Υλικά
350 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα [τεμαχισμένη σε μικρά κομματάκια] *
1 φλιτζάνι πραλίνα φουντουκιού
2 1/2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
1/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη [προτιμήστε άχνη]
1 1/4 φλ. ψημένα φιστίκια [ή φουντούκια]
Εκτέλεση
Τοποθετούμε σε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ 22×12 εκ. περίπου, μια λαδόκολα ή μεμβράνη και τη στρώνουμε καλά στη βάση και στα τοιχώματα φροντίζοντας να εξέχει για να ξεφορμάρουμε καλύτερα. Τη βουτυρώνουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου και την αφήνουμε στην άκρη.
Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη κουβερτούρα και εν” τω μεταξύ, μέχρι να λιώσει, σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός το 1 1/4 φλ. τσαγιού κρέμας γάλακτος σε πηχτή σαντιγί.
Μόλις λιώσει η σοκολάτα μπεν μαρί, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε στο σκεύος με τη καυτή λιωμένη σοκολάτα τη νουτέλα, συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη. Μόλις κρυώσει λίγο προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα σοκολάτας στη σαντιγί ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ να ενσωματωθούν καλά τα υλικά. Χύνουμε το μείγμα στη φόρμα και βάζουμε τη φόρμα στη κατάψυξη.
Χτυπάμε στο μίξερ χειρός την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος σε σαντιγί, προσθέτοντας σταδιακά το 1/4 φλ. ζάχαρη και τη βανίλια και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και έχουμε μια σφιχτή σαντιγί.
Βγάζουμε τη φόρμα από τη κατάψυξη και προσθέτουμε το μείγμα σαντιγί βανίλιας πάνω στο μείγμα σοκολάτας. Απλώνουμε ομοιόμορφα με μια μαρίζ ή σπάτουλα και σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια τους ξηρούς καρπούς. Πιέζουμε απαλά μέσα στη κρέμα σαντιγί τα φυστίκια με τα δάχτυλά μας.
Σκεπάζουμε το γλυκό μας με τη λαδόκολα ή τη μεμβράνη που προεξέχει από τη φόρμα και αφήνουμε να παγώσει στη κατάψυξη για 3 ώρες. Ξεφορμάρουμε, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη ή τριμμένη κουβερτούρα.
πηγή: sintayes.gr