Υλικά
1 πακέτο [1/2 κιλό] μακαρόνια Νο.2
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι λευκό κρασί
4-5 φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
1 κ.σ. ντοματοπελτέ
1/2 κ.γ. ζάχαρη
3 κουταλιές βούτυρο λιωμένο
1 αυγό
ελαιόλαδο
αλάτι – πιπέρι
τριμμένο τυρί ή φρυγανιά τριμμένη
λίγο μοσχοκάρυδο
1 δόση μπεσαμέλ [βλέπε υλικά και εκτέλεση συνταγής εδώ]
Εκτέλεση
Τσιγαρίζετε το κιμά σε ελαιόλαδο, ανακατεύοντας τον και τον συνθλίβοντάς τον με ένα πηρούνι, μέχρι να αλλάξει το χρώμα του. Προσθέτετε το κρεμμύδι αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε για λίγο το τσιγάρισμα. Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε τη ντομάτα, το ντοματοπελτέ και τη ζάχαρη.
Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το κιμά να σιγοβράσει για 15΄περίπου μέχρι να πιεί τα υγρά του. Μόλις μισοκρυώσει, προσθέτετε το αυγό και ανακατεύετε.
Βράζετε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο με χονδρό αλάτι νερό, φροντίζοντας να μη παραβράσουν και να είναι αλ ντέντε. Τα σουρώνετε και τα περιχύνετε με το λιωμένο βούτυρο.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα μπεσαμέλ σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής και τη καρυκεύετε με μοσχοκάρυδο.
Αλείφετε με βούτυρο ή λάδι ένα ταψί 30Χ40 εκ. και στρώνετε μέσα τα μακαρόνια. Από πάνω απλώνετε ομοιόμορφα τον κιμά. [*] Σκεπάζετε με τη σάλτσα μπεσαμέλ, την ισιώνετε με την ανάποδη του κουταλιού και πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί ή φρυγανιά και μοσχοκάρυδο.
Ψήνετε το παστίτσιο στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο, για 50-60′ μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του. Αφήστε να κρυώσει πριν το κόψετε σε κομμάτια.
[*] Εναλλακτικά, αντί να “στρώσετε” το κιμά πάνω από τα μακαρόνια προαιρετικά τον ανακατεύετε με τα μακαρόνια και στρώνετε από πάνω τη μπεσαμέλ.
πηγή: sintayes.gr