Μπορεί η άσκηση να αντικατασταθεί από χάπι;
Εδώ και πολλά χρόνια είναι επιστημονικό δεδομένο ότι η άσκηση φέρει πολλαπλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Βελτιώνει την υγεία, τη μεταβολική λειτουργία, ενώ βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος και οργάνων όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος και το ήπαρ.
Τα τελευταία έτη και χρησιμοποιώντας τη γνώση από όλες τις προγενέστερες μελέτες οι επιστήμονες προσπαθούν να κατασκευάσουν ένα χάπι το οποίο θα μπορεί να μιμηθεί τουλάχιστον κάποιες από τις ευεργετικές επιδράσεις της άσκησης στο ανθρώπινο σώμα.
Αρκετά εργαστήρια θεωρούν ότι είναι εφικτή η κατασκευή ενός τέτοιου χαπιού και βρίσκονται στο στάδιο της δοκιμής του σε πειραματόζωα. Τα χάπια αυτά σε πρώτη φάση στοχεύουν στη βελτίωση της απόδοσης του σκελετικού μυ και στη βελτίωση της δύναμης και της χρήσης ενέργειας, με στόχο τη δημιουργία δυνατότερων και γρηγορότερων μυών. Προφανώς βέβαια η άσκηση επιβραβεύει και με άλλους τρόπους όπως η γνωσιακή λειτουργία, η οστική δύναμη, η βελτιωμένη καρδιαγγειακή λειτουργία, αλλά δεν είναι ρεαλιστικό να μπορεί ένα χάπι να υποκαταστήσει πλήρως την άσκηση, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον.
Σε ποιους απευθύνονται τα χάπια άσκησης;
Φυσικά πρέπει να διευκρυνιστεί ότι τα χάπια αυτά σχεδιάζονται καταρχήν για να βοηθήσουν ανθρώπους ανήμπορους να ασκηθούν για διαφόρους λόγους όπως προβλήματα στη σπονδυλική στήλη ή προβλήματα παράλυσης. Σε αυτά τα άτομα λόγω της έλλειψης της άσκησης εμφανίζονται σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των καρδιαγγειακών και σκελετικών μυών.
Που επικεντρώνεται η επιστημονική έρευνα;
Χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα για να καταννοηθούν πλήρως οι παρενέργειες των χαπιών αυτών, να καθοριστούν οι ιδεατές δόσεις και να μελετηθούν τα ενδεχόμενα κακής και υπερβολικής χρήσης των χαπιών από άτομα (και ζώα- αγώνων) που δεν το έχουν ανάγκη. Είναι ένα πεδίο το οποίο θα μελετηθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια και σίγουρα και στην κατεύθυνση των επιδράσεων της μακροχρόνιας λήψης στον άνθρωπο.
Πηγή : http://dietstories.gr/