Πείτε αντίο στην κυτταρίτιδα με σωστή διατροφή!

images_23_5706331_m.jpg

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.

Δοκίμασε λοιπόν κι εσύ να «μαγειρέψεις» τη διατροφή σου με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτελεί μακρινό εφιάλτη.

«Επτά στις οκτώ γυναίκες αντιμετωπίζουν πρόβλημα κυτταρίτιδας.

Είναι μια κατάσταση που απασχολεί ακόμα και τις λεπτές γυναίκες και όχι μόνο όσες έχουν κάποια κιλά παραπάνω ή μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους στο σώμα τους» εξηγεί ο Διαιτολόγος Διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς και σου δίνει συμβουλές διατροφής για να την καταπολεμήσεις.

Κι αν νομίζεις πως η κυτταρίτιδα εμφανίζεται μόνο στους μηρούς, τότε μάθε πως μπορεί να εμφανιστεί στους μηρούς, τους γλουτούς, το εσωτερικό των μπράτσων, το στομάχι, την κοιλιά και τις γάμπες.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

«Η διατροφή είναι καθοριστικός παράγοντας για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας» εξηγεί ο κ. Κριαράς και σου δίνει συμβουλές για να δεις γρήγορα θετικά αποτελέσματα:

1. Μαγιονέζες, κρέμες γάλακτος, αλλαντικά… τέλος!
Για να καταπολεμήσεις την κυτταρίτιδα επιβάλλεται η μειωμένη πρόσληψη λίπους, και κυρίως ζωικού ή κορεσμένου λίπους. Πρόκειται για το λίπος που βρίσκεται σε λιπαρά κρέατα, τηγανητά, μαγιονέζα και κρέμα γάλακτος, αλλαντικά, ζωικά βούτυρα, αυγά, ολόπαχα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα.
Τα κορεσμένα λίπη πρέπει να βρίσκονται σε ποσοστό λιγότερο από 10% στη διατροφή. Αυτά λοιπόν πρέπει να περιοριστούν και να κυριαρχούν τα μονοακόρεστα (ελαιόλαδο) και τα πολυακόρεστα (φυτικά λάδια, λιπαρά ψάρια), αλλά και αυτά σε ποσοστά 15% και 10% αντίστοιχα!

2. Νερό, νερό, νερό…
Μην ξεχνάς ποτέ το νερό! Όχι μόνο μαζί με το φαγητό σου αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας, το νερό θα βοηθήσει τον μεταβολισμό σου να λειτουργεί καλύτερα. Είναι μία απαραίτητη ουσία, που παίζει καθοριστικό ρόλο στον ανθρώπινο μεταβολισμό όλων των βασικών θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη).

3. Φρουτάκια!
Χρειάζεται να μειώσεις την πρόσληψη των απλών σακχάρων (υδατανθράκων). Περιόρισε τα απλά σάκχαρα (π.χ. ζάχαρη) και φρόντισε να πάρεις την απαραίτητη ενέργεια που δίνουν οι υδατάνθρακες από τις σύνθετες πηγές τους όπως φυτικές ίνες και αμυλούχες τροφές (άφθονα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια). Έτσι η ενέργεια θα διοχετεύεται πιο αργά στο σώμα, θα μας «κρατάει» χορτάτους για πιο πολύ και θα συμβάλλει και στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Μην ξεχνάτε ότι η δυσκοιλιότητα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην εμφάνιση ή επιδείνωση της κυτταρίτιδας.

Προσοχή: Δεν είναι μόνο τα γλυκά και όσες τροφές είναι φανερό ότι περιέχουν πολλά ζάχαρα λόγω γεύσης (μπισκότα, καραμέλες, πάστες, μέλι, μαρμελάδες). Δυστυχώς τα σάκχαρα βρίσκονται κρυμμένα σε πολλές τροφές όπως ψωμί, κονσερβοποιημένα τρόφιμα, σάλτσες, κρασιά, γιαούρτια, ακόμα και σε τροφές που θεωρητικά δεν περιέχουν ζάχαρη, αλλά έχουν φρουκτόζη που και αυτή διασπάται σε γλυκόζη.

4. Μείωσε το αλάτι
Όπως ξέρουμε προκαλεί κατακράτηση υγρών και κατά συνέπεια κυτταρίτιδα. Έτσι, θα πρέπει να περιοριστούν οι αλμυρές τροφές καθώς και η υπερβολική προσθήκη αλατιού στο φαγητό. Τροφές όπως παστά, κονσέρβες, πατατάκια και αλμυρά τυριά θα πρέπει να αποφεύγονται!
Πρόσεξε επίσης το αλάτι που βάζεις στα φαγητά όταν μαγειρεύεις.
Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην κατανάλωση έτοιμου φαγητού ή «fast food» αφού σε αυτά τα τρόφιμα η περιεκτικότητα σε αλάτι είναι υψηλή.

ΤΙ ΑΛΛΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ…

Ο Διαιτολόγος Διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς εξηγεί πως μαζί με την διατροφή θα πρέπει να προσέξεις και τα παρακάτω!

1. Μείωσε το αλκοόλ που συμβάλει έντονα στην δημιουργία κυτταρίτιδας

2. Προσπάθησε να μειώσεις και φυσικά να κόψεις το κάπνισμα

3. Φρόντισε να γυμνάζεσαι τακτικά! Απλό περπάτημα, τρέξιμο ή όποια άσκηση προτιμάς. Η κάθε μορφής άσκηση συμβάλλει στην καύση θερμίδων, στην καλύτερη αιμάτωση των ιστών και κυκλοφορία του αίματος καθώς και στη διατήρηση ή απώλεια του σωματικού βάρους.

Κριαράς Νικόλαος

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος