Πως να αυξήσετε την πρωτείνη

images_high-protein-diets.jpg

Υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που χρειάζονται παραπάνω πρωτεΐνη είτε λόγω κάποιας πάθησης, είτε λόγω κάποιας θεραπείας/φαρμακευτικής αγωγής, είτε λόγω αυξημένης φυσικής δραστηριότητας. Αυτή η παραπάνω απαίτηση σε πρωτεΐνη μπορεί να καλυφθεί μέσω της διατροφής, χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα κάποιο συμπλήρωμα.

Σκληρά ή ημίσληρα τυριά
    
·         Λιώστε στα τοστ, στο ψωμί, στα τορτίγιας, στα μπιφτέκια, στο κοτόπουλο, στα λαχανικά, στα αγβά και οπουδήποτε αλλού θέλετε.
·         Τρίψτε και προσθέστε στα μακαρόνια, στα σουφλέ, σε σούπες, σάλτσες, λαχανικά, σαλάτες, πατάτες πουρέ, ρύζι ή και στον κιμά.

Τυρί Cottage
    
·         Συνδυάστε με διάφορα φρούτα και λαχανικά
·         Προσθέστε σε σουφλέ, μακαρόνια, και πιάτα με βάση το αβγό, όπως ομελέτες κλπ.
·         Προσθέστε στα σάντουιτς ή αλείψτε φέτες ψωμί.
Γάλα
    
·         Χρησιμοποιήστε γάλα αντί για νερό σε ροφήματα και στο μαγέιρεμα, όπου αυτό είναι δυνατό (π.χ. σούπες).
·         Προσθέστε σε δημητριακά πρωινού, πουτίγκες, κρέμες, σούπες.
·         Προσθέστε σε μορφή κρέμας (κρέμα γάλακτος)σε διάφορα λαχανικλα και σούπες.
·         Φτιάξτε γλυκά με βάση το γάλα π.χ. κρέμες γιώτης, ρυζόγαλο.

Γάλα σε σκόνη
    
·         Προσθέστε στο κανονικό γάλα και ροφήματα γάλακτος, οπως στα μιλκσέικ..
·         Προσθέστε σε σουφλέ, κιμά, σάλτσες, σούπες, πατάτες πουρέ, και σε γλυκά με βάση το γάλα

Παγωτό, Γιαούρτι
    
·         Προσθέστε σε ανθρακούχα ροφήματα, όπως η κόκα κόλα ή πορτοκαλάδα.
·         Προσθέστε σε γάλα για να φτιάξτε μιλκσέικ
·         Προσθέστε σε δημητριακά, φρούτα, φρουι ζελέ, κέικ.
·         Κάντε το παγωτό «σάντουιτς», βάζοντάς το ανάμεσα σε κομμάτια κέικ, μπισκότα ή παξιμάδια.
Αβγά
    
·         Προσθέστε κομμένα βραστά αβγά σε σαλάτες και ντρέσινγκ, σε λαχανικά, πολτοποιημένα κρέατα και σουφλέ.
·         Προσθέστε έξτρα αβγά ή ασπράδια σε ομελέτες και σε αβγοφέτες.
·         Προσθέστε αβγά σε σάντουιτς και τοστ.

Ξηροί καρποί
    
·         Πασπαλίστε στα φρούτα, δημητριακά, παγωτό, γιαούρτι, λαχανικά, σαλάτες και τοστ. Προσθέστε αλεσμένα στο μίγμα της φρυγανιάς για πανάρισμα.
·         Αλέστε με μαιντανό ή σπανάκι και άλλα βότανα για να φτιάξτε σάλτσα για μακαρόνια (πεστο)

Ταχίνι και φυστικοβούτυρο
    
·         Απλώστε σε ψωμί, φρυγανιές, κομμάτια φρούτων, κρακεράκια, μπισκότα.

Κρέας και ψάρι
    
·    Προσθέστε κομμένο, μαγειρεμένο κρέας ή ψάρι σε λαχανικά, σαλάτες, σουφλέ, σούπες, σάλτσες.
·         Χρησιμοποιήστε σε ομελέτες, σάντουιτς και τοστ.
·         Τυλίξτε σε ζύμη ή σφολιάτα για κρεατοπιτάκια
·         Προσθέστε σε πατάτες πουρέ

Όσπρια
    
·         Μαγειρέψτε και χρησιμοποιήστε αρακά, φακές, φασόλια σε σούπες. Προσθέστε ρύζι ή σιτάρι στο μαγείρεμα για καλύτερη απορρόφηση της πρωτεϊνης.
·         Προσθέστε σε σουφλέ, μακαρόνια και πατάτες που μπορούν να περιέχουν και τυρί ή κρέας.
·         Μπορείτε να τα πολτοποιήστε με γάλα και τυρί.

Πηγή : http://stavroulacooking.com/

Κρίκη Σταυρούλα,Διαιτολόγος-Διατροφολόγος