Η κρίση μας αρρωσταίνει … κι εμείς;

images_koumparas.jpg

Η οικονομική κρίση έχει εγκατασταθεί μόνιμα πλέον στα σπίτια της πλειοψηφίας των Ελλήνων τα τελευταία 4 χρόνια, με κάθε τρόπο: ένας ακόμη άνεργος το μήνα, αφού η ανεργία έχει αυξηθεί κατακόρυφα και ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες, ένας ακόμη φόρος το μήνα, αύξηση εξόδων και μείωση των εσόδων του νοικοκυριού. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα έλεγε κανείς «την υγειά μας να έχουμε και όλα θα τα αντιμετωπίσουμε»… ωστόσο, πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet δείχνει πως η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα απειλείται από ένα μεγαλύτερο κίνδυνο… την κρίση στην υγεία των Ελλήνων.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ένα δείγμα συνολικά 26 489 ατόμων με δεδομένα από τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης μέχρι και σήμερα και τα αποτελέσματά της…. ανησυχητικά: Αυξάνονται οι Έλληνες που αποφεύγουν να επισκεφθούν το γιατρό ή τον οδοντίατρο ακόμη και εάν αντιλαμβάνονται πως είναι απαραίτητη μια τέτοια επίσκεψη. Η αιτία; Όχι τόσο η οικονομική αδυναμία όσο η ταλαιπωρία που θα κοστίσει σε έναν ασθενή η αναμονή, η απόσταση και τελικά ζυγίζοντας το ψυχικό κόστος της προσπάθειας να αναζητήσει κανείς θεραπεία και του να θεραπευτεί, οδηγείται στο να παραμείνει στο σπίτι του περιμένοντας να βελτιωθεί από μόνη της η κατάσταση της υγείας του.

Θα σκεφτόταν κανείς πως η πρόσβαση των ασφαλισμένων στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων με πολύ χαμηλό κόστος θα ήταν μια κίνηση που θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση αυτής της συμπεριφοράς. Ωστόσο, η έρευνα έδειξε πως το μέτρο αυτό κάθε άλλο παρά αποτελεσματικό αποδεικνύεται εφόσον η πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες φαίνεται να έχει μειωθεί. Το γεγονός αυτό αποδίδεται κυρίως στη μείωση των κονδυλίων στα νοσοκομεία κατά 40%, τη μείωση του προσωπικού και του απαραίτητου εξοπλισμού των νοσοκομείων αλλά και της αύξησης της αντιμετώπισης των ασθενών ως πελάτες ζητώντας ακόμη και σήμερα φακελάκια.

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία των Ελλήνων αντανακλούν ακόμη πιο δυσοίωνη την μελλοντική κατάσταση της Ελλάδας. Σύμφωνα με την έρευνα, τα ποσοστά αυτοκτονιών αυξήθηκαν κατά 17% από το 2007 μέχρι το 2009, ενώ από το 2009 μέχρι το 2010 ανεπίσημα δεδομένα δείχνουν πως η αύξηση αυτή έχει φτάσει στο 25%… και η απαισιοδοξία συνεχίζεται. Παράλληλα με τα ποσοστά της ανεργίας, αυξάνονται και τα ποσοστά της βίας και μαζί τα ποσοστά των ατόμων που προσβάλλονται από τον ιό του AIDS αλλά και τα άτομα που κάνουν χρήση ουσιών. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι λοιμώξεις από τον ιό του AIDS αναμένεται να αυξηθούν κατά 52% το 2011 συγκριτικά με το 2010, ενώ η επίπτωση των ατόμων που κάνουν χρήση ουσιών αυξήθηκε κατά 20% το 2009.

Καιρός για δράση…
Τα δεδομένα των ερευνητών του πανεπιστημίου του Cambridge, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τόσο σε προσωπικό όσο και κοινωνικό επίπεδο. Εάν υποθέσουμε πως τη μεγαλύτερη δύναμη για αλλαγή σε μια χώρα, σε μια επιχείρηση και σε ένα σπίτι την κρύβουν οι ίδιοι οι άνθρωποι τότε ήρθε ο καιρός να ασχοληθούμε με αυτούς και όχι μόνο με τα χρήματα. Η επένδυση χρημάτων στην υγεία μας ψυχική και σωματική, αποτελεί ίσως την πιο σημαντική οικονομική κίνηση, ώστε να αποτρέψουμε τα μελλοντικά υπέρογκα έξοδα περίθαλψης ως κράτος αλλά και να για να έχουμε τη δύναμη ώστε να βρίσκουμε αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματά μας.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr