Γλυκά μπαστούνια γεμιστά

images_gluka-mpastounia-gemista-chefoulis.gr_.jpg

Υλικά

Για τη ζύμη

    Ρετσίνα 1 ποτήρι του νερού    
    Ελαιόλαδο 1 ποτήρι του νερού    
    Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό    
    Νωπή μαγιά 40 γρ. ή 1 1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά στιγμής  

Για τη γέμιση

    Μαρμελάδα της αρεσκείας μας    
    Γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας μας εναλλακτικά    
    Λουκούμια εναλλακτικά    

Για την επικάλυψη

    Κουβερτούρα 125 γρ    
    Μαργαρίνη 2 κουταλιές της σούπας    
    Κονιάκ 1 ποτήρι του λικέρ    
    Άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα εναλλακτικά    

Εκτέλεση

Σε μεγάλο μπολ  βάζουμε την ρετσίνα, το ελαιόλαδο , την μαγιά και ανακατεύουμε να λιώσει ή μαγιά. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε στο μπολ με την μαγιά. Ρίχνουμε και το αλάτι, ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να έχουμε μια αφράτη και λεία ζύμη (εάν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι ή και το αντίθετο αφαιρούμε εξ αρχής αυτό το βλέπουμε στην πράξη). Χωρίζουμε την ζύμη σε 3 ή 4 μπάλες ,τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για λίγο. Με τον πλάστη ανοίγουμε φύλλο χοντρό και μακρόστενο. Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε μαρμελάδα της αρεσκείας μας και τοποθετούμε γέμιση πάνω στο φύλλο μας από την μια άκρη έως την άλλη κατά μήκος. Διπλώνουμε το φύλλο μία φορά, κλείνουμε, διπλώνοντας τις  δύο  άκρες καλά για να μη μας φύγει η μαρμελάδα,  ξαναδιπλώνουμε  σε ρολό και τοποθετούμε σε ταψί όπου στρώσαμε λαδόκολλα. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να μας τελειώσει η ζύμη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο  στους 180 βαθμούς  μέχρι να ροδίσουν για 15 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο μας). Σε κατσαρολάκι βάζουμε την μαργαρίνη, την κουβερτούρα και το κονιάκ  και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα. Βγάζουμε τα μπαστούνια, τα τοποθετούμε πάνω σε σχάρα και τα περιχύνουμε με την σάλτσα σοκολάτας. Εναλλακτικά μπορούμε απλά μόλις κρυώσουν ελαφρώς να τα πασπαλίσουμε με άχνη ζάχαρη.

* Τα μπαστούνια μπορούμε να τα γεμίσουμε είτε με μαρμελάδα της αρεσκείας μας, είτε με κάποιο γλυκό του κουταλιού, είτε με λουκούμια, ακόμα και με σοκολάτα. Ενώ αντί για σχήμα ρολού μπορούμε να τα τυλίξουμε σαν τυροπιτάκια.

Πηγή : http://www.chefoulis.gr/