Η άσκηση είναι απαραίτητη για τα άτομα με αρθρίτιδα. Όπως για τον καθέναν από εμάς η άσκηση:
Αυξάνει τα ενεργειακά επίπεδα
Βοηθάει στην βελτίωση του ύπνου
Βοηθάει στον έλεγχο του βάρους
Διατηρεί σε υγιή επίπεδα την καρδιά
Αυξάνει την οστική και την μυϊκή δύναμη
Μειώνει την κατάθλιψη και την κόπωση
Τονώνει την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση
Για τα άτομα με αρθρίτιδα, η άσκηση είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη όσον αφορά τις αρθρώσεις και τους συνδέσμους των. Η κινητοποίηση των αρθρώσεων,τους βοηθάει σε μεγάλο βαθμό έτσι ώστε να διατηρήσουν ένα καλό εύρος κίνησης και μια σταθερότητα. Η επιπλέον υποστήριξη των αρθρώσεων επιτυγχάνεται με την ενδυνάμωση των τριγύρω μυών που περιβάλλουν την άρθρωση. Επίσης, η μετακίνηση και μεταφορά θρεπτικών ουσιών και παραπροϊόντων από και προς τον χόνδρο, το υλικό εκείνο που προστατεύει τις απολήξεις των οστών.
Ασκηση και Αρθρίτιδα: Τύποι Ασκησης
1)Ασκήσεις εύρους κίνησης
Οι ασκήσεις εύρους κίνησης είναι γενικά ασκήσεις διατάσεων, οι οποίες κινητοποιούν κάθε άρθρωση όσο γίνεται πιο πολύ σε όλες τις κατευθύνσεις. Αυτές οι ασκήσεις χρειάζεται να γίνονται καθημερινά για να διατηρούν τις αρθρώσεις σε πλήρη σταθερότητα και να προλαμβάνουν την σκληρότητα και τις παραμορφώσεις. Οι ασκήσεις εύρους κίνησης είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τα άτομα με αρθρίτιδα, διότι τα άτομα αυτά εξαιτίας τους έντονου φλεγμονώδους πόνου που νιώθουν, τείνουν να μην θέλουν να κινητοποιήσουν τις αρθρώσεις τους. Καθημερινές δραστηριότητες, όπως , το σκούπισμα, το πλύσιμο, το ντύσιμο, το λούσιμο, το μαγείρεμα δεν είναι κατάλληλες ασκήσεις για να διατηρήσουν το εύρος κίνησης.
2)Ασκήσεις ενδυνάμωσης
Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης βοηθούν στο να βελτιωθεί η μυϊκή δύναμη. Οι δυνατοί μύες βοηθούν ώστε να υποστηρίξουν τις αρθρώσεις, κάνοντάς τες πιο σταθερές, και κάνοντας ένα άτομο να μετακινηθεί πιο εύκολα και με λιγότερη αίσθηση του πόνου. Οι δυο τύποι ενδυνάμωσης είναι η ισομετρική και η ισοτονική άσκηση.
Οι ισομετρικές ασκήσεις περιλαμβάνουν τάση (σύσπαση) των μυών , χωρίς κίνηση στην άρθρωση. Αυτές οι ασκήσεις είναι ιδιαίτερα χρήσιμες όταν η κίνηση των αρθρώσεων είναι εξασθενημένη(περιορισμένη)
Οι ισοτονικές ασκήσεις περιλαμβάνουν ενδυνάμωση των μυών με κίνηση στην άρθρωση
3)Ασκήσεις αντοχής
Οι ασκήσεις αντοχής είναι δραστηριότητες που αυξάνουν την καρδιακή συχνότητα μέσα στα επιτρεπτά επίπεδα αερόβιας ζώνης για τουλάχιστον 20 με 30 λεπτά. Η ζώνη καρδιακής συχνότητας καθορίζεται βάσει της ηλικίας και του επιπέδου φυσικής κατάστασης του καθενός. Αυτές οι ασκήσεις, αυξάνοντας την καρδιακή συχνότητα, βελτιώνουν τα επίπεδα φυσικής κατάστασης. Αυτές οι ασκήσεις θα πρέπει να εκτελούνται τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα για βελτίωση της κατάστασης. Αρκετοί ασθενείς με αρθρίτιδα που κάνουν άσκηση:
Αυξάνουν την δύναμη τους
Αναπτύσσουν μια πιο θετική στάση ως προς την κατάσταση αυτή
Βελτιώνουν τα συμπτώματα από την αρθρίτιδα
Δεν είναι όλοι οι ασθενείς με αρθρίτιδα ικανοί να εκτελέσουν ασκήσεις αντοχής. Όπως, για παράδειγμα, ασθενείς με μακροχρόνια ρευματοειδή αρθρίτιδα και επιπλέον με λειτουργικούς περιορισμούς δεν θα είναι εφικτό να ακολουθήσουν αυτό τον τύπο άσκησης. Οι ασκήσεις αντοχής σε ασθενείς με αρθρίτιδα θα πρέπει να διαλεχτούν προσεχτικά για να αποφευχθεί η πιθανότητα τραυματισμού.
Επιλογή ασκήσεων
Τα άτομα με αρθρίτιδα προτού ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα άσκησης θα πρέπει να συζητήσουν και να πάρουν την γνωμάτευση του γιατρού τους για τους περιορισμούς που η κατάσταση αυτή θέτει. Υπάρχουν ασκήσεις που είναι έξω από τα όρια για συγκεκριμένους ασθενείς με αρθρίτιδα ή όταν η άρθρωση είναι σε κατάσταση φλεγμονής ή πριξίματος. Το ποσοστό και ο τύπος άσκησης που προτείνονται για κάθε άτομο με αρθρίτιδα εξαρτάται από:
Τον τύπο της αρθρίτιδας
Την περιοχή
Τα επίπεδα φλεγμονής
Την σταθερότητα των αρθρώσεων
Την αρχική θέση των αρθρώσεων
Αλλους περιορισμούς
Οι επιλογές ασκήσεων για τα άτομα με αρθρίτιδα μπορούν να περιλαμβάνουν:
Περπάτημα– Το περπάτημα είναι μια εξαιρετική επιλογή δραστηριότητας. Το περπάτημα βοηθάει στον να θεμελιωθεί η δύναμη και να διατηρηθεί η ελαστικότητα των αρθρώσεων, βοηθώντας έτσι την υγεία των οστών και την μείωση κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης.
Tai-Chi– Η πρακτική του Tai-Chi είναι μια γενική άσκηση πολεμικών τεχνών με προέλευση από την αρχαία Κίνα. Καθώς εκτελούνται κυκλικές κινήσεις, τα άτομα με αρθρίτιδα χαλαρώνουν, διατηρώντας την σταθερότητα και βελτιώνοντας το εύρος κίνησης
Yoga– Η Yoga μπορεί να διευκολύνει την ανακούφιση του πόνου, χαλάρωση των σκληρών μυών και διευκόλυνση στην κίνηση από τις μαζεμένες αρθρώσεις. Η γιόγκα με τις ελεγχόμενες κινήσεις, την πίεση, την διάταση και την βαθιά χαλαρωτική αναπνοή, μπορεί επίσης να βοηθήσεις στην βελτίωση του εύρους κίνησης. Δίνεται προσοχή όταν υπάρχουν έντονοι πόνοι, καθώς επίσης δεν δίνουμε πολύ έμφαση σε σημεία που ο πόνος επιμένει(π.χ διατάσεις)
Ασκήσεις στο νερό/Κολύμβηση– Η άσκηση στο ζεστό νερό είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για τα άτομα με αρθρίτιδα στο να βελτιώσουν τη δύναμή τους, να διευκολύνουν την σκληρότητα στους συνδέσμους και την σμίκρυνση στους μύες. Το νερό βοηθάει υποστηρίζοντας το σώμα , ενώ οι αρθρώσεις δουλεύουν σε ένα ικανοποιητικό βαθμό εύρους κίνησης. Η πλευστότητα στο νερό μειώνει την φόρτιση στις αρθρώσεις του ισχίου, γόνατος και της σπονδυλικής στήλης.
Ποδηλασία– Η ποδηλασία είναι μια καλή επιλογή άσκησης χαμηλής έντασης, με διαφορετικά επίπεδα ανάλογα την κατάσταση της πάθησης.
Τρέξιμο/Jogging-Το τρέξιμο είναι ακόμα η καλύτερη άσκηση για τα άτομα με αρθρίτιδα, εάν αυτά τρέχουν σε μαλακή επιφάνεια. Έρευνες δείχνουν, σε αντίθεση με άλλες απόψεις, πως το τρέξιμο δεν προκαλεί οστεοαρθρίτιδα σε εκείνους με φυσιολογικά, μη τραυματισμένα γόνατα.
Πηγή : http://www.fitstudio.gr/