Διατροφή που θα καταπολεμήσει την κούραση.

images_24_4325082_m.jpg

Ο γενικός ορισμός της κούρασης, είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται κάποιος μετά από υπερβολική εργασία. Έχει ως συμπτώματα τη μείωση των δυνάμεων καθώς και της δραστηριότητας, και συνοδεύεται συνήθως από αίσθημα αδυναμίας.

Ο ανθρώπινος οργανισμός, επιβαρύνεται από τον τρόπο ζωής μας. Στο τρόπο ζωής, σαφώς και περιλαμβάνεται η διατροφή. Έτσι λοιπόν, κάλλιστα μπορούμε μεταβάλλοντας τη διατροφή μας να μας προσφερθεί περισσότερη ενέργεια ή να απολεσθεί και η ήδη υπάρχουσα.

Πιο αναλυτικά, για να τονώσουμε τον οργανισμό μας θα πρέπει να τρεφόμαστε υγιεινά και με τους κατάλληλους συνδυασμούς. Το συγκεκριμένο συμπέρασμα, θα μας προσφέρει περισσότερη ενέργεια, η οποία θα είναι άμεσα διαθέσιμη προς αξιοποίηση.
Όπως είναι γνωστό, το πρωινό γεύμα είναι η αρχή και η μισή μας μέρα. Αν δεν επιλέξουμε το πρωί, τρόφιμα τα οποία θα θέσουν τη βάση για να αποδοθεί ορθώς η καταναλισκόμενη ενέργεια τότε η προσπάθεια μας για τόνωση του οργανισμού μας, θα αποτύχει.

Ένα τυπικό πρωινό, πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες των τροφίμων. Στην ουσία θα πρέπει να περιέχει, γαλακτοκομικά-κρεατικά-φρούτα και αμυλώδη προϊόντα.

Ένα υπόδειγμα διατροφής πρωινού, είναι το εξής: 1χυμός φρούτων ή 2 μέτρια φρούτα—1 ποτήρι γάλα ή 1 κεσεδάκι γιαούρτι—1 τοστ, αποτελούμενο από ψωμί ολικής αλέσεως, γαλοπούλα και τυρί.

Το παρόν υπόδειγμα πρωινού, θα προσφέρει την κάλυψη στην απαιτούμενη ενέργεια του οργανισμού. Επίσης, να καταναλώνεται καφέ με μέτρο, διότι αν κ προσφέρει ενέργεια, τονώνει το νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διάφορες ανωμαλίες με την υπερδιέγερση του νευρικού συστήματος.

Εν συνεχεία, δεν θα πρέπει να αφήσουμε άδειο το στομάχι μας, μέχρι το μεσημεριανό γεύμα διότι θα μας σπαταλήσει όλη την εναπομείνασα ενέργεια με αρνητικό αποτέλεσμα, το οποίο είναι η κούραση και η έντονη ανάγκη για κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά.  Στο ενδιάμεσο γεύμα, ένα φρούτο θεωρείται ιδανική επιλογή.

Το μεσημεριανό μας γεύμα, θα πρέπει να είναι ελαφρύ ως προς την περιεκτικότητα των λιπών, διότι θα πρέπει να μας τονώσει μέσω των ειδικών συνδυασμών και όχι να μας ‘’βαρύνει’’ . Ένα τυπικό υπόδειγμα διατροφής μεσημεριανού, είναι να συνδυασθεί αρμονικός το τρόφιμο το οποίο περιέχει υδατάνθρακα (συνήθως άμυλο, ρύζι/μακαρόνια.πατάτα) με το τρόφιμο  το οποίο περιέχει πρωτεΐνες (συνήθως λευκό κρέας) και με τρόφιμο χαμηλό σε λιπαρά (συνήθως μονοακόρεστα λιπαρά).

Επίσης, για την ορθή αφομοίωση  των υδατανθράκων και των υπολοίπων  θρεπτικών στοιχείων από τα τρόφιμα, συνιστάται η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, τα οποία και θα μεταβολίσουν καλύτερα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία αλλά και θα τονώσουν τον οργανισμό μέσω της διάθεση του φυσικού σακχάρου τους.
Το απόγευμα, θα είναι η στιγμή της ημέρας, όπου πριν τον απογευματινό καφέ θα καταναλώνουμε ένα φρούτο της επιλογής μας. Θα μας τονώσει και θα προκαλέσει το αίσθημα  κορεσμού.
Το βραδινό μας γεύμα σαφώς και θα πρέπει να πιο ελαφρύ από όλα τα προηγούμενα.

Θα προσπαθήσουμε να συνδυάσουμε μικρές ποσότητες των τροφίμων, ώστε να προσφερθεί ‘’απλόχερα’’ η ηρεμία του στομάχου μας και δεν θα αναγκασθούμε να δαπανήσουμε μεγάλο ποσό ενέργειας ώστε να μεταβολισθούν οι τροφές.

Ένα τυπικό διατροφικό πλάνο για το βραδινό, είναι η κατανάλωση ενός γιαουρτιού ή ενός τοστ με 1 ποτήρι γάλα.
Σημαντική προσοχή, στις τροφές οι οποίες απομυζούν την ενέργεια μας.

Δεν καταναλώνουμε εν αφθονία το αλκοόλ, το καφέ, τα λιπαρά τρόφιμα, τα επεξεργασμένα, το κόκκινο κρέας περισσότερο από 1 φορά την εβδομάδα, τα ζαχαρώδη τα οποία είναι και επεξεργασμένα και αρκετά θερμιδογόνα.

Κριαράς Νικόλαος

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος