Η υγεία της καρδιάς του ανθρώπου μπορεί εν μέρει να εξαρτάται και από τις δομές που διαθέτει το περιβάλλον στο οποίο ζει, όπως πεζοδρόμια και μέσα μαζικής μεταφοράς, σύμφωνα με δύο μελέτες που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Ορλάντο.
Συγκεκριμένα, μια μελέτη που έγινε στον Καναδά έδειξε ότι οι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να έχουν υπέρταση όταν έχουν τον κατάλληλο χώρο για κινηθούν στη γειτονιά τους, δηλαδή όταν το περιβάλλον ενθαρρύνει τη σωματική δραστηριότητα. Η ιαπωνική μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να πάνε στη δουλειά τους είναι λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαροι ή να έχουν διαβήτη ή υπέρταση.
Πιο αναλυτικά ερευνητές του Ινστιτούτου Κλινικών Αξιολογικών Επιστημών στο Τορόντο, με επικεφαλής τη Δρ Μαρία Τσιου, μελέτησαν εθνικά στοιχεία υγείας για περισσότερους από 1.000 κατοίκους του Οντάριο που είχαν μετακομίσει από γειτονιά με περιορισμένη δυνατότητα για περπάτημα σε γειτονιά όπου μπορούσαν να περπατούν με άνεση. Τους συνέκριναν με μια άλλη ομάδα 1.000 ατόμων που είχαν μετακομίσει σε γειτονιά που δεν προσφερόταν για περπάτημα.
Τα άτομα που είχαν μετακομίσει σε γειτονιά σχεδιασμένη να ενθαρρύνει το περπάτημα είχαν μειώσει τον κίνδυνο υπέρτασης στο μισό, εντός μιας δεκαετίας από τη μετακόμιση.
Εν τω μεταξύ στην ιαπωνική μελέτη συγκρίθηκαν οι χρήστες των μέσων μαζικής μεταφοράς με άτομα που χρησιμοποιούσαν το αυτοκίνητό τους για να πάνε στη δουλειά τους. Επρόκειτο για σχεδόν 6.000 ενήλικες που το 2012 υποβλήθηκαν σε ετήσιο έλεγχο υγείας στην Οσάκα.
Συγκριτικά με τους χρήστες των ΙΧ, εκείνοι που χρησιμοποιούσαν τα μέσα μαζικής μεταφοράς είχαν 44% μικρότερη πιθανότητα να είναι υπέρβαροι. Επίσης είχαν 27% μικρότερη πιθανότητα να πάσχουν από υπέρταση και 34% λιγότερο πιθανό να έχουν διαβήτη.
Και μάλιστα οι χρήστες των μέσων μαζικής μεταφοράς ήταν σε καλύτερη φυσική κατάσταση από αυτούς που περπατούσαν ή έκαναν ποδήλατο για να φτάσουν στη δουλειά τους, γεγονός που αποδίδεται στο ότι μπορεί να περπατούσαν περισσότερο για να φτάσουν στη στάση ή να μπουν και να βγουν από τα μέσα μεταφοράς.
«Εκτός από το όφελος της σωματικής άσκησης, τα άτομα που χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν έχουν και άγχος για το που να παρκάρουν το αυτοκίνητό τους και έτσι προστατεύουν την καρδιά τους ακόμα περισσότερο» εξηγεί ο Δρ Χισακο Τσουτζι διευθυντής του Κέντρου Εξέτασης της Υγείας της πόλης Μιριγκουτσι στην Οσάκα.
Πηγή : http://www.nutrimed.gr