Οι ερευνητές από το Brigham and Women’s Hospital,το Harvard Medical School και το Harvard School of Public Health υποστηρίζουν ότι το 15% των συνολικών θανάτων παγκοσμίως οφείλεται στην κατανάλωση αλατιού.
Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από το 1990 έως το έτος 2010 δείχνουν ότι η κατανάλωση αλατιού ευθύνεται για το θάνατο 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως, στον πλανήτη. Σχεδόν 1.000.000 άνθρωποι από τα περίπου 2,3 εκατομμύρια ήταν κάτω των 69 ετών.
Η επιστημονική ομάδα του Dr. Ντάριους Mozaffarian μέσα από μια μετα-ανάλυση 107 προοπτικών μελετών διαπίστωσε ότι η αυξημένη πρόσληψη νατρίου πάνω από 1000mg ημερησίως επηρεάζει την αρτηριακή πίεση η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Η συνεχής έκθεση σε τροφές πλούσιες σε νάτριο όπως φαίνεται από την έρευνα έχει προκαλέσει αύξηση του επιπολασμού των καρδιακών νοσημάτων (CVDs) και τον πρόωρο θάνατο στο 40% του πληθυσμού (κοντά στο 1.000.000 άνθρωποι) στα άτομα ηλικίας κάτω από τα 69 έτη .H κύρια αιτία θανάτου ήταν η καρδιακή προσβολή σε ποσοστό 42% και ακολουθούσε ο θάνατος από εγκεφαλικό επεισόδιο σε ποσοστό 41%. Οι άνδρες όπως φαίνεται επηρεάζονται περισσότερο σε ποσοστό 60% έναντι του 40% των γυναικών.
Σύμφωνα με τον Mozaffarian και τους συνεργάτες του το 84% των θανάτων (από τα 2,3 εκατομμύρια θανάτων συνολικά) που οφείλονται σε υψηλή πρόσληψη νατρίου εμφανίζονται στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
πινακασ με ποσοστα θανατων που σχετιζονται με το αλατι
Από τις 30 μεγαλύτερες χώρες, οι ΗΠΑ κατετάγη 19η σε θανάτους ανά εκατομμύριο λόγω της πρόσληψης νατρίου με 429 θανάτους ανά εκατομμύριο.
Ο Dr.Mozaffarian τόνισε ότι θα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα εθνικά και παγκόσμια μέτρα για τη δημόσια υγεία, όπως ένα προγράμματα συνολικής μείωσης του νατρίου σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης το οποίο θα μπορούσε δυνητικά να σώσει εκατομμύρια ζωές.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνιστά σήμερα ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από 2.300 mg νατρίου ανά ημέρα, ενώ η American Heart Association συνιστά ένα όριο των 1.500 mg ανά ημέρα.
Εσείς ξέρετε πόσο αλάτι μπορείτε να καταναλώνετε καθημερινά; Επίσης πόσο συχνά ελέγχετε την πίεση σας;
cvbnm,mnbvcvbnm
Η ερώτηση δεν είναι ρητορική αλλά έχει ζωτική σημασία αφού πλέον η υπέρταση είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της υγείας μας και στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι η χώρα μας σύμφωνα με την κατάταξη του ΑΗΑ δεν βρίσκεται στις πρώτες θέσεις με τις χώρες που υπερβαίνουν την συνιστώμενη πρόσληψη αλατιού δεν σημαίνει ότι δεν διαφεύγουμε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιακά νοσήματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Μελέτες έχουν δείξει ότι το 30-45% των Ελλήνων υπερτασικών έχει υπερτροφία στην αριστερή κοιλία της καρδιάς ενώ το 15% – 25% έχει μικρή ή μεγάλη ζημιά στους νεφρούς, γεγονός που αυξάνει ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό.
Επίσης αν κάποιος σκέφτεται ότι η έρευνα αυτή αφορά κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσει καθώς όπως προαναφέρθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό πρόωρων θανάτων κυρίως από καρδιακή νόσο αφορούσε άτομα ενήλικες έως 69 ετών.
Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι η υπέρταση δεν προκαλεί συμπτώματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα άνθρωποι που είναι χρόνιοι υπερτασικοί να μαθαίνουν την κατάστασή του αφού πρώτα έχουν επισκεφτεί το νοσοκομείο για κάποιο πρόβλημα υγεία όπως η στεφανιαία νόσος ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση της υπέρτασης βασίζεται στον συνδυασμό ορισμένων αλλαγών στον τρόπο ζωής όπως:
• Την μειωμένη της πρόσληψης του αλατιού
• Αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων που περιέχουν νάτριο
• Μείωση της πρόσληψης αλλαντικών και κόκκινου κρέατος
• Αύξηση της φυσικής δραστηριότητας
• Διακοπή του καπνίσματος
• Λήψη αντιυπερτασικών φαρμάκων