Δεν «ραγίζουν» μόνο οι λύπες την καρδιά

images_heart_break.jpg

Το συναισθηματικό στρες που προκαλεί πόνους στο στήθος και δύσπνοια μπορεί να συμβεί και σε στιγμές χαράς, εκτός από περιπτώσεις θυμού, θλίψης και ο φόβου, σύμφωνα με μια μελέτη ελβετών επιστημόνων που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Τα τρία τέταρτα των περιπτώσεων στις οποίες εμφανίζεται το σύνδρομο Τakotsubo, ένα είδος καρδιομυοπάθειας, που προκαλεί αλλαγή στο σχήμα της αριστερής κοιλίας της καρδιάς και η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα, προκαλούνται από το στρες.

Όμως, η μελέτη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ζυρίχης η οποία δημοσιεύεται στο European Heart Journal, υποστηρίζει ότι περίπου μία στις 20 περιπτώσεις προκαλείται από μεγάλη… χαρά. Η κατάσταση ευτυχώς είναι συνήθως προσωρινή και οι άνθρωποι στη συνέχεια είναι γενικά καλά στην υγεία τους.

Στη μελέτη οι ελβετοί ερευνητές μελέτησαν τα στοιχεία από 1.750 ασθενείς και ανακάλυψαν ότι μερικές από τις αφορμές που προκάλεσαν τέτοιου είδους καρδιακά προβλήματα ήταν ένα πάρτι γενεθλίων, ο γάμος ενός παιδιού, η συνάντηση σε ένα φίλο μετά από 50 χρόνια, η γέννηση ενός εγγονιού, η νίκη μιας αγαπημένης αθλητικής ομάδας και ένα τζάκποτ στο καζίνο. Τα περισσότερα περιστατικά συνέβησαν σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Η Δρ Jelena Ghadri, μία από τους ερευνητές, είπε: «Αποδείξαμε ότι οι αφορμές για το σύνδρομο Τakotsubo μπορεί να έχουν πολύ μεγαλύτερη ποικιλία από όσο νομίζαμε προηγουμένως. Ένας ασθενής με σύνδρομο Τakotsubo δεν είναι πλέον ένας άνθρωπος με “ραγισμένη καρδιά”, της ασθένειας μπορεί να προηγούνται και θετικά συναισθήματα».

«Οι γιατροί θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό και να λαμβάνουν υπόψη τους ότι οι ασθενείς που φτάνουν στα επείγοντα περιστατικά με σημάδια καρδιακής προσβολής, όπως πόνος στο στήθος και δύσπνοια, αλλά έπειτα από ένα ευτυχές γεγονός ή συναίσθημα, μπορεί να πάσχουν από το σύνδρομο Τakotsubo, όπως ακριβώς και ένας ασθενής που κάνει εισαγωγή με παρόμοια συμπτώματα μετά από ένα δυσάρεστο γεγονός».

Η καθηγήτρια είπε επίσης ότι είναι πιθανόν τόσο οι στενάχωρες όσο και οι χαρούμενες καταστάσεις να μοιράζονται ένα κοινό «συναισθηματική μονοπάτι» που οδηγεί στην πάθηση.

Ο καθηγητής Peter Weissberg, ιατρικός διευθυντής του Βρετανικού Καρδιολογικού Ιδρύματος, δήλωσε: «Το σύνδρομο Takotsubo είναι ένα σπάνιο γεγονός. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις, το γενεσιουργό γεγονός μπορεί να είναι μια ευτυχής συγκυρία. Χρειάζεται πάντως περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε πώς τέτοια συναισθηματική γεγονότα μπορούν να προκαλέσουν προσωρινή καρδιακή βλάβη σε ορισμένα ευπαθή άτομα».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/