7 τροφές για άμεση αποτοξίνωση μετά το Πάσχα!

images_18_detox2.jpg

Μετά την κρεπάλη των εορταστικών ημερών ήρθε η ώρα για αποτοξίνωση! Θα πρέπει να απαλλάξουμε το σώμα μας από τις τοξίνες και να το ενισχύσουμε με βιταμίνες, νερό και μέταλλα. Τα περισσότερα εδέσματα που βρίσκονται στο πασχαλινό τραπέζι είναι συνήθως αλμυρά ενώ οι περισσότεροι έχουν την τάση να υπερφορτώνουν το γεύμα τους με αλάτι για να γίνουν ακόμα πιο νόστιμα. Έστω και μετά από μια εβδομάδα νηστείας, το κρέας είχε την τιμητική του και σίγουρα κανείς δεν αρκέστηκε σε μια μόνο μερίδα.

Το φούσκωμα, η κατακράτηση υγρών που προκαλείται από το αλάτι και τις περισσότερες επεξεργασμένες τροφές, η ταλαιπωρία του νεφρικού συστήματος από την έλλειψη νερού και την αντικατάστασή του από το «παραδοσιακό» κρασί των ημερών, η υπερφόρτωση του ήπατος που είναι το βασικό όργανο της αποτοξίνωσης είναι μερικές απο τις “παρενέργειες” του πασχαλινού φαγητού και ο οργανισμός χρειάζεται «βοήθεια» για να επανέλθει γρηγορότερα και να μπορέσουν τα συστήματα του σώματος να επιτελέσουν και πάλι σωστά τις λειτουργίες τους.

Ορισμένες τροφές μπορούν βοηθήσουν τον οργανισμό μας να ανακτήσει τις δυνάμεις του χάρις στις βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχουν.

Απλά βήματα αποτοξίνωσης

• Περιορίστε το αλάτι, στο φαγητό σας

• Αφήστε στην άκρη το κρέας και τα παράγωγά του

• Φτιάξτε φυσικούς χυμούς φρούτων και λαχανικών

• Αντικαταστήστε το ψωμί με κριθαρένια παξιμάδια ανάλατα

• Επιλέξτε ως κύρια πηγή πρωτεΐνης τα όσπρια και τα μικρά ψάρια

• Μειώστε τα γαλακτοκομικά προϊόντα και επιλέξτε γιαούρτι πρόβειο, ανάλατα τυριά όπως ο ανθότυρος και η μυζήθρα.

1.Κάρδαμο

Πλούσιο σε βιταμίνη C, γνωστή για την αποτοξινωτική της δράση, ενεργοποιεί ένζυμα στο συκώτι που καθαρίζουν μέσω της ουροδόχου κύστεως τον οργανισμό.

2.Τζίντζερ

Είναι μια ρίζα με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, χάρη στην αντιοξειδωτική και την αντιφλεγμονώδη δράση της. Ένα ποτήρι μαύρο ή πράσινο τσάι με μια μικρή ρίζα τζίντζερ και 3 σταγόνες λεμόνι βοηθούν στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού, είναι διουρητικό και βοηθάει στην γρηγορότερη αποκατάσταση των νεφρών.

3.Αγκινάρες

Έχει αποτοξινωτικές ιδιότητες. Η αγκινάρα μπορεί να θεραπεύει ένα συκώτι που υπερλειτούργησε τις ημέρες των εορτών. Δρα ως φυσικό διουρητικό και περιέχει και κάποια συστατικά που διεγείρουν το λίπος στο συκώτι. Πρέπει να την τρώμε όμως αμέσως μετά το μαγείρεμα για να μην οξειδωθεί.

4.Ανανάς

Πρόκειται για ένα τροπικό φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες και υπέροχη γεύση. Η βρωμελαΐνη αποτελεί ένα σύνθετο μίγμα ουσιών που απαντάται στον ανανά, με τα περισσότερο μελετημένα συστατικά της να είναι μια ομάδα πρωτεολυτικών ενζύμων που φαίνεται να συμβάλλουν καθοριστικά στη διαδικασία της πέψης. Δεν προάγει μόνο την καλή λειτουργία του πεπτικού, παρέχει ευεργετικά οφέλη στη φλεγμονή, στην πήξη του αίματος και στην αναστολή της ανάπτυξη ορισμένων όγκων. Προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του ανανά στην αντιοξειδωτική βιταμίνη C.

5.Μπρόκολο

Όπως και τα άλλα σταυρανθή λαχανικά (π.χ. το κουνουπίδι), είναι αποτοξινωτικό, πλούσιο σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες. Έχει αντικαρκινική και αντιμικροβιακή δράση. Περιέχει 91% νερό και βοηθάει στην γρήγορη ενυδάτωση του οργανισμού.

6.Παντζάρια

Τα παντζάρια αποτελούν το νούμερο ένα συστατικό κατά της αποτοξίνωσης αφού αυξάνουν την παραγωγή αντιοξειδωτικών ενζύμων στο συκώτι.

7.Πράσινο τσάι

Πολυάριθμες μελέτες επιβεβαιώνουν την ισχυρή δύναμή του τσαγιού και τα οφέλη του για την υγεία μας. Το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες, ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες επιταχύνουν τη λειτουργία του συκωτιού και την παραγωγή αποτοξινωτικών ενζύμων. Προσθέστε στο τσάι σας μερικές σταγόνες λεμόνι, πορτοκάλι ή λάιμ για καλύτερα αποτελέσματα!


Προτεινόμενες συνταγές:

Σαλάτα με σπανάκι, πορτοκάλι και κάρδαμο

Υλικά για 2 μερίδες

• 200γρ σπανάκι

• 1 ματσάκι χοντροκομμένο κάρδαμο

• 1 ματσάκι χοντροκομμένο μαϊντανό

• 1 κόκκινο ραντίτσιο

• 1 μικρό ξερό κρεμμύδι

• 1 χούφτα καρύδια ανάλατα

• 1 πορτοκάλι κομμένο σε φετούλες

Για τη σως

• ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο

• 2 κ.σ. ξύδι

• 1 κ.γ. μουστάρδα

• Χυμό και ξύσμα απο 1/2 λεμόνι

• ½ κ.σ. σπόρια κόλιανδρου

• 1 σκελίδα σκόρδο

• Αλάτι

• Πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα φύλλα από το σπανάκι, 1 ματσάκι χοντροκομμένο κάρδαμο, το μαϊντανό και το ραντίτσιο. Από πάνω ψιλοκόβουμε σε φετούλες από το πορτοκάλι αφού αφαιρέσουμε το άσπρο μέρος του. Στο μπλέντερ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σος, το ελαιόλαδο, το ξύδι, τη μουστάρδα, το χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι, τα σπόρια κόλιαντρου, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Τέλος περιχύνουμε τη σαλάτα με το μίγμα, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.


Ντοματόσουπα με πιπεριές και τζίντζερ

Υλικά για 6 άτομα

• 1 κιλό ντομάτες

• 150 γρ. πιπεριά κόκκινη, κομμένη σε κομμάτια

• 150 γρ. ελαιόλαδο

• 25 γρ. μαύρο ψωμί ολικής άλεσης (περίπου 1 φέτα)

• 10 γρ. ξίδι λευκό, βαλσάμικο (προαιρετικά)

• 10 γρ. φύλλα βασιλικού

• 10 γρ. αλάτι

• 25 γρ. λάδι σκόρδο

• Λίγο τζίντζερ

• 25 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι και τις πιπεριές με το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τις ντομάτες και αφήνουμε τη σούπα να βράσει. Στο τέλος προσθέτουμε το ξύδι, τα φύλλα βασιλικού το τζίντζερ, το αλάτι και το ψωμί σε κυβάκια. Δεν την αφήνουμε πολύ στην κατσαρόλα αλλά μέχρι το σημείο που μπορούμε να διακρίνουμε ακόμα τους κύβους του ψωμιού. Σερβίρετε ζεστή αλλά και κρύα. (Το ξύδι ταιριάζει περισσότερο στην κρύα σούπα μας)


Ταλιατέλες ολικής αλέσεως με αγκινάρες

Υλικά για 4 άτομα

• ½ κιλό ταλιατέλες

• 4 αγκινάρες

• 2 λεμόνια

• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

• 1 ποτήρι κρασί λευκό ξηρό

• 3 κ.σ. ελαιόλαδο

• 2 κ.σ. αλεύρι

• 3 κουταλιές της σούπας άνηθο

• αλάτι,

• πιπέρι

Εκτέλεση

Παίρνουμε τις αγκινάρες και τις καθαρίζουμε τις κόβουμε στα 6 και τις τρίβουμε με λεμονόκουπες για να μη μαυρίσουν. Τις πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Ζεσταίνουμε το λάδι, σοτάρουμε το σκόρδο, προσθέτουμε τις αγκινάρες και τις σβήνουμε με το κρασί. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε 1 ποτήρι κρασιού νερό. Σιγοβράζουμε μέχρι η σάλτσα να μειωθεί στο μισό για περίπου 35 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Βράζουμε στο μεταξύ τις ταλιατέλες σε αλατισμένο νερό για 10 λεπτά και τις στραγγίζουμε. Ανακατεύουμε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα από τις αγκινάρες και προσθέτουμε λίγο άνηθο ψιλοκομμένο.


Ρόφημα με γάλα καρύδας και ανανά

Υλικά για 2 ποτήρια

• 1/2 ανανά φρέσκο

• 1 μήλο

• 3 κ.σ. γάλα καρύδας

• 1 μπανάνα

• 2 πορτοκάλια

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα φρούτα μας και τα πολτοποιούμε σε ένα blender. Στύβουμε το πορτοκάλια, ρίχνουμε το χυμό τους στο blender μαζί με τα υπόλοιπα φρούτα και ανακατεύουμε. Μπορείτε να αραιώσετε όσο θέλετε το ρόφημά σας με νερό. Μπορείτε να το συνοδεύσετε με μια μπάρα δημητριακών με λιναρόσπορο και αποξηραμένα φρούτα.


Ντάκος με μπρόκολο και κουνουπίδι

Υλικά

1 μικρό κουνουπίδι

1 μικρό μπρόκολο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. ξίδι

¼ λεμόνι ανά μερίδα

1 μεγάλο κριθαρένιο παξιμάδι ανάλατο ανά μερίδα

1 κ.σ. ελαιόλαδο ανά μερίδα

1 κ.σ. τριμμένο τυρί ανάλατο ανά μερίδα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Κόβετε προσεκτικά το μπρόκολο και το κουνουπίδι κρατώντας ολόκληρες μικρές φουντίτσες. Βάζετε σε κατσαρόλα τα κομμένα λαχανικά με το ξίδι. Κλείνετε το καπάκι για να μαγειρευτούν ελαφρά στον ατμό. Αφήνετε μόνο 3-4 λεπτά για να μην μαλακώσουν πολύ και χάσουν τις βιταμίνες τους. Σουρώνετε τα λαχανικά και τα αφήνετε να κρυώσουν. Για μία ατομική μερίδα, τοποθετείτε ένα παξιμάδι 3-4 φουντίτσες από τα λαχανικά σας, Περιχύνετε με 1 κ.σ ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Τα υγρά από τα λαχανικά θα μαλακώσουν το παξιμάδια και ανακατεύοντας τα όλα μαζί θα έχετε ένα πραγματικά νόστιμο και λαχταριστό συνδυασμό.


Σαλάτα με μπρόκολο, παντζάρι, αχλάδι και ταχίνι

Υλικά για 4 άτομα

• 80γρ μωβ λάχανο

• 80γρ άσπρο λάχανο

• 1 καρότο

• 1 βολβό παντζαριού

• 8-10 φουντίτσες μπρόκολο

• 1 αχλάδι

• 1 κ.σ. σουσάμι

Για τη σως

• 1 κ.σ. ταχίνι

• 1 κ.γ. μέλι

• 1 λαιμ

• 1 κ.σ. σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βάζουμε το βολβό του παντζαριού να βράσει μέχρι να μαλακώσει. Το κόβουμε σε κύβους. Ψιλοκόβουμε τα λάχανα και τρίβουμε το καρότο. Κόβουμε το αχλάδι σε λεπτές φέτες. Ετοιμάζουμε τη σως. Σε ένα μπρίκι βάζουμε το μέλι να λιώσει ελαφρά. Προσθέτουμε το ταχίνι, το χυμό από το λάιμ, το σησαμέλαιο ή το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Σε μια σαλατιέρα βάζουμε το λάχανο, το καρότο και το μπρόκολο, τα παντζάρια και περιχύνουμε με τη μισή ποσότητα της σως. Τέλος, προσθέτουμε στη σαλάτα μας το αχλάδι και παραζαλίζουμε με το σουσάμι. Προσθέτουμε και την υπόλοιπη σως και ανακατεύουμε καλά. Προτεραιότητα προσθέτουμε τριμμένο τυρί σόγιας για γαρνίρισμα.

Βιβλιογραφία

Abdel-Azeem AS, et al. Hepatoprotective, antioxidant, and ameliorative effects of ginger (Zingiber officinale Roscoe) and vitamin E in acetaminophen treated rats. J Diet Suppl. 2013 Sep;10(3):195-209.

Bhandari SR, Kwak JH. Chemical composition and antioxidant activity in different tissues of brassica vegetables. Molecules. 2015 Jan 13;20(1):1228-43.

Fogarty MC et al. Acute and chronic watercress supplementation attenuates exercise-induced peripheral mononuclear cell DNA damage and lipid peroxidation. Br J Nutr. 2013 Jan 28;109(2):293-301.

Jang HW, Moon JK, Shibamoto T. Analysis and Antioxidant Activity of Extracts from Broccoli (Brassica oleracea L.) Sprouts. J Agric Food Chem. 2015 Jan 20. [Epub ahead of print]

Kazimierczak R. et al. Beetroot (Beta vulgaris L.) and naturally fermented beetroot juices from organic and conventional production: metabolomics, antioxidant levels and anticancer activity. J Sci Food Agric. 2014 Oct;94(13):2618-29.

Mohamad NE et al. Antioxidant effects of pineapple vinegar in reversing of paracetamol-induced liver damage in mice. Chin Med. 2015 Feb 13;10:3.

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος