Υλικά
225 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
175 γρ. ζάχαρη
100 γρ. βουτυρο σε θερμοκρασία δωματίου [*]
1 κ.γ. Baking Powder
2 κ.σ. γάλα
2 αυγά
2 ώριμες μπανάνες λιωμένες με πιρούνι
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε μια μικρή μακρόστενη φόρμα για κέϊκ και τη στρώνετε και με χαρτί ψησίματος για να ξεφορμάρετε εύκολα. Αν δεν έχετε βγάλει νωρίς το βούτυρο από το ψυγείο να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου, βάλτε το στο φούρνο μικροκυμμάτων απλώς να μαλακώσει ελαφρώς [όχι να λιώσει].
Βάζετε σε μεγάλο μπολ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάτε για 1 λ να αφρατέψει. Προσθέτετε σταδιακά όλα τα άλλα υλικά συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
Ρίχνετε το μείγμα στη φόρμα, ισιώνετε την επιφάνεια, χτυπάτε τη φόρμα ελαφρώς στο πάγκο σας [να φύγουν τυχόν “φουσκαλίτσες” από την επιφάνεια] και τη βάζετε στο προθερμασμένο φούρνο. Ψήνετε το κέϊκ για 50 λ και κάνετε το πείραμα με μαχαίρι ή καλαμάκι από σουβλάκι. Αν βγει καθαρό είναι έτοιμο, άν όχι ψήνετε για άλλα 8 λ περίπου.
Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε 10 λ να “σταθεί” και μετά το ξεφορμάρετε “τραβώντας” το από τη λαδόκολλα. Το αφήνετε σε σχάρα να κρυώσει πλήρως, το κόβετε σε κομμάτια και το … απολαμβάνετε.
[*] Η αυθεντική συνταγή προτείνει φρέσκο βούτυρο αγελάδος. Προαιρετικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μαργαρίνη.
πηγή: sintayes.gr