Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες αυξάνουν το “ζάχαρο” και το βάρος.

images_21_3088335_m.jpg

Εκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν αναψυκτικά διαίτης, και όχι τα παραδοσιακά αναψυκτικά με ζάχαρη, με τη σκέψη ότι αυτό θα τους βοηθήσει να διατηρήσουν χαμηλά το βάρος τους.

Όμως, οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που βρίσκονται στα διαιτητικά ποτά, σε ορισμένα γλυκά και άλλα τρόφιμα με λίγες θερμίδες, στην πραγματικότητα αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται τη ζάχαρη, προειδοποιούν Ισραηλινοί ερευνητές από το Weizmann Institute of Science. Η μελέτη τους δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Οι γλυκαντικές ουσίες που τέθηκαν κάτω από το μικροσκόπιο είναι η σακχαρίνη (Sweet’N Low), η σουκραλόζη (Splenda), και η ασπαρτάμη, η οποία βρίσκεται σε πολλά διαιτητικά ποτά και τροφές. Αυτές οι γλυκαντικές ουσίες υπάρχουν και σε φακελάκια, σε καφετέριες και εστιατόρια, τα οποία αντικαθιστούν τη ζάχαρη. Οι ερευνητές γράφουν ότι η μαζική και χωρίς επίβλεψη κατανάλωση των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών πρέπει να επαναξιολογηθεί.

Οι ερευνητές έδειξαν πρώτα ότι ότι οι τρεις γλυκαντικές ουσίες έκαναν πιο δύσκολο για τα ποντίκια να επεξεργαστούν τη ζάχαρη. Αυτό είναι γνωστό με τον όρο δυσανεξία στη γλυκόζη, μια κατάσταση που αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Στη συνέχεια μελέτησαν σχεδόν 400 ανθρώπους και βρήκαν ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες συνδέονται με την παχυσαρκία και τη δυσανεξία στη γλυκόζη.

Το εντυπωσιακό ήταν ότι από επτά εθελοντές που δεν κατανάλωναν αναψυκτικά διαίτης, οι τέσσερις από αυτούς εμφάνισαν δυσανεξία στη γλυκόζη μόλις μετά από μια εβδομάδα αφότου άρχισαν να καταναλώνουν τις γλυκαντικές ουσίες.

Αν και ο ακριβής λόγος που οι γλυκαντικές ουσίες ανεβάζουν το “ζάχαρο” του αίματος δεν είναι γνωστός, προηγούμενες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ενδεχομένως να ασκούν τις παρενέργειες τους μεταβάλλοντας τον τύπο των βακτηρίων στο έντερο (επηρεάζοντας το μικροβίωμα).

Κάποια από τα βακτήρια που ζουν φυσιολογικά στο πεπτικό μας σύστημα έχουν την ικανότητα να διασπούν τις τροφές που καταναλώνουμε. Αν ο πληθυσμός τους αυξηθεί επηρεασμένος από τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην απορρόφηση περισσότερης ενέργειας από τη τροφή και άρα να αποθηκεύεται περισσότερο λίπος, αυξάνοντας τις πιθανότητες παχυσαρκίας.

Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης καθηγητής Eran Elinav, δήλωσε: «Το μείγμα των βακτηρίων που έχουμε στο έντερο μας είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που καθορίζει τις θερμίδες που απορροφάμε από τις τροφές. Απαιτείται η επαναξιολόγηση της σημερινής μαζικής και χωρίς επίβλεψη κατανάλωσης των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών που υπάρχουν στα αναψυκτικά και σε άλλα τρόφιμα δίαιτας. Μιλάμε για δραματικές αυξήσεις στο σάκχαρο του αίματος”.

Ο καθηγητής λέει ότι ο ίδιος έχει σταματήσει να καταναλώνει τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Επίσης, ότι έχει αφαιρέσει τη ζάχαρη από τη διατροφή του. Ωστόσο τονίζει ότι είναι νωρίς για να προβεί σε συστάσεις προς το ευρύ κοινό με βάση τη μελέτη του.

Από την πλευρά της η Katarina Kos, από το Πανεπιστήμιο του Exeter, η οποία έχει ειδίκευση στο διαβήτη είπε ότι οι μελέτες σε ανθρώπους μεγαλύτερης κλίμακας αποτελεούν «επείγουσα ανάγκη». Και πρόσθεσε: “Εν τω μεταξύ, τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι το νερό είναι η πιο υγιεινή επιλογή για ποτό και ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε τα γλυκά και τα ζαχαρούχα ποτά. Το νερό είναι το καλύτερο ποτό για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα μας.”

Πρέπει να αναφερθεί ότι ορισμένες προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ότι τα αναψυκτικά διαίτης μπορεί να βοηθούν στο αδυνάτισμα, ωστόσο υπάρχουν και μελέτες που συνδέουν τις γλυκαντικές ουσίες με την εμφάνιση καρκίνου.

Κριαράς Νικόλαος

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος