Υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που χρειάζονται παραπάνω πρωτεΐνη είτε λόγω κάποιας πάθησης, είτε λόγω κάποιας θεραπείας/φαρμακευτικής αγωγής, είτε λόγω αυξημένης φυσικής δραστηριότητας. Αυτή η παραπάνω απαίτηση σε πρωτεΐνη μπορεί να καλυφθεί μέσω της διατροφής, χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα κάποιο συμπλήρωμα.
Σκληρά ή ημίσληρα τυριά
· Λιώστε στα τοστ, στο ψωμί, στα τορτίγιας, στα μπιφτέκια, στο κοτόπουλο, στα λαχανικά, στα αγβά και οπουδήποτε αλλού θέλετε.
· Τρίψτε και προσθέστε στα μακαρόνια, στα σουφλέ, σε σούπες, σάλτσες, λαχανικά, σαλάτες, πατάτες πουρέ, ρύζι ή και στον κιμά.
Τυρί Cottage
· Συνδυάστε με διάφορα φρούτα και λαχανικά
· Προσθέστε σε σουφλέ, μακαρόνια, και πιάτα με βάση το αβγό, όπως ομελέτες κλπ.
· Προσθέστε στα σάντουιτς ή αλείψτε φέτες ψωμί.
Γάλα
· Χρησιμοποιήστε γάλα αντί για νερό σε ροφήματα και στο μαγέιρεμα, όπου αυτό είναι δυνατό (π.χ. σούπες).
· Προσθέστε σε δημητριακά πρωινού, πουτίγκες, κρέμες, σούπες.
· Προσθέστε σε μορφή κρέμας (κρέμα γάλακτος)σε διάφορα λαχανικλα και σούπες.
· Φτιάξτε γλυκά με βάση το γάλα π.χ. κρέμες γιώτης, ρυζόγαλο.
Γάλα σε σκόνη
· Προσθέστε στο κανονικό γάλα και ροφήματα γάλακτος, οπως στα μιλκσέικ..
· Προσθέστε σε σουφλέ, κιμά, σάλτσες, σούπες, πατάτες πουρέ, και σε γλυκά με βάση το γάλα
Παγωτό, Γιαούρτι
· Προσθέστε σε ανθρακούχα ροφήματα, όπως η κόκα κόλα ή πορτοκαλάδα.
· Προσθέστε σε γάλα για να φτιάξτε μιλκσέικ
· Προσθέστε σε δημητριακά, φρούτα, φρουι ζελέ, κέικ.
· Κάντε το παγωτό «σάντουιτς», βάζοντάς το ανάμεσα σε κομμάτια κέικ, μπισκότα ή παξιμάδια.
Αβγά
· Προσθέστε κομμένα βραστά αβγά σε σαλάτες και ντρέσινγκ, σε λαχανικά, πολτοποιημένα κρέατα και σουφλέ.
· Προσθέστε έξτρα αβγά ή ασπράδια σε ομελέτες και σε αβγοφέτες.
· Προσθέστε αβγά σε σάντουιτς και τοστ.
Ξηροί καρποί
· Πασπαλίστε στα φρούτα, δημητριακά, παγωτό, γιαούρτι, λαχανικά, σαλάτες και τοστ. Προσθέστε αλεσμένα στο μίγμα της φρυγανιάς για πανάρισμα.
· Αλέστε με μαιντανό ή σπανάκι και άλλα βότανα για να φτιάξτε σάλτσα για μακαρόνια (πεστο)
Ταχίνι και φυστικοβούτυρο
· Απλώστε σε ψωμί, φρυγανιές, κομμάτια φρούτων, κρακεράκια, μπισκότα.
Κρέας και ψάρι
· Προσθέστε κομμένο, μαγειρεμένο κρέας ή ψάρι σε λαχανικά, σαλάτες, σουφλέ, σούπες, σάλτσες.
· Χρησιμοποιήστε σε ομελέτες, σάντουιτς και τοστ.
· Τυλίξτε σε ζύμη ή σφολιάτα για κρεατοπιτάκια
· Προσθέστε σε πατάτες πουρέ
Όσπρια
· Μαγειρέψτε και χρησιμοποιήστε αρακά, φακές, φασόλια σε σούπες. Προσθέστε ρύζι ή σιτάρι στο μαγείρεμα για καλύτερη απορρόφηση της πρωτεϊνης.
· Προσθέστε σε σουφλέ, μακαρόνια και πατάτες που μπορούν να περιέχουν και τυρί ή κρέας.
· Μπορείτε να τα πολτοποιήστε με γάλα και τυρί.
Πηγή : http://stavroulacooking.com/