νευρικό σύστημα και τους πνεύμονες δηλαδή όπου υπάρχει υψηλή συγκέντρωση σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFAs) ,εμποδίζοντας τις αντιδράσεις των χημικών ενώσεων, -που οξειδώνουν τα λιπαρά οξέα και σταματούν τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων.
Η βιταμίνη Ε εκτός των άλλων φαίνεται να βοηθά στην οικοδόμηση ισχυρών μυών και οι επιστήμονες κατανόησαν τον τρόπο με τον οποίο το επιτυγχάνει.
Η βιταμίνη Ε εδώ και καιρό είναι γνωστή ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, τώρα όμως οι επιστήμονες δείχνουν ότι χωρίς αυτήν, η μεμβράνη του πλάσματος η οποία ουσιαστικά διατηρεί ένα κύτταρο από το να χυθεί το περιεχόμενό του και ελέγχει τι κινείται μέσα και έξω, δεν μπορεί να επουλωθεί σωστά.
Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για πολλά κύτταρα, όπως για τα κύτταρα των μυών. «Κάθε κύτταρο στο σώμα έχει μια μεμβράνη πλάσματος , και κάθε μεμβράνη μπορεί να σχιστεί ” διευκρίνισε Dr. Paul L. McNeil , κυτταροβιολόγος στο Ιατρικό Κολέγιο της Τζόρτζια.
Η σχέση μεταξύ της βιταμίνης Ε και των υγιών μυών είναι καλά εδραιωμένη. Για παράδειγμα, τα θηλαστικά και τα πουλιά που στερούνται της συγκεκριμένης βιταμίνης βιώνουν μια νόσο εξασθένησης των μυών, που πολλές φορές οδηγεί στο θάνατο.
Μια κακή διατροφή οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης E σε ηλικιωμένους συμβάλλοντας έτσι στο σύνδρομο αδυναμίας, μια κατάσταση όπου οι μύες είναι αδύναμοι και οι άνθρωποι παρουσιάζουν αστάθεια.
Εξαιτίας της ισχυρής αντιοξειδωτικής δράσης της, η βιταμίνη Ε χρησιμοποιείται σε προϊόντα αντιγήρανσης ενώ συμβάλλει και στην καθυστέρηση της εμφάνισης της νόσου του Alzheimer καθώς και της προστασίας των νευρώνων από τις ελεύθερες ρίζες.
Ωστόσο το πώς ακριβώς η βιταμίνη Ε προστατεύει τους μυς και άλλους τύπους κυττάρων ήταν μέχρι τώρα άγνωστο. Αυτό σημαίνει ότι, για πρώτη φορά , 83 χρόνια μετά την αρχική ανακάλυψη της, γνωρίζουμε ποια είναι η κυτταρική λειτουργία της βιταμίνης Ε και γνωρίζοντας αυτή τη κυτταρική λειτουργία , μπορούμε τώρα να αναρωτηθούμε αν είναι δυνατόν να εφαρμόσουμε αυτή τη γνώση για ιατρικούς σκοπούς» τόνισαν οι ερευνητές. Σε πειράματα που έγιναν σε αρουραίους διαπίστωσαν ότι αυτοί που είχαν έλλειψη βιταμίνης Ε ήταν γενικά ανεπαρκείς στη λειτουργική τους ικανότητα σε σύγκριση με την ομάδα που είχε λάβει βιταμίνη Ε. Επιπλέον, οι επιστήμονες χορήγησαν στους αρουραίους με έλλειψη βιταμίνης μια χρωστική ουσία η οποία δε θα μπορούσε να διαπεράσει μια άθικτη μεμβράνη πλάσματος. Στην περίπτωση αυτή όμως την διαπέρασε. Τέλος, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε όχι μόνο θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μικρή αποκατάσταση της μεμβράνης σε ασθένειες όπως η μυϊκή δυστροφία, αλλά και να αποτελέσουν προληπτική θεραπεία για άτομα υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι αστροναύτες ή οι στρατιώτες.
Άλλες ιδιότητες της βιταμίνης Ε
Η βιταμίνη Ε είναι μια από τις σημαντικότερες βιταμίνες της φύσης με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες, δηλαδή χρειάζεται την παρουσία του λίπους για να απορροφηθεί καλύτερα από τον οργανισμό.<p<>
• Προλαμβάνει και διαλύει τους θρόμβους και προστατεύει τα αγγεία από την αρτηριοσκλήρυνση
• ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
• μειώνει την κόπωση και επιταχύνει την επούλωση των πληγών
• συμβάλει στη μείωση της πίεσης και του κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου
• βοηθά στη γονιμότητα
• συμβάλλει στην ακεραιότητα της κυτταρικής μεμβράνης
• προστατεύει τα «καλά» λιπαρά οξέα και τη βιταμίνη Α από την οξείδωση
Που βρίσκεται:
Η βιταμίνη Ε βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στο ελαιόλαδο, στο ηλιέλαιο, στους ξηρούς καρπούς, τις μαύρες ελιές, τα λαχανάκια Βρυξελλών, στα πράσινα λαχανικά, στα σιτηρά, τα αυγά τις λιαστές ντομάτες, το βούτυρο και τα θαλασσινά. Η ημερήσια πρόσληψή της διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα. Μπορεί να κυμαίνεται από 8-10 mg (π.χ. Ισλανδία, Φινλανδία, Νέα Ζηλανδία) έως 20-25 mg (π.χ. Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία). Ως ένα σημείο, οι διαφορές αυτές οφείλονται στο έλαια που χρησιμοποιούνται στη διατροφή.
Το ανώτατο όριο πρόσληψης της βιταμίνης Ε είναι τα 1090 mg ημερησίως. Σε υπερδοσολογία η βιταμίνη Ε γίνεται τοξική και προκαλεί συμπτώματα, όπως ζαλάδες, πονοκέφαλους, μυική αδυναμία και πόνους στην κοιλιά.