Αμερικάνοι επιστήμονες ύστερα από έρευνα 45 ετών διαπίστωσαν τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας στη ρύθμιση του βάρους. Στην έρευνα τονίζουν δε ότι η σωματική άσκηση ρυθμίζει καλύτερα το βάρος ακόμη και από την προσεγμένη διατροφή.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One και είχε τίτλο «Τάσεις, σε βάθος σαραντακονταπενταετίας, ως προς τη χρήση του χρόνου των γυναικών και την ενέργεια που δαπανούν στη διαχείριση του νοικοκυριού» («45-Year Trends in Women’s Use of Time and Household Management Energy Expenditure», 2013).
Σημαντικό κεφάλαιο είναι αυτό που αναφέρεται στις δουλειές που κάνουν οι γυναίκες στο σπίτι (σκούπισμα σφουγγάρισμα, ξεσκόνισμα καθάρισμα κ.α) οι οποίες βοηθούν στο χάσιμο βάρους όπως η άθληση.
Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι η σωματική αδράνεια είναι η τέταρτη κυριότερη αιτία θανάτου στον κόσμο. Και το δυστύχημα είναι πως οι περισσότεροι άνθρωποι υποτιμούν τη σωματική δραστηριότητα.
Τονίζουν δε με κάθε τρόπο ότι: “Οποιαδήποτε μορφή σωματικής δραστηριότητας, ακόμα και οι δουλειές του νοικοκυριού, παίζουν μεγάλο ρόλο στη ρύθμιση του σωματικού βάρους και έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία.”
Τον τελευταίο μισό αιώνα όμως ο χρόνος που δαπανά μια γυναίκα στις δουλειές του σπιτιού μειώνεται συνεχώς χρόνο με το χρόνο. Έτσι από στοιχεία του 1965 μέχρι και του 2010 που μελέτησαν διαπίστωσαν πως, ο χρόνος αυτός μειώθηκε από 25,7 ώρες την εβδομάδα που η γυναίκα δαπανούσε για να κάνει τις δουλειές στο σπίτι, το 1965, φτάσαμε το 2010 οι ώρες να έχουν μειωθεί στις 13,3.
Το ακριβές συμπέρασμα είναι ότι το 2010 μια μέση γυναίκα καίει καθημερινά τουλάχιστον 200 θερμίδες λιγότερες σε σχέση με το 1965. Με άλλα λόγια, είτε οι δουλειές του σπιτιού μοιράστηκαν από το ζευγάρι, είτε δεν γίνονται με τον ίδιο ζήλο από τη γυναίκα.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, παρατηρήθηκε τεράστια αύξηση του χρόνου που η γυναίκα περνάει μπροστά από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή στο σπίτι, ή μπροστά στην τηλεόραση.
Για παράδειγμα μια γυναίκα το 1965 περνούσε 8,3 ώρες την εβδομάδα μπροστά στην τηλεόραση και το 2010, σχεδόν τις διπλάσιες, δηλαδή 16,5. Όλα αυτά έχουν συμβάλει στην αύξηση της παχυσαρκίας κάτι που έχει τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία.
Πηγή : http://www.nutrimed.gr