Η χωριάτικη σαλάτα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του καλοκαιρινού τραπεζιού, must για τους τουρίστες ή απλά ένα γεύμα για όσους θέλουν κάτι ελαφρύ και δροσιστικό τα ζεστά μεσημέρια του καλοκαιριού.
Βασικό συστατικό της χωριάτικης σαλάτας είναι αναμφίβολα η τομάτα, η οποία είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C , μια βιταμίνη που εκδηλώνει έντονη αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στον σχηματισμό του κολλαγόνου της επιδερμίδας. Επιπλέον, η τομάτα μας προσφέρει σημαντικές ποσότητες β-καροτένιου και λυκοπενίου, συστατικά που αναγνωρίζονται ως δύο από τα σημαντικότερα αντιοξειδωτικά των τροφών.
Τον ισχυρό αντιοξειδωτικό συνδυασμό των λαχανικών συμπληρώνει και η ρίγανη η οποία εμποδίζει τη δράση των ελεύθερων ριζών και περιέχει πλήθος αιθέριων ελαίων (thymol και carvacrol),τα οποία φαίνεται πως εμποδίζουν τη δράση διαφόρων βλαβερών μικροοργανισμών, προστατεύοντας τον οργανισμό.
Όσον αφορά στην φέτα, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Έλληνας καταναλώνει κατά μέσο όρο 10 κιλά φέτα και συνολικά 23 κιλά τυροκομικά ετησίως. Παρότι αποτελεί πολύ καλή πηγή ασβεστίου, η φέτα περιέχει αρκετά κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο. Συνεπώς, είναι σαφώς προτιμότερο να την αντικαταστήσουμε με κάποιο άλλο λευκό τυρί με λιγότερα λιπαρά και αλάτι, όπως για παράδειγμα με ανθότυρο ή με κάποιο λευκό τυρί light.
Το ελαιόλαδο που προσθέτουμε στη χωριάτικη σαλάτα συμβάλλει στην μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης βελτιώνοντας το λιπιδαιμικό μας προφίλ. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά του ελαιολάδου ενισχύουν ακόμη περισσότερο την καρδιοπροστατευτική του δράση.
Τελειώνοντας την αναφορά μας στην αγαπημένη μας σαλάτα δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην θερμιδική της αξία. Εκτιμάται λοιπόν ότι μια χωριάτικη σαλάτα έχει περίπου 300-500 θερμίδες (ανάλογα με την ποσότητα της φέτα και του ελαιολάδου), ωστόσο αν μας …ξεφύγει το ελαιόλαδο οι θερμίδες της μπορούν να αυξηθούν σημαντικά.
Πηγή:nutrimed.gr
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος