Πρασόπιτα ανοιχτή με σφολιάτα

images_prasopita-anoixti-me-sfoliata-chefoulis.gr_.jpg

Υλικά

    Σφολιάτα 1 φύλλο    
    Πράσα 4 τεμ    
    Μανιτάρια λευκά στρογγυλά 4 τεμ κομμένα ροδέλες    
    Κρεμμύδι ξερό 1 τεμ κομμένο σε ροδέλες    
    Σκόρδο 2 σκελίδες κομμένες σε ροδέλες    
    Πατάτες 5 τεμ μεσαίου μεγέθους κομμένες ροδέλες ή κύβους    
    Πιπεριά Φλωρίνης 1 τεμ κομμένη ροδέλες    
    Σέλινο 1 κλωνάρι κομμένο ροδέλες    
    Μαϊντανός- άνηθο 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένα    
    Ελαιόλαδο 1 φλιτζάνι του τσαγιού    
    Σιμιγδάλι 3 κουταλιές της σούπας    
    Καρότα 2 τεμ κομμένα ροδέλες    
    Τυρί φέτα 150 γρ θρυμματισμένη    
    Αλάτι -πιπέρι- πάπρικα
    Λευκό κρασί 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού    
    Νερό 1/2 φλιτζάνι    

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα πράσα,τα κόβουμε σε μικρά τεμάχια,τα πλένουμε και τα βάζουμε στην φωτιά σε βαθύ τηγάνι με λίγο νερό,  μέχρι να μαλακώσουν. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε ροδέλες το κρεμμύδι,το σκόρδο, τις πατάτες, την πιπεριά, το σέλινο,τα καρότα, σκουπίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε κι αυτά σε ροδέλες. Κρατάμε 3 κουταλιές σούπας από το ελαιόλαδο και το υπόλοιπο το βάζουμε σε τηγάνι βαθύ να κάψει. Προσθέτουμε το πιπέρι , την πάπρικα και το αλάτι. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτουμε τις πατάτες,την πιπεριά Φλωρίνης, τα καρότα,τα πράσα, τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε όλα μαζί καλά. Τέλος προσθέτουμε το σέλινο, μαϊντανό και άνηθο και σβήνουμε με το κρασί. Χαμηλώνουμε τη φωτιά , αφήνουμε να εξατμιστεί το κρασί και βάζουμε 1/2 φλιτζάνι νερό. Αφήνουμε πάνω στην φωτιά για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Κατεβάζουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και την φέτα κι ανακατεύουμε να αναμειχθούν όλα τα υλικά μαζί. Λαδώνουμε ένα ταψί, απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας, αδειάζουμε το μείγμα πάνω στο φύλλο, γυρίζουμε προς τα μέσα τη σφολιάτα που προεξέχει από το ταψί γύρω γύρω (σαν στεφάνι). Αλείφουμε με τις 3 κουταλιές ελαιόλαδο που κρατήσαμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 35-40 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει (ανάλογα τον φούρνο μας). Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει  λίγο και σερβίρουμε.

* Στην περίοδο της νηστείας απλά δεν βάζουμε την φέτα.

Πηγή : http://www.chefoulis.gr/