Τούρτα μπανόφι

images_tourta-mpanofi-chefoulis.gr_.jpg

Υλικά

Για το παντεσπάνι

    Αυγά 4 τεμ    
    Ζάχαρη 1 ποτήρι νερού    
    Φαρίνα 1/2 ποτήρι νερού κοσκινισμένη    
    Μπέικιν πάουντερ 1 κουταλάκι γλυκού    
    Κακάο 3 κουταλιές σούπας    
    Βανίλια 1 τεμ σε σκόνη    
    Νερό 1 φλιτζάνι καφέ  

 

Για το σιρόπι

    Νερό 1 ποτήρι νερό    
    Λικέρ μπανάνας 1 σφηνάκι    

Για την γέμιση

    Μπανάνες 4 κομμένες σε φέτες    
    Κρέμα γάλακτος 600 ml    
    Άχνη ζάχαρη 4 κουταλιές σούπας    
    Καραμέλα γάλακτος 500 γρ (Bonne Maman)    

Εκτέλεση

Παντεσπάνι : Βάζουμε σε ένα μπολ τα αυγά και την ζάχαρη, τα χτυπάμε με το μίξερ αρκετή ώρα μέχρι να αφρατέψουν και στην συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο , το κακάο ,την βανίλια και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε το νερό ώστε να γίνει το μείγμα περίπου σαν το κέικ. Αδειάζουμε το μείγμα στο τσέρκι, το ψήνουμε στον αέρα περίπου 15 – 20 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο μας) και δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι τρυπώντας το, αν η λεπίδα βγει καθαρή μόνο με υδρατμούς είναι έτοιμο. Το βγάζουμε από τον φούρνο και μόλις κρυώσει το ξεφορμάρουμε από το τσέρκι. Με ένα οδοντωτό μαχαίρι ψωμιού κόβουμε ένα λεπτό στρώμα από το επάνω στρογγυλοποιημένο μέρος του παντεσπανιού ώστε να έχουμε ένα επίπεδο παντεσπάνι, το οποίο κόβουμε στην μέση χωρίζοντας το σε δύο ίσα μέρη (δείτε φωτ. υλικό παρακάτω).

Σιρόπι : Ανακατεύουμε στο ένα ποτήρι νερού το λικέρ μπανάνας.

Γέμιση : Χτυπάμε σε ένα μπολ με το μίξερ την κρέμα γάλακτος μαζί με την άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνει μια σφιχτή σαντιγί. Καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμη αν αναποδογυρίσουμε το μπολ και μείνει στην θέση της χωρίς να πέσει. Την τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε στην συναρμολόγηση (καλό είναι να φτιάξουμε την σαντιγί όση ώρα ψήνεται το παντεσπάνι ώστε να της δώσουμε χρόνο στο ψυγείο). Τοποθετούμε την καραμέλα σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσει λίγο, όχι να υγροποιηθεί (αυτή την διαδικασία την κάνουμε λίγο πριν την συναρμολόγηση). Κόβουμε τις μπανάνες σε λοξές λεπτές φέτες.

Συναρμολόγηση : Στρώνουμε μέσα στο τσέρκι το ένα μέρος παντεσπανιού και το σιροπιάζουμε καλά με το 1/2 ποτήρι σιρόπι σε όλη την επιφάνεια. Αλείφουμε την επιφάνεια με την μισή δόση της καραμέλας που ζεστάναμε ελαφρώς. Τοποθετούμε μια στρώση μπανάνες σε όλη την επιφάνεια κι από πάνω βάζουμε λίγο περισσότερο από την μισή σαντιγί. Τοποθετούμε το δεύτερο παντεσπάνι από πάνω και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία σιροπιάζοντας , απλώνοντας καραμέλα, τοποθετώντας τις μπανάνες και τέλος καλύπτοντας με την υπόλοιπη σαντιγί την επιφάνεια , στρώνοντας καλά με μια σπάτουλα ώστε να έχουμε μια ευθεία κι εμφανίσιμη επιφάνεια. Τοποθετούμε την τούρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 5-6 ώρες για να δέσει και μετά αφαιρούμε προσεκτικά το τσέρκι και σερβίρουμε.

Πηγή : http://www.chefoulis.gr/