Ψώνια στο Super Market; Tips για να κάνετε καλύτερες αγορές

images_super.jpg

Το καρότσι του σούπερ μάρκετ μπορεί πολλές φορές να «μαρτυρήσει» πολλά για τις διατροφικές μας συνήθειες. Ρίχνοντας μια ματιά στα προϊόντα που περιέχει μπορεί κανείς να διακρίνει το φύλο, την ηλικία, την οικογενειακή κατάσταση , ακόμα και να εκτιμήσει το βάρος του ατόμου που το γεμίζει! Πώς θα μπορούσατε να κάνετε αγορές που συμφέρουν την υγεία αλλά και τη σιλουέτα σας;

Mην πηγαίνετε για ψώνια πεινασμένοι: Εάν έχει μεσολαβήσει μεγάλο διάστημα από το τελευταίο σας γεύμα καταναλώστε ένα σνακ προτού κάνετε τα ψώνια σας. Καλές, εύκολες και γρήγορες επιλογές είναι τα φρούτα, μία μικρή χούφτα ανάλατοι ξηροί καρποί, μια μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως, ένα ημιαποβουτυρωμένο γιαούρτι με 1-2 κριτσίνια, ένα μικρό παξιμάδι με τυρί μειωμένων λιπαρών. Μάλιστα, μία νέα έρευνα που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης επιβεβαιώνει το παραπάνω, καθώς σύμφωνα με τους ερευνητές πρέπει να αποφεύγουμε να ψωνίζουμε όταν είμαστε πεινασμένοι, γιατί συνήθως επιλέγουμε τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας.

Οργανώστε το εβδομαδιαίο σας μενού: Προτού πάτε για ψώνια σκεφτείτε τι φαγητά θα θέλατε να μαγειρέψετε τις επόμενες μέρες και υπολογίστε πόσο συχνά θα τα καταναλώσετε, ώστε να κάνετε σωστή επιλογή στις ποσότητες που θα αγοράσετε. Ιδανικά, θα μπορούσατε να βάλετε στο εβδομαδιαίο σας μενού 1-2 φορές όσπρια, 1-2 ημέρες λευκό ή/και κόκκινο κρέας, 2 φορές ψάρια ή/και θαλασσινά, 1-2 λαδερά και μη ξεχάσετε να προμηθευτείτε φρούτα και λαχανικά.

Φτιάξτε μια λίστα με τα τρόφιμα που χρειάζεστε: Αφού έχετε ήδη προκαθορίσει τα γεύματα της εβδομάδας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα σνακ, δεν μένει παρά να τα καταγράψετε και να κερδίσετε με αυτό τον τρόπο χρόνο και χρήμα. Μην ξεχνάτε ότι καλό θα ήταν η λίστα σας να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων (γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά, αμυλούχα και πρωτεϊνούχα).

Προσπαθήστε να μην επηρεάζεστε από τις προσφορές στα τρόφιμα. Πολλές φορές δελεαζόμαστε από τις προσιτές τιμές και παρασυρόμαστε σε άσκοπες αγορές, με αποτέλεσμα είτε να αποθηκεύουμε μεγάλες ποσότητες και να λήγουν προτού καταναλωθούν, είτε να μας παρασύρουν από το διατροφικό μας πλάνο, μιας και υπάρχουν στα ράφια μας και μας «κλείνουν το μάτι» να τα καταναλώσουμε.

Διαβάστε τη διατροφική ετικέτα των τροφίμων. Ρίξτε μια ματιά στα συστατικά, την ημερομηνία παραγωγής και την ημερομηνία λήξης, ιδιαίτερα στα προϊόντα σε προσφορά. Μη διαβάζετε μόνο τις θερμίδες στα τρόφιμα που επιλέγετε, δώστε σημασία και στα υπόλοιπα συστατικά όπως τα κορεσμένα λιπαρά, οι φυτικές ίνες, τα σάκχαρα και το νάτριο .

Πηγή : http://www.nutrimed.gr