Γλυκόξινα καλαμάκια κοτόπουλου

images_26_Kalamakia-Kotopoulous-3_1.jpg

Υλικά

Ξύλινα καλαμάκια
2 φλιτζάνια μαγειρεμένο ρύζι
1-1,5 κιλό ανάμεικτο φιλέτο στήθος και μπούτι κοτόπουλου κομμένο σε μπουκίτσες
2 φλιτζάνια φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι
2 εκατοστά φρέσκο τζίντζερ σε φέτες ή 1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
1 φλιτζάνι σάλτσα σόγιας με μειωμένο αλάτι
1 σκελίδα σκόρδο σε φέτες ή ½ κ.γ. σκόνη σκόρδου
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά κομμένο σε μπουκίτσες
1 πορτοκαλί πιπεριά κομμένο σε μπουκίτσες
1 μικρό ανανά καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους
1 κολοκυθάκι καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες
Εναλλακτικά λαχανικά – τοματίνια, μανιτάρια, μελιτζάνα, πατάτες

Εκτέλεση

Ανακατέψτε το χυμό πορτοκάλι, τη σάλτσα σόγιας, το σκόρδο και το τζίντζερ για τη μαρινάδα.
Κόψτε το κοτόπουλο και τα λαχανικά σε μπουκίτσες.
Χωρίστε το κοτόπουλο και τα λαχανικά σε 2 μπολ και περιχύστε με τη μαρινάδα. Μην προσθέστε τον ανανά.
Αφήστε τα λαχανικά και το κοτόπουλο να μαριναριστούν για 18-24 ώρες, ανακατεύοντας κάθε 3-4 ώρες. Εάν θα ψήσετε στο μπάρμπεκιου τότε μουλιάστε τα ξύλινα καλαμάκια σε νερό για μερικές ώρες για να μην σας πάρουν φωτιά καθώς θα ψήνετε.
Ακριβώς πριν τα συναρμολογήσετε, κόψτε τον ανανά και ρίξτε τον στη μαρινάδα με τα λαχανικά. Φτιάξτε τα καλαμάκια με όποιον συνδυασμό κοτόπουλου, λαχανικών και ανανά επιθυμείτε.
Ψήστε τα καλαμάκια σε χαμηλή προς μεσαία φωτιά για 10 λεπτά. Γυρίστε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά μέχρι το κοτόπουλο να έχει μαγειρευτεί πλήρως. Μπορείτε να ρίχνετε και λίγη μαρινάδα πάνω στα καλαμάκια καθώς θα ψήνονται.
Σερβίρετε με ρύζι και σος από γιαούρτι και ψιλοκομμένα μυρωδικά (προαιρετικό).

Κρίκη Σταυρούλα,

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος