Όταν ο ύπνος… δεν παίρνει τα παιδιά!

images_kidsleep.jpg

Μέχρι στιγμής αυτό που γνωρίζαμε είναι ότι η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών τύπου smartphones, tablets και laptops μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας καθώς αποσπά τα παιδιά από το να αναπτύξουν τη φυσική τους δραστηριότητα.

Αυτό που δε γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα όμως είναι ότι το έντονο φως αυτών των συσκευών στα υπνοδωμάτια των παιδιών το βράδυ, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της μελατονίνης, μιας ορμόνης που προτρέπει τον ύπνο, σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Μάλιστα, η επίδραση φαίνεται να είναι πιο έντονη για τα παιδιά που μόλις εισέρχονται στην εφηβεία, με τα επίπεδα της μελατονίνης να καταστέλλονται τη νύχτα σε ποσοστό έως και 37% σε ορισμένες περιπτώσεις, σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών.

Με μια άλλη πρόσφατη μελέτη να υποδηλώνει ότι το 96% των εφήβων χρησιμοποιούν τουλάχιστον μία συσκευή υψηλής τεχνολογίας την ώρα πριν τον ύπνο, οι ερευνητές προτείνουν στους γονείς την απομάκρυνση των συσκευών αυτών από το υπνοδωμάτιο των παιδιών επειδή τελικά μπορεί να είναι αρκετά επιζήμιες για την ικανότητα ενός παιδιού να κοιμηθεί αρκετά και ποιοτικά καθώς κατά την εφηβεία, το κιρκάδιο μοτίβο είναι πολύ ασταθές και πολύ ευαίσθητο στο φως.

Θυμηθείτε ότι ένας καλός ύπνος το βράδυ για τα παιδιά είναι πολύ σημαντικός γιατί τους χαρίζει την ενέργεια και την πνευματική ξεκούραση και διαύγεια που χρειάζονται για να ανταποκριθούν στις σχολικές απαιτήσεις, και όχι μόνο, την επόμενη ημέρα!

Έτσι, όταν ο Μορφέας αργεί να κάνει την εμφάνισή του με αποτέλεσμα τα παιδιά να καθυστερούν να κοιμηθούν, οι ώρες ύπνου είναι λίγες, τα παιδιά ξυπνούν πιο αργά το πρωί και παραπονιούνται ότι είναι κουρασμένα, δεν είναι συγκεντρωμένα και δυσανασχετούν να ακολουθήσουν το ημερήσιο πρόγραμμά τους. Πολλές φορές, μάλιστα, τα διακρίνει και έντονη νευρικότητα την οποία ξεσπάνε στο φαγητό ζητώντας λαχταριστές λιχουδιές, σε μεγάλες ποσότητες και τακτικά μέσα στη μέρα, που θα τα κάνουν να ξεχαστούν προσωρινά και να χαλαρώσουν π.χ. σοκολάτα, μπισκότα.

Είναι φως φανάρι ότι η τεχνολογία τελικά επιδρά με διάφορους μηχανισμούς στη ζωή μας, στη διατροφή μας και όπως όλα δείχνουν πιθανώς και στο βάρος μικρών και μεγάλων αφού την ίδια στιγμή, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα ηλεκτρονικά στην κρεβατοκάμαρα είναι επιζήμια για τον ύπνο τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά, πράγμα που σημαίνει ότι όλοι πρέπει να περιορίζουμε την έκθεσή μας στις συσκευές αυτές, τουλάχιστον πριν πάμε για ύπνο.
 
Από σήμερα, λοιπόν, το βράδυ και κάθε βράδυ αφήστε στην άκρη κινητά και tablets και σκεφτείτε τα θετικά της ημέρας που πέρασε, διαβάστε ένα παραμύθι με το παιδί σας και… πού ξέρετε; Μπορεί να είναι και αυτός ένας τρόπος να περιορίσουμε την «αδίστακτη επιδημία» της παχυσαρκίας, ελέγχοντας το ενεργειακό μας ισοζύγιο μέσα στην ημέρα!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr