Κονδυλώματα: Μύθοι και πραγματικότητα

images_akondilomata.jpg

Ο ιός των ανθρώπινων κονδυλωμάτων ή γνωστός ως HPV, θεωρείται στις μέρες μας μια πολύ συχνά απαντόμενη νόσος. Πολλές φορές οι γυναίκες τρομοκρατούνται από τα αποτελέσματα ενός τεστ Παπανικολάου, γεμίζουν φόβο και ενοχές, αναρωτιούνται για την υγείας τους και δημιουργούνται συχνά προβλήματα στα ζευγάρια.

Καλό θα ήταν να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους βάση και να απαντήσουμε στις πιθανές ερωτήσεις που προκύπτουν μετά από μια διάγνωση HPV, να πούμε τελικά που είναι ο μύθος και που βρίσκεται η πραγματικότητα.

Αν έχω τον HPV θα πάθω καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;
Αυτό αποτελεί μύθο. Σε έρευνες που έχουν γίνει έχει προκύψει ότι το 80% των νεαρών γυναικών, έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό μέχρι την ηλικία των 26 ετών. Όπως γίνεται αμέσως κατανοητό, αν ήταν τόσο εύκολο οι γυναίκες να αναπτύξουν κακοήθεια στον τράχηλο της μήτρας, τότε θα υπήρχε σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης του γυναικείου φύλλου στα επόμενα χρόνια. Με μια σοβαρή και υπεύθυνη παρακολούθηση, που γίνεται από εξειδικευμένο γιατρό, με τα τεστ Παπανικολάου και με τις σύγχρονες μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας, η πιθανότητα να αναπτυχθεί ένας καρκίνος είναι ελάχιστη ως μηδενική.

Ο HPV είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα;
Αυτό είναι πραγματικότητα. Μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή και όχι με τη χρήση τουαλέτας, όπως πολλές φορές έχει ειπωθεί. Τα κονδυλώματα αποτελούν νόσο του δέρματος και μεταδίδονται με την πολύ στενή επαφή και για το λόγο αυτό δεν μας προστατεύει η χρήση προφυλακτικού. Το προφυλακτικό μειώνει τη μετάδοση του ιού, αλλά δυστυχώς δεν την εξαλείφει.

Θα μεταδώσω τον ιό στον σύντροφό μου;
Το πιο πιθανό είναι να έχει γίνει ήδη. Η συμβουλή μου σε αυτήν την ερώτηση συνήθως είναι ότι, οι σεξουαλικές μας συνήθειες θα πρέπει να συνεχίσουν οι ίδιες. Οι γυναίκες μετά την διάγνωση με HPV, δεν θα πρέπει να νιώθουν τύψεις ή να έχουν φοβία μετάδοσης. Σαφέστατα θα πρέπει να χρησιμοποιούμε προφύλαξη, αλλά δεν χρειάζονται οι πανικοί. Δεν είναι γνωστό και ούτε μπορούμε να βρούμε πόσο καιρό έχει μια γυναίκα τον ιό. Αυτό θα μπορούσε να είναι από μερικούς μήνες έως και χρόνια προ της διαγνώσεως. Έτσι δεν μπορούμε να ξέρουμε αν η μετάδοση έχει γίνει από τον τωρινό μας σύντροφο ή από κάποιον παλαιότερο.

Όλοι οι τύποι του HPV είναι επικίνδυνοι;
Άλλος ένας μύθος. Με το τεστ Παπανικολάου απλά γίνεται η ΠΙΘΑΝΗ διάγνωση. Ο HPV δεν είναι ένας ιός, αλλά μια ομάδα. Μέχρι στιγμής έχουμε βρει πάνω από 120 τύπους. Όλοι αυτοί οι τύποι δεν είναι επικίνδυνοι για ανάπτυξη καρκίνου, αλλά κάποιοι είναι. Μετά την διάγνωση, θα πρέπει να γίνει αυτό που λέμε ταυτοποίηση του ιού, δηλαδή να βρούμε με ποιόν τύπο έχουμε προσβληθεί. Η ταυτοποίηση μας βοηθά να θέσουμε το πλάνο παρακολούθησης και να επέμβουμε αν χρειασθεί πιο γρήγορα. Είναι μια εξέταση που πραγματοποιείται στο ιατρείο, γρήγορη και ανώδυνη.

Να κάνω το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;
Εδώ υπάρχει μια μεγάλη παραφιλολογία! Τα ερωτήματα είναι πολλά και τα περισσότερα έχουν λανθασμένη βάση. Η απάντηση είναι ότι και βέβαια τα νεαρά κορίτσια θα πρέπει να εμβολιασθούν. Το εμβόλιο είναι προστατευτικό, διεγείρει το ανοσοποιητικό και σε ενδεχόμενη επαφή με τον ιό, το σώμα μας προστατεύεται και δεν νοσούμε. Είναι ένα εμβόλιο που πλέον θεωρείται ασφαλές και απαραίτητο για τη μελλοντική υγεία της νεαρής γυναίκας.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/