Είναι γνωστό ότι οι συνήθειες των γονιών επηρεάζουν άμεσα τη συμπεριφορά των παιδιών τους, κάτι που επιβεβαιώνεται από πολυάριθμες έρευνες των τελευταίων ετών. Οι επιστήμονες υγείας τονίζουν την σπουδαιότητα της διατροφικής και αθλητικής συμπεριφοράς των γονιών στην υγιή ανάπτυξη του παιδιού και στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής εφ όρου.
Μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το πόσο δραστήριο σωματικά είναι ένα παιδί της προσχολικής ηλικίας, εξαρτάται καθοριστικά από το αν η μητέρα του αποτελεί κακό ή κακό πρότυπο αθλητικής συμπεριφοράς.
Έτσι, αντιλαμβάνεστε πως μια μητέρα που δεν αθλείται πολύ δύσκολα θα καταφέρει να πείσει ένα παιδί να ασχοληθεί με κάποιο άθλημα ή να λάβει μέρος σε καθημερινές δραστηριότητες όπως, το παιχνίδι, το τρέξιμο, το ποδήλατο. Αντίθετα, είναι πιθανότερο το παιδί να ακολουθήσει τα βήματα της μητέρας του και να περνάει τον περισσότερο χρόνο του μπροστά από την οθόνη, του υπολογιστή, του tablet ή της τηλεόρασης. Μια τέτοια αρνητική συμπεριφορά μπορεί εύκολα να γίνει συνήθεια και να δημιουργήσει έναν παχύσαρκο ενήλικα που λόγω αυξημένου βάρους να μην μπορεί ακολουθήσει οποιαδήποτε δραστηριότητα σε όλα τα στάδια της ζωής του.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Έσθερ βαν Σλούις του Πανεπιστημίου Cambridge και της Μονάδας Επιδημιολογίας του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών της Βρετανίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ”Pediatrics” της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, μελέτησαν και συνέκριναν τη σωματική δραστηριότητα 554 γυναικών και των τετράχρονων παιδιών τους.
Για πρώτη φορά, ταυτόχρονα γονείς και παιδιά φορούσαν συνεχώς (ακόμα και στον ύπνο ή στο μπάνιο) ειδικές συσκευές καταγραφής -επιταχυνσιόμετρα και καταγραφείς των παλμών της καρδιάς- καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας που διήρκεσε μία εβδομάδα, ώστε να είναι απολύτως ακριβής η μέτρηση του χρόνου κάθε μέρα, που ήταν σωματικά δραστήριοι ή αδρανείς.
Η έρευνα έδειξε ότι ο χρόνος που κάθε παιδί ήταν σωματικά δραστήριο, εξαρτιόταν άμεσα από τον χρόνο που η μητέρα του ήταν δραστήρια. Όσο πιο κινητική ήταν η μητέρα, τόσο πιο κινητικό ήταν και το παιδί μέσα στην ημέρα.
Επίσης, όπως διαπιστώθηκε, μόνο το 53% των μητέρων (δηλαδή, σχεδόν οι μισές από τις μητέρες που πήραν μέρος στην έρευνα), αφιέρωναν έστω μισή ώρα για μέτρια έως έντονη σωματική άσκηση τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, είτε ήταν εργαζόμενες με «φορτωμένο» πρόγραμμα είτε όχι.
Τέλος οι ερευνητές παρατήρησαν ότι για κάθε παραπάνω λεπτό μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας της μητέρας, το παιδί της ήταν κατά μέσο όρο δέκα λεπτά της ώρας πιο κινητικό!
Αν μία μητέρα αφιέρωνε στην καθιστική ζωή μία ώρα λιγότερη τη μέρα, ήταν και το παιδί της δέκα λεπτά λιγότερα σωματικά αδρανές, άσχετα με την ώρα της μέρας (πρωί – μεσημέρι – βράδυ).
Μια ακόμη έρευνα του Πανεπιστημίου του Newcastle στην Αυστραλία που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα στο Maternal and Child Health Journal και αφορούσε ένα σχετικά μικρό δείγμα πληθυσμού ενισχύει την παραπάνω θέση.
Στην έρευνα πήραν μέρος 40 μητέρες μαζί με τις κόρες τους, ηλικίας 5-12 ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κορίτσια που είχαν πιο δραστήριες μητέρες ήταν και τα ίδια πιο δραστήρια. Επίσης, όσο περισσότερο χρόνο ξόδευε μια μητέρα καθισμένη στον καναπέ, άλλο τόσο περνούσε και η κόρη της μπροστά από μια οθόνη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου τα δύο τρίτα των μητέρων στη μελέτη ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες, και περίπου το 30% ήταν και οι κόρες τους.
Οι κόρες των οποίων οι μητέρες είχαν ισχυρή πεποίθηση για τα οφέλη της τακτικής άσκησης, ξόδευαν περισσότερο χρόνο κάνοντας μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα και οι μητέρες τους παρείχαν περισσότερη υλικοτεχνική υποστήριξη για τη σωματική τους δραστηριότητα όπως για παράδειγμα, την εγγραφή τους σε γυμναστήρια και αθλητικά προγράμματα, οδηγώντας τες με αυτό τον τρόπο σε πιο έντονη και συχνή δραστηριότητα.
Αποδεδειγμένα, η σωματική άσκηση αποτελεί βασικό «όπλο» για την πρόληψη αρκετών νόσων όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και η παχυσαρκία. Γι’ αυτό οι μητέρες θα πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να γυμνάζονται με κάθε τρόπο, αφού πρώτα αυτές δίνουν το καλό παράδειγμα!
Δυστυχώς, οι νέοι γονείς τείνουν να είναι λιγότερο σωματικά δραστήριοι σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν έχουν παιδιά και κυρίως οι μητέρες.
Όταν μια γυναίκα γίνεται μητέρα, ο χρόνος που ασκείται σωματικά, τείνει να μειώνεται, καθώς οι περισσότερες μητέρες εργάζονται αρκετές ώρες ενώ αλλάζουν οι προτεραιότητές τους με κύρια το χρόνο που αφιερώνουν στα παιδιά τους. Ωστόσο, αυτός ο χρόνος θα μπορούσε να είναι πιο εποικοδομητικός όταν σχετίζεται με την προαγωγή ενός υγιεινού τρόπου ζωής για όλη την οικογένεια.
Αν ανήκετε στις πολυάσχολες μητέρες, φροντίστε το χρόνο που διαθέτετε για αυτά να τον αξιοποιείτε σωστά βελτιώνοντας πρώτα τον εαυτό σας αλλά και την συμπεριφορά των παιδιών σας. Ο τρόπος που αντιμετωπίζετε εσείς το σώμα σας και την υγεία σας είναι αντανάκλαση του τρόπου που θα βλέπουν το σώμα τους και τα παιδιά σας ως ενήλικες.
• Μάθετέ τα να αγαπούν το σώμα τους και να το φροντίζουν από τα πρώτα κιόλας βήματα της ζωής τους. Αν εσείς έχετε μια διαστρεβλωμένη εικόνα για το σώμα σας και μιλάτε άσχημα γι’ αυτό μπροστά στο παιδί σας, όπως να αυτοαποκαλείστε «χοντρή ή άσχημη» πολύ πιθανόν να δημιουργήσετε ανασφάλεια και ενοχές κατά τη λήψη τροφής και στο παιδί σας. Συχνά η έντονη ανησυχία της μητέρας (που συνήθως έχει παραπάνω κιλά η ίδια) σχετικά με το βάρος της κόρης της μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη προβληματικών διατροφικών συμπεριφορών.
• Υιοθετήστε μια φυσική δραστηριότητα την οποία μπορείτε να έχετε μαζί με τα παιδιά σας όπως το ποδήλατο, το περπάτημα, το βόλεϊ και βοηθήστε τα παιδιά σας να ανεξαρτητοποιηθούν και να κοινωνικοποιηθούν ευκολότερα μέσα από τη συμμετοχή τους σε μια αθλητική ομάδα.
• Ετοιμάστε το φαγητό της οικογένειας και το κολατσιό του παιδιού σε συνεργασία με αυτό. Το παιδί μαθαίνει την αξία του φαγητού και ταυτόχρονα κάνει τις δικές του επιλογές όσον αφορά στη σίτισή του. Έτσι, μαθαίνετε τις προτιμήσεις του τις οποίες θα πρέπει να ενστερνιστείτε ακόμα και αν διαφέρουν από τις δικές σας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μιλήσετε στο παιδί σας την αξία των υγιεινών τροφίμων όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και να το αφήσετε να ανακαλύψει τις αγαπημένες του τροφές από κάθε ομάδα τροφίμων.
• Μην χρησιμοποιείτε το φαγητό ως ανταμοιβή για μια καλή σας πράξη είτε μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά. Την επόμενη φορά που το παιδί σας θα έχει μια δύσκολη μέρα στο σχολείο θα αποζητήσει την τροφή που του προσφέρει ευφορία και συναισθηματική κάλυψη, δηλαδή, το γλυκό, το παγωτό και το junk food!