουλειά αυξάνεται σημαντικά. Έρχεται καλοκαίρι βλέπετε και πάντα αυτό αποτελεί καλή αφορμή για να αποβάλλουμε από πάνω μας τα περιττά κιλά.

Κάθε χειμώνα δίνω συγχαρητήρια στον εαυτό μου για τις αλλαγές που έχω καταφέρει στη διατροφή μας: ελάχιστα έως καθόλου επεξεργασμένα τρόφιμα, σπιτικά προϊόντα, μείωση των delivery. Αλλά όταν αυξάνεται η δουλεια, η κούραση και το άγχος… αρχίζουν οι πειρασμοί. Σκέψεις του τύπου “να αγοράσω ψωμί του τοστ από το σουπερ μάρκετ” ή “να μην μαγειρέψω το βράδυ και να παραγγείλουμε κάτι” αρχίζουν και με κατακλύζουν. Και μαζί με τις σκέψεις με κατακλύζουν οι ενοχές που τόλμησα και το σκέφτηκα. Ενοχές που θέλησα για μερικές στιγμές να μην τραφούμε “τόσο υγιεινά”.

Ευτυχώς όμως έχω έναν σύντροφο γεμάτο κατανόηση. Και αφού μοιράστηκα τις σκέψεις μου με τον Αστρινό, συνήλθα και έκανα μία λίστα με το τι μπορώ να φτιάχνω και τι εναλλακτικές υπάρχουν για αυτά που δεν προλαβαίνω να φτιάχνω.

Υπάρχουν τόσες συνταγές στο Blog που ξεκινάνε με τη λέξη “σπιτικό”. Σπιτικό ψωμί του τοστ, σπιτικό φυστικοβούτυρο, σπιτικό σοκολατούχο γάλα… Και ενώ προσπαθώ να σας πείσω να φτιάχνετε ό,τι μπορείτε στο σπίτι σήμερα αρχίζω και σας λέω το αντίθετο. Όχι φίλες και φίλοι δε τρελάθηκα!

Ο στόχος του να μοιράζομαι μαζί σας συνταγές για το πως να φτιάχνετε σπιτικά προϊόντα δεν είναι για να σας πείσω να φτιάχνετε τα πάντα μόνοι σας. Ο στόχος μου είναι να σας καταφέρω να κάνετε αρκετές αλλαγές στη διατροφή σας μακροχρόνια. Αυτό θα πρέπει να είναι το νόημα μιας υγιεινής, πρακτικής και απλής διατροφής.

Υπάρχουν πέντε ερωτήσεις που θα πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας για να αποφασίσετε τι αξίζει να φτιάχνετε και τι αξίζει να αγοράζετε:
Πρώτη Ερώτηση: Υπάρχει καλή και υγιεινή εναλλακτική στην αγορά;

Αναλογιστείτε εάν υπάρχει ή όχι μία καλή εναλλακτική πριν αποφασίσετε για το εάν πρέπει να φτιάχνετε κάτι μόνοι σας ή όχι.

Για παράδειγμα: Υπάρχουν κάποια ψωμιά του τοστ που τα συστατικά τους δεν διαφέρουν από αυτά που θα μπορούσα και εγώ να χρησιμοποιήσω για κάποιο σπιτικό ψωμί του τοστ. Αγοράζοντας αυτό το ψωμί μπορώ να γλυτώσω το ζύμωμα και να εξοικονομήσω χρόνο ώστε να φτιάξω κάτι για το οποίο δεν βρίσκω εναλλακτική, όπως γκρανόλα. Το αγοραστό κερδίζει!

Ένα άλλο παράδειγμα: Το εκχύλισμα βανίλιας είναι απαραίτητο στο σπίτι μας για τα σνακς που φτιάχνουμε, αλλά δυσκολεύομαι να βρω κάποιο που να περιέχει μόνο αλκοόλ και βανίλια. Έτσι το φτιάχνω μόνη μου. Το σπιτικό κερδίζει!

Δεύτερη Ερώτηση: Ποια είναι η διαφορά στην τιμή;

Εάν υπάρχει καλή αναλλακτική στην αγορά αλλά μπορώ και προλαβαίνω να το φτιάχνω και στο σπίτι τότε αναλογίζομαι το κόστος.

Για παράδειγμα: Το φυστικοβούτυρο κοστίζει πολύ περισσότερο να το αγοράσω από τα βιολογικά (όπου το βρίσκω με 100% αγνά υλικά) από ότι να το φτιάξω στο σπίτι μου. Το σπιτικό κερδίζει!

Τρίτη Ερώτηση: Ποια είναι η διαφορά στον χρόνο;

Εάν θεωρώ ότι υπάρχει και καλή εναλλακιτκή στην αγορά αλλά μπορώ και να το φτιάξω τότε αναλογίζομαι και τον χρόνο που απαιτείται για να το παρασκευάσω ή για να το αγοράσω. Ως εργαζόμενη που λείπει πολλές ώρες από το σπίτι αυτή η ερώτηση είναι πολύ σημαντική.

Για παράδειγμα: Υπάρχουν πολλές συνταγές για να φτιάξει κανείς σπιτική κέτσαπ και ενδεχομένως με το ίδιο περίπου κόστος των έτοιμων προϊόντων. Αλλά η παρασκευή της απαιτεί μία διαδικασία τουλάχιστον μιας ώρας που δεν είμαι σε θέση πάντα να διαθέτω. Το αγοραστό κερδίζει!

Τέταρτη Ερώτηση: Είναι κάτι που καταναλώνων ή χρησιμοποιώ συχνά;

Εάν ένα προϊόν χρησιμοποιείται μόνο μερικές φορές το χρόνο και υπάρχει καλή εναλλακτική στην αγορά, τότε γενικά προτιμώ να το αγοράζω από το να ξοδεύω χρόνο να το φτιάχνω.

Για παράδειγμα: Δεν καταναλώνουμε πολύ μαρμελάδα και έτσι όταν χρειάζεται να χρησιμοποιήσω σε κάποια συνταγή, αγοράζω ένα βαζάκι από το σουπερ μάρκετ χωρίς ζάχαρη. Η μόνη εξαίρεση είναι όταν οι φράουλες είναι εποχής όπου φτιάχνω σάλτσα φράουλας και την αποθηκεύω στην κατάψυξη μέχρι να τελειώσει. Άρα το σπιτικό κερδίζει 50% ανάλογα την εποχή.

Σιρόπι Κόκκινων Φρούτων 1
Πέμπτη Ερώτηση: Η αγορά ή η παρασκευή αυτού του προϊόντος θα βελτιώσει το επίπεδο ζωής μου;

Αυτή η ερώτηση είναι αρκετά σημαντική. Υπάρχουν προϊόντα που απλά προθέτουν “αξία” στη ζωή.

Για παράδειγμα: Υπάρχει κεφίρ στην αγορά. Θα μπορούσα να αγοράζω το έτοιμο. Αλλά μου αρέσει η διαδικασία του να το παρασκευάζω. Το ίδιο έχω ακούσει και άπο άτομα που φτιάχνουν δικό τους γιαούρτι. Συνεχίζω να παρασκευάζω δικό μου κεφιρ επειδή είμαι σίγουρη ότι περιέχει μόνο γάλα (και όχι σκόνες) αλλά και επειδή η διαδικασία παρασκευής προσθέτει μία αξία στην ημέρα μου. Το σπιτικό κερδίζει!

Μικρές, πρακτικές αλλαγές είναι το κλειδί για μία μακρόχρονη υγιεινή διατροφή! Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα, αλλά με ένα πλάνο μπορούμε να κάνουμε συνειδητές επιλογές που να ωφελούν την οικογένειά μας, το χρόνο μας και την τσέπη μας.

Πηγή : http://stavroulacooking.com/

Κρίκη Σταυρούλα,Διαιτολόγος-Διατροφολόγος