Εάν έχετε αποφασίσει να χάσετε βάρος, μπράβο σας!
Μήπως όμως, παρόλο που έχετε αρχίσει το τελευταίο διάστημα να τρώτε υγιεινά και να κάνετε συστηματική άσκηση, για κάποιον λόγο η ζυγαριά αρνείται πεισματικά να κατέβει όσο σκληρά κι αν προσπαθείτε;
Διαβάστε παρακάτω και δείτε τους λόγους που χάνετε τον αγώνα σας με τη ζυγαριά:
1.Τρώτε πολύ λίγο: Μερικοί άνθρωποι συχνά θεωρούν ότι καταναλώνοντας ένα μικρό πρωινό και μεσημεριανό θα χάσουν βάρος καθώς η θερμιδική τους πρόσληψη θα είναι λιγότερη. Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι η παράλειψη γευμάτων μας γλιτώνει από θερμίδες. Όμως, η μη κατανάλωση γευμάτων και η αποχή από το φαγητό έχει σαν αποτέλεσμα την επιβράδυνση του μεταβολισμού, και το σώμα σταματά να χρησιμοποιεί το λίπος σαν πηγή ενέργειας. Δεν θα πρέπει ποτέ να καταναλώνετε θερμίδες χαμηλότερες του μεταβολισμού σας. Επιδιώξτε να έχετε τουλάχιστον τρία γεύματα την ημέρα και ξεκινήστε την ημέρα σας πάντα με ένα υγιεινό πρωινό.
2.Θερμίδες από Υγρά: Όταν μετράμε τις ημερήσιες θερμίδες μας, τείνουμε να ξεχνάμε αυτές που προέρχονται από αλκοόλ, χυμούς, καφέδες με γάλα και ζάχαρη, τσάι με ζάχαρη και αναψυκτικά, όλα εκ των οποίων μπορούν να χαλάσουν τη δίαιτά μας.
3.Υπερβολικό Άγχος: Το άγχος μπορεί να αύξηση την παραγωγή της ορμόνης κορτιζόλη, που μπορεί να αυξήσει με τη σειρά της την όρεξη και να ενισχύσει την αποθήκευση λίπους (ειδικά στην κοιλιακή χώρα). Ο πιο απλός τρόπος να νικήσετε την υπερκατανάλωση είναι να βρείτε έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης του άγχους. Απλοί τρόποι διαχείρισης άγχους αποτελούν μερικά λεπτά χαλάρωσης και συγκέντρωσης κάθε μέρα, μία βόλτα εκτός σπιτιού ή το άκουσμα της αγαπημένης σας μουσικής.
4.Υποθυροειδισμός: Εάν τα επίπεδα των θυρορμονών μειωθούν, όλα στο σώμα σας επιβραδύνονται συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού. Όλες οι επιπλέον θερμίδες που καταναλώνετε αποθηκεύονται ως λίπος οδηγώντας στην αύξηση του βάρους. Η σωστή φαρμακευτική αγωγή μπορεί να σας επαναφέρει στον δρόμο σας.
5.Μη σταθερές ώρες γευμάτων: Εάν δουλεύετε πολλές ώρες και έχετε και οικογένεια, είναι δύσκολο να τρώτε σε σταθερές ώρες. Τα ανοργάνωτα γεύματα ό,ως ενδεχομένως να ευθύνονται για το κόλλημα της ζυγαριάς και θα πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να το διορθώσετε. Βάλτε μία υπενθύμιση στο κινητό σας και ξεκινήστε να οργανώνετε τις διατροφικές σας συνήθειες.
6.Πολύ αυστηρό πρόγραμμα: Με το να είστε πολύ αυστηροί στη δίαιτά σας είναι πιο πιθανό να κάνετε κάποια στιγμή επεισόδια υπερφαγίας (βουλιμίας). Είναι προτιμότερο να τρώτε ότι θέλετε μία φορά τη βδομάδα, ελέγχοντας όμως με αυστηρότητα την ποσότητα που θα καταναλώσετε.
7.Έλλειψη ύπνου: Όταν δεν κοιμάστε αρκετά ενδεχομένως να επηρεάζεται η έκκριση της ορμόνης κορτιζόλη, η οποία ρυθμίζει την όρεξη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει την όρεξη και να επηρεάσει την ινσουλινοευαισθησία συντελώντας στην αύξηση του βάρους. Επιπλέον, μία νέα έρευνα υποδεικνύει ότι ακόμα και ο υπερβολικός ύπνος (πάνω από 9 ώρες) μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πρόσληψη βάρους. Για να είστε μία αποτελεσματική μηχανή καύσης λίπους, το σώμα σας χρειάζεται τουλάχιστον 8 ώρες ύπνου, χωρίς όμως να τις ξεπερνάμε σημαντικά.
8.Μικρή κατανάλωση πρωτεΐνης: Η άπαχη πρωτεΐνη εντείνει την αίσθηση του κορεσμού και δίνει ώθηση στο μεταβολισμό για να κάψει περισσότερο λίπος.
9.Αύξηση μυϊκής μάζας: Το ζύγισμα δεν μας δείχνει πάντα όλη την εικόνα των πραγμάτων. Για παράδειγμα, δεν μας δείχνει την κατανομή του λίπους και της μυϊκής μάζας στο σώμα μας. Η άσκηση με βάρη, μαζί με μία ισορροπημένη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, αλλά ταυτόχρονα ενισχύει την αύξηση της μυϊκής μάζας και οδηγεί σε καλύτερη οστική μάζα. Επομένως, εάν δεν βλέπετε πρόοδο στη ζυγαριά, αλλά αισθάνεστε καλύτερα, είναι πολύ πιθανό να έχετε αύξηση τη μυϊκή και οστική μάζα από την άσκηση με τα βάρη. Μπορείτε να κάνετε μία λιπομέτρηση για να να έχετε μια πιο αξιόπιστη εικόνα του αποτελέσματος της προσπάθειάς σας.
10.Ινσουλινοαντίσταση: Χρόνια αυξημένα επίπεδα ζαχάρου του αίματος μπορούν να οδηγήσουν σε μεταβολική δυσλειτουργία. Εάν υποπτεύεστε ότι ενδεχομένως να έχετε ινσουλινοαντίσταση, επισκεφτείτε το γιατρό σας.
Η παχυσαρκία είναι μία περίπλοκη πάθηση και η επίτευξη ενός ιδανικού βάρους απαιτεί μία πολύπλευρη προσέγγιση. Η απώλεια βάρους δεν είναι μόνο θέμα διατροφής και γυμναστικής. Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να αλλάζουν συχνά δίαιτες και προγράμματα γυμναστικής όταν δεν βλέπουν άμεσα αποτελέσματα. Όταν μιλάμε για απώλεια βάρους, χρειάζεται υπομονή.
Πηγή : http://stavroulacooking.com/