Μητρικός θηλασμός. Επιλογή τρόπου ζωής ή ζήτημα δημόσιας υγείας;

images_breastfeeding-while-smoking.png

Η πρώτη επαφή του ανθρώπου με τo φαγητό, ο θηλασμός, είναι μια βαθύτατα συναισθηματική εμπειρία. Η τροφή γίνεται συνδετικός κρίκος στην ανάπτυξη της πρώτης σχέσης του παιδιού, αυτής με την μητέρα, η οποία και θα αποτελέσει τη βάση για μια υγιή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη. Ο θηλασμός δίνει στο βρέφος την ευκαιρία για μεγαλύτερη σωματική επαφή, θυμίζοντάς του την αίσθηση της ασφάλειας που απολάμβανε κατά την κύηση. Πολλές θεωρητικές προσεγγίσεις υποστηρίζουν ότι μέσω του θηλασμού το βρέφος ταυτίζει την ύπαρξή του με αυτήν της μητέρας ενώ η διακοπή αυτού σηματοδοτεί την πρώτη συνειδητοποίηση του εαυτού του ως ξεχωριστή οντότητα.

Από την άλλη τα τεκμηριωμένα οφέλη/πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού για το παιδί τόσο σε επίπεδο πρόληψης διαφόρων ιατρικών καταστάσεων αλλά και όσον αφορά στην νευροαναπτυξιακή πορεία του βρέφους είναι πολλά. Χαρακτηριστικά αναφέρονται : 1. Λοιμώξεις του αναπνευστικού και μέση ωτίτιδα 2. Λοιμώξεις του γαστρεντερικού 3. Νεκρωτική εντεροκολίτιδα 4. Αλλεργικές παθήσεις όπως άσθμα, ατοπική δερματίτιδα κι έκζεμα 5. Κοιλιοκάκη 6. Παχυσαρκία 7. Διαβήτης 8. Παιδική λευχαιμία και λέμφωμα 9. Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου 10. Νευροεξελικτικά αποτελέσματα όπως υψηλότερα σκορ ευφυίας και σχολικής αξιολόγησης, καταστάσεις που όπως μαρτυρούν ερευνητικά δεδομένα, φαίνεται να έχουν μόνο θετικές συσχετίσεις με το θηλασμό.

Η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής, λοιπόν, έρχεται να επιβεβαιώσει τη σύσταση για αποκλειστικό θηλασμό για περίπου 6 μήνες και την συνέχιση αυτού για 1 χρόνο ή και περισσότερο (αρκεί ν’ αποτελεί κοινή επιθυμία μητέρας – βρέφους ) καθώς εισάγονται προοδευτικά τα διάφορα στερεά τρόφιμα, ώστε να μπορέσουν να διασφαλιστούν τα μέγιστα δυνατά οφέλη για τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού.

Από τον ίδιο φορέα συστήνεται ακόμη ότι η ανάπτυξη των βρεφών που θηλάζουν να παρακολουθείτε από τις καμπύλες ανάπτυξης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ), ώστε ν’ αποφεύγονται εσφαλμένες εκτιμήσεις για ελλιπποβαρή βρέφη και μειωμένους ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο μητρικός θηλασμός και το ανθρώπινο γάλα αποτελούν φυσική διαδικασία και τροφή για το βρέφος, του δίνουν τα εφόδια για την βέλτιστη ανάπτυξη στην παιδική ηλικία και αυξάνουν τις πιθανότητες για καλή υγεία στην ενήλικη ζωή!

Δεν είναι λοιπόν απλά θέμα επιλογής τρόπου ζωής αλλά παράλληλα αποτελεί και ζήτημα δημόσια υγείας…Διαφορετικά είναι ένα δώρο ζωής που κάθε μητέρα (αρκεί να μην υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί) έχει το δικαίωμα αλλά και την ‘υποχρέωση’ να προσφέρει στο παιδί της!!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr