Τα άτομα που έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού κατά την παιδική τους ηλικία, είναι πιθανότερο ως ενήλικοι να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ενώ έχουν και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιολογικών και άλλων προβλημάτων υγείας όπως ο διαβήτης, σύμφωνα με βρετανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Psychological Medicine.
Οι ερευνητές, με επικεφαλή την ψυχίατρο Λουίζ Αρσενό του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, ανέλυσαν στοιχεία για 7.100 άτομα τα οποία μεταξύ επτά και 11 ετών, σύμφωνα με δηλώσεις των γονιών, είχαν πέσει θύματα συστηματικού εκφοβισμού σε ποσοστό 15% και περιστασιακού σε ποσοστό 28%.
Οι επιστήμονες κατέγραφαν σε τακτά χρονικά διαστήματα το σωματικό τους βάρος και τους δείκτες φλεγμονής στον οργανισμό τους, μέσω αιματολογικών εξετάσεων. Οι μετρήσεις συνεχίζονταν μέχρι το δείγμα να συμπληρώσει το 45ο έτος ηλικίας.
Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, όσοι ως παιδιά είχαν υποστεί εκφοβισμό, ιδίως συστηματικό, είχαν γενικά μεγαλύτερο βάρος από το κανονικό για την ηλικία τους. Επίσης, είχαν αυξημένα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεϊνης στο αίμα, βιοδείκτης της χρόνιας φλεγμονής στον οργανισμό και του κινδύνου εκδήλωσης καρδιοπάθειας.
Το πρόβλημα βάρους ήταν εντονότερο στις γυναίκες που είχαν υποστεί εκφοβισμό. Επίσης, τόσο οοι άνδρες όσο και οι γυναίκες που είχαν υπάρξει θύματα εκφοβισμού σε παιδική ηλικία είχαν αυξημένη συγκέντρωση λίπους στην κοιλιακή χώρα, γνωστό παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου.
«Ο εκφοβισμός είναι κακός για τη σωματική υγεία, είτε είστε άνδρας ή γυναίκα. Όμως, τείνουμε να ξεχνούμε τα θύματα αυτά που έχουν υποστεί στην παιδική τους ηλικία. Όμως μερικά παιδιά θα τα σημαδέψει για όλη τη ζωή τους», υπενθυμίζει η Δρ Αρσενό και καλεί τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να μην σκέφτονται μόνο πώς θα σταματήσουν τους θύτες, αλλά και τι θα γίνει με την ψυχική και σωματική υγεία όσων νέων έχουν υποστεί τον εκφοβισμό.
Πηγή : http://www.nutrimed.gr