Υλικά
Περγαμόντο 8-10 τεμάχια
Ζάχαρη 1200 γρ
Χυμός λεμονιού ή γλυκόζη από ένα λεμόνι ή τρεις κουταλιές της σούπας γλυκόζη
Νερό 4 φλυτζάνια τσαγιού
Εκτέλεση
Πλένουμε τα τεμάχια περγαμόντο, τα σκουπίζουμε και τα τρίβουμε με τον τρίφτη για να αφαιρέσουμε τον εξωτερικό φλοιό.Κόβουμε το καθένα σε φέτες στενόμακρες ή και πιο μικρές και αφαιρούμε την εσωτερική ψίχα. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα, προσθέτουμε νερό να τα σκεπάζει και τα βράζουμε για 8 λεπτά, ενώ πρέπει να δοκιμάζουμε με το πιρούνι ώστε να τρυπιούνται με δυσκολία. Τα βγάζουμε να κρυώσουν, τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, τα σκεπάζουμε με νερό και τα αφήνουμε για μία ολόκληρη μέρα. Την επόμενη μέρα αλλάζουμε το νερό δύο με τρεις φορές. Την άλλη μέρα ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας την ζάχαρη με τα 4 φλυτζάνια νερού να λιώσει, ενώ μόλις βράσει ρίχνουμε τις φέτες του περγαμόντο και αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και την επόμενη μέρα επαναλαμβάνουμε το βράσιμο προσθέτοντας τον χυμό λεμονιού ή την γλυκόζη. Δοκιμάζουμε εάν έχει δέσει το σιρόπι στάζοντας με ένα κουταλάκι μια σταγόνα σε ένα πιατάκι. Αν η σταγόνα παραμείνει σταθερή και δεν απλωθεί είναι έτοιμο το σιρόπι. Αποσύρουμε από την φωτιά, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε στα βάζα. Διατηρούνται 6 -7 μήνες σε δροσερό μέρος.
* Μπορούμε να κρατήσουμε το ξύσμα τους, να το αποξηράνουμε και να το χρησιμοποιούμε για τα σιροπιαστά γλυκά ταψιού και για κέικ. Δίνει εξαιρετικό άρωμα.
Πηγή : http://www.chefoulis.gr/