Η μέρα προετοιμασίας είναι η σωτήρια λέμβος μου και η απάντηση στις προσευχές μου όσον αφορά την απλοποίηση της υγιεινής διατροφής. Γιατί η υγιεινή διατροφή απαιτεί αρκετά πράγματα και όταν η απαιτητική καθημερινότητα παρεμβαίνει, πολλές φορές η υγιεινή διατροφή πάει περίπατο. Εάν χάσατε τη συζήτησή μας στις αρχές της χρονιάς, τότε σας συμβουλεύω να κάνετε μία μικρή παύση από αυτό το κείμενο και να πάτε να διαβάσετε την ανάρτηση Ημέρα Προετοιμασίας: Το Μυστικό μου Κόλπο. Εκεί σας εξηγώ τι είναι η μέρα προετοιμασίας, πως να την εφαρμόσετε και σας δείχνω μερικά παραδείγματα για να ξεκινήσετε να προετοιμάζετε τα γεύματα σας και να εξοικονομείτε χρόνο (και χρήμα).
Ενώ αγαπώ την ημέρα προετοιμασίας και είναι μία από τις προτεραιότητές μου, δεν ζω στο συννεφάκι μου. Ζω στον κόσμο όπου δουλεύω και τα σαββατοκύριακα και ένα ακόμα “πρέπει” στη λίστα μου με τα τόσα πρέπει (που όλο και μεγαλώνει), θα με στείλει στο ψυχιατρείο. Ναι το παραδέχομαι πως ενώ πάντα επιδιώκω να έχω μία μέρα προετοιμασίας, υπάρχουν φορές που αυτό απλά δεν γίνεται. Και αυτό είναι 100% εντάξει!
Το όλο θέμα της υγιεινής διατροφής είναι να προσπαθείτε να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε και να μη αγχώνεστε για τα μικροπραγματάκια που ενδεχομένως να μην κάνετε. Ναι δεν θα υπάρχει πάντα φρεσκοψημένο ψωμί και σπιτικές μπάρες τις πολύ δύσκολες βδομάδες, αλλά θα μας εμποδίσει αυτό από το να τρώμε σωστά; Όχι βέβαια! Υπάρχουν τρείς τεχνικές που μπορείτε να εφαρμόσετε ώστε να καταναλώνετε υγιεινά γεύματα ακόμα και όταν δεν υπάρχει χρόνος.
3 Στρατηγικές για να Τρώτε Υγιεινά Όταν Δεν Έχετε Χρόνο
1. Σχεδιάστε απλά γεύματα
Η ημέρα προετοιμασίας μας επιτρέπει να τρώμε πιο πολύπλοκα γεύματα μέσα στην εβδομάδα στον μισό χρόνο. Χωρίς μέρα προετοιμασίας ξέρω ότι τα γεύματα της εβδομάδας θα πρέπει να είναι πιο απλά και εύκολα.
Κάντε μία λίστα με φαγητά που είναι εύκολα για εσάς και που αρέσουν στην οικογένειά σας. Για παράδειγμα εύκολα φαγητά για εμάς, που χρειάζονται ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας στην αρχή της βδομάδας, είναι οι σαλάτες με τυρί, αβγό ή κοτόπουλο, μπιφτέκια (τα ετοιμάζω από την Κυριακή και τα έχω έτοιμα στην κατάψυξη), τορτίγιας με τυρί και κοτόπουλο (συνήθως κοτόπουλο που έχει περισσέψει), φαγητά “πρωινού” (όπως ομελέτες ή pancakes).
2. Μαγειρέψτε μία φορά και φάτε για δύο μέρες
Με απλά λόγια όταν μαγειρεύετε μπορείτε να φτιάχνετε το διπλάσιο φαγητό (ο κόπος είναι ο ίδιος). Για παράδειγμα όταν φτιάχνω κοτόπουλο συνήθως φτιάχνω παραπάνω ποσότητα ώστε την επόμενη μέρα να φάμε κοτόπουλο με σαλάτα ή εντσιλάδας (σε τορτίγια). Μπορείτε ακόμα και να καταψύξετε το κοτόπουλο για μελλοντική χρήση. Επίσης πάντα φτιάχνω παραπάνω pancakes και τα βάζω στην κατάψυξη. Έτσι μπορώ να τρώω pancakes για πρωινό για τουλάχιστον 2 βδομάδες! Όταν ξανα-χρησιμοποιείτε υλικά, καταψύχετε μία ποσότητα που έχει περισσέψει ή διπλασιάζετε τις συνταγές σας τότε μπορείτε εγγυημένα να τρώτε πιο υγιεινά χωρίς να έχετε μία συγκεκριμένη ημέρα προετοιμασίας.
3. Βάλτε προτεραιότητες στο τι να αγοράσετε και τι να φτιάξετε.
Μπορεί να έχετε όλη την καλή διάθεση να δίνετε στην οικογένειά σας σπιτικά τρόφιμα. Αλλά όταν μία βδομάδα είναι πολύ φορτωμένη πρέπει να βάλετε προτεραιότητες και να δείτε τι μπορείτε στην πραγματικότητα να κάνετε. Μερικά πράγματα παραμένουν για μένα στην “μη διαπραγματεύσιμη” λίστα, όπως είναι οι ντρέσινγκ για σαλάτες και το φυστικοβούτυρο. Άλλα φαγητά όμως αντικαθίστανται από επιλογές στο τοπικό σουπερ μαρκετ, όπως ψωμί του τοστ και γκρανόλα.
Επομένως μπορείτε να τρώτε υγιεινά ακόμα και όταν δεν έχετε χρόνο. Με λίγη οργάνωση και αυτές τις τρεις απλές στρατηγικές, το υγιεινό φαγητό μπορεί να σερβίρεται στο σπίτι σας ακόμα και τις πιο δύσκολες μέρες.
Πηγή : http://stavroulacooking.com/