Τα συμπληρώματα διατροφής είναι σκευάσματα τα οποία χρησιμοποιούνται ως συμπλήρωμα των φαγητών που τρώμε. Συμπεριλαμβάνουν βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, βότανα και αμινοξέα. Μπορεί να έχουνε τη μορφή χαπιού, ταμπλέτας, κάψουλας, υγρού ή σκόνης. Με βάση το νόμο, οι εταιρείες που παρασκευάζουν συμπληρώματα δεν μπορούνε να ισχυριστούν ότι προστατεύουν, προλαμβάνουν ή θεραπεύουν ασθένειες. Για παράδειγμα ένα προϊόν δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι «θεραπεύει τον καρκίνο». Βέβαια, η επιλογή λήψης ενός διαιτητικού συμπληρώματος μπορεί να είναι μία καλή λύση που να παρέχει οφέλη για την υγεία. Αλλά, αυτό συμβαίνει κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις και το πιο πιθανό είναι να μην τα χρειάζεστε, εφόσον ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή.
Μπορούνε τα διαιτητικά συμπληρώματα να καταναλωθούν αντί για φαγητό;
Όχι. Τα συμπληρώματα δεν θα πρέπει να λαμβάνονται στη θέση του φαγητού. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή που να περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων. Τα διαιτητικά συμπληρώματα λαμβάνονται για να βελτιώσουν τη διατροφή ορισμένων ατόμων. Ενώ ο καθένας χρειάζεται συγκεκριμένα ποσά θρεπτικών συστατικών, η λήψη μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να επιφέρει προβλήματα.
Πρέπει να συμβουλευτώ το γιατρό μου πριν πάρω κάποιο συμπλήρωμα;
Ναι. Εάν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας και πάρετε ένα σκεύασμα, μπορεί να θέτετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο. Άτομα που είναι έγκυες, που θηλάζουν ή πάσχουν από κάποια παθολογική κατάσταση, όπως διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση, θα πρέπει προτού τα πάρουνε να μιλήσουν με τον γιατρό τους.
Είναι ασφαλές να παίρνω συμπληρώματα διατροφής με άλλα φάρμακα;
Καλό θα ήτανε να μιλήστε πρώτα με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας. Παίρνοντας πολλά διαφορετικά συμπληρώματα ή χρησιμοποιώντας τα με άλλα φάρμακα μπορεί να επιφέρετε σημαντικές βλάβες στην υγεία, ακόμα και θάνατο. Μερικά από αυτά τα συμπληρώματα μπορεί να είναι και επικίνδυνα να τα πάρετε πριν από κάποιο χειρουργείο.
Ελέγχει ο ΕΟΦ τα διαιτητικά συμπληρώματα;
Όχι. Τα διαιτητικά σκευάσματα δεν περνάνε από την έγκριση ή από τον έλεγχο του ΕΟΦ. Η κάθε εταιρεία είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση του προϊόντος πριν από την κυκλοφορία του στην αγορά. Ο ΕΟΦ μπορεί μόνο να αξιολογήσει την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητα αφού βγει το σκεύασμα προς πώληση. Δηλαδή μπορεί μόνο να επέμβει εάν μετά την κυκλοφορία του προϊόντος, παρουσιαστούν συμπτώματα, αλληλεπιδράσεις και ανεπιθύμητες ενέργειες.
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος