Υλικά
Για τη καρυδόπιτα:
2 ποτήρια νερού καρύδια χονδροτριμμένα στο μπλέντερ [300 γρ. περίπου]
1 ποτήρι νερού φρυγανιά τριμμένη [σκόνη]
1 1/2 ποτήρια νερού ζάχαρη
8 αυγά
2 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ
2 κοφτές κ.σ. κανέλα
1 1/2 ποτηράκια κρασιού κονιάκ
Για το σιρόπι:
1 1/2 ποτήρια νερού ζάχαρη
1 1/2 ποτήρια νερού νερό
χυμός μισού λεμονιού
1 στικ κανέλας
Αν προτιμάτε τη καρυδόπιτά σας πολύ σιροπιασμένη διπλασιάστε τη δόση.
Εκτέλεση
Χτυπάμε σε μια λεκάνη τα ασπράδια μαρέγκα.
Χτυπάμε στο μίξερ για αρκετή ώρα τους κρόκους με τη ζάχαρη.
Στη λεκάνη με τα ασπράδια μαρέγκα, προσθέτουμε όλα τα υλικά της συνταγής και στο τέλος και το μείγμα με τους κρόκους και τη ζάχαρη.]
Ανακατεύουμε πολύ απαλά με το ΧΕΡΙ για λίγη ώρα, όλα τα υλικά έως ότου ενσωματωθούν τα υλικά και έχουμε έναν αφράτο χυλό.
Σε περίπτωση που ο χυλός μας είναι πολύ σφιχτός προσθέστε μικρή ποσότητα κονιάκ επιπλέον.
Τοποθετούμε το μείγμα μας σε μεσαίο ταψί ή σε φόρμα του κέικ αφού βουτυρώσουμε τα τοιχώματα και τα καλύψουμε με αλεύρι και ψήνουμε τη καρυδόπιτά μας για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Για το σιρόπι: Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε 6-8 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει.
Για καλύτερο αποτέλεσμα περιχύνουμε κρύο σιρόπι σε ζεστή καρυδόπιτα ή ζεστό σιρόπι σε κρύα καρυδόπιτα.
Αφήστε το γλυκό σας στο ταψί 1 περίπου ώρα μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι και μετά απολαύστε τη.
πηγή: sintayes.gr